Muovin jälkeen

Hope for Globe - Muovin jälkeen

MA 23.4. KLO 17
STAGE

Muovin tie on kulkenut muotimateriaalista loputtomaksi roskalähteeksi. Tähän asti tuotetulla muovilla voisi kelmuttaa koko maapallon. Mistä löytyy korvaajia muoville ja millaisia elinkaarivaikutuksia vaihtoehtoisilla tuotteilla on? Mitä opimme muovittomasta maaliskuusta?

Tarjoamme tiukkaa asiaa muovin hyödyistä ja haitoista sekä demoamme uusia materiaalikeksintöjä. Illan aiheeseen meidät johdattaa Maija Pohjakallio ja Heikki Tenhu. Pääset myös keskustelemaan ministeri Kimmo Tiilikaisen kanssa siitä, miten Suomessa ja EU:ssa voidaan vähentää muovijätteen aiheuttamia ympäristöhaittoja ja siirtyä kiertotalouteen, jossa tuotteet suunnitellaan uudelleenkäytettäviksi, korjattaviksi ja kierrättäviksi.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Hope for Globe -teemaa, jossa tieto lisää toivoa. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena tästä linkistä! Klikkaa itsesi myös mukaan tapahtumaan Facebookissa!

Tapahtuma järjestetään yhdessä ympäristöministeriön kanssa.

Ohjelma

Maija Pohjakallio ja Heikki Tenhu: Kohti uutta muovitaloutta

Maija Pohjakallio työskentelee tiimipäällikkönä VTT:llä tiimissä, jossa kehitetään kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja muovien kiertotalouteen. Häntä inspiroi olla mukana työssä, jossa luodaan uutta ja jonka avulla elämää maapallolla voidaan elää kestävämmin. Maijan vinkki kestävämpään elämään: “Hankitaan uusia aineellisia hyödykkeitä vain tarpeeseen, panostetaan enemmän materiaalivirtojen kiertoihin sekä palveluiden kehittämiseen ja hyödyntämiseen. Kestävän elämän kulmakiviä ovat kestävä tuotanto ja kestävä kulutus.”

Heikki Tenhu on polymeerikemian professori ja kemian osaston johtaja Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimuksensa keskittyy erilaisten veteen liukenevien tai dispergoituvien polymeerien valmistukseen ja ominaisuuksien tutkimiseen. Polymeerit ovat itsejärjestyviä ja/tai ympäristöönsä reagoivia, "älykkäitä" polymeereja. Vinkki kestävämpään elämään: “Ruoka kauppahallista ilman ylenmääräistä pakkaamista!”

Kansalaiskeskustelu muovistrategiasta

Kansalaiskeskustelu asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen kanssa. Suomessa valmistellaan tiekarttaa muovijätteen aiheuttamien haittojen vähentämiseksi. EU:n muovistrategiassa on ehdotuksia siitä, miten siirrymme ”uuteen muovitalouteen”. Kysy, esitä ajatuksesi ja vaikuta päätöksentekoon!

Demot

Tutustu uusiin materiaali-innovaatioihin, muovien kierrätykseen ja kuluttajan valintoihin Tiedekulmassa!

Sulapac
Sulapac Oy on kehittänyt uuden ekologisen pakkausmateriaalin, joka on 100 % biohajoava, 0% mikromuovia.

BiAlgia
Biohajoavan muovin BiAlgian valmistaminen vähentää Itämeren ravinnekuormitusta, sillä raaka-aineena käytetään Itämerestä kerättyä levää.

SYKE
Mikromuovit ekosysteemeissä ja kuinka kuluttaja voi välttää tuottamasta mikromuoveja.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY
HSY auttaa lajittelemaan muovin oikein.

VTT
Sellusta muovinkorvaajaksi? Tule katsomaan mitä VTT:llä kehitetään!