Maailma tarvitsee opetuksen

Tiedekulma - Maailma tarvitsee opetuksen

To 15.11. klo 17
Stage

Kehitysmaissa yhä useampi lapsi pääsee käymään koulua, mutta oppimistulokset jäävät niin huonoiksi, että puhutaan jo globaalista oppimisen kriisistä. Voisiko koulutuksen mallimaa Suomi ottaa vahvemman roolin kriisin ratkaisijana ja viedä osaamistaan tehokkaammin maailmalle? Mitä Suomen koulutusvienti on nyt ja mitä sen pitäisi olla? Voiko koulutus olla vientituote, jos se ei samalla vie demokratiaa ja ihmisoikeuksia?

Koulutusviennistä ja Suomen roolista keskustelevat Marianne Huusko, Arto Kallioniemi, Hannele Niemi ja Pilvi Torsti. Tapahtuman juontaa Anu Partanen.

Tapahtuma on osa Smart as HEL -sarjaa, jossa tarkastellaan, mitä ja miten tulevaisuudessa pitäisi oppia ja opettaa. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenne!

Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Keskustelijat

Tiedekulma - Maailma tarvitsee opetuksen

Marianne Huusko (vas.), Arto Kallioniemi, Hannele Niemi, Pilvi Torsti

 

Marianne Huusko työskentelee koulutusvientisuurlähettiläänä ulkoministeriössä. Hänen tehtävänään on tukea koulutusviejiä siten, että Suomen koulutusvienti saataisiin vahvaan kasvuun. Huuskon mukaan suomalaisen koulutuksen brändi on vahva ja suurimmat haasteet liittyvät suomalaisen koulutuksen tarjontapuoleen, kuten suomalaisen osaamisen tuotteistamiseen ja kykyyn vastata ostajien tarpeisiin. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Jokaisen suomalaisen olisi hyvä osata kertoa erinomaisen suomalaisen koulutuksen tarina. Se on kertomisen arvoinen ja voi avata ovia niin yksilötasolla kuin laajemminkin.”

Arto Kallioniemi on UNESCO-professori ja kasvatustieteellisen tiedekunnan kansainvälisistä asioista ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta vastaava varadekaani. Häntä kiinnostaa koulun kehittäminen: miten yhteiskunnallinen suuri muutos tulisi huomioida opetuksessa ja kasvatuksessa. Koulutusviennissä Kallioniemeä kiinnostaa se, miten suomalaisesta koulusta ja opettajankoulutuksesta saadaan kehitettyä kansainvälisesti myytäviä tuotteita. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Globaalissa maailmassa vuorovaikutustaidot korostuvat. On pystyttävä aivan uudelta pohjalta olemaan tekemisissä erilaisten ja eri kulttuureja ja uskontoja edustavien ihmisten kanssa.”

Hannele Niemi on UNESCO-professori ja tutkimusjohtaja Helsingin yliopistossa. Hänen tehtävänään on edistää tasa-arvoisen ja laadukkaan koulutuksen toteutumista globaalisti. Tavoitteena on, että kaikki lapset ja nuoret saisivat laadukkaan koulutuksen riippumatta maasta, johon on sattunut syntymään, ja riippumatta siitä, onko heillä varakkaat vanhemmat. Niemen mukaan nykymenolla on todellinen vaara, että suuri osa nykyisistä lapsista ja nuorista syrjäytyy ja monet maat jäävät kokonaan uuden teknologian tarjoaman kehityksen ulkopuolelle. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Tarvitsemme kykyä toimia ja kommunikoida ihmisten kanssa. Mitään maailman ongelmaa ei saada ratkaistuksi ilman tätä osaamista.”

Pilvi Torsti on kansanedustaja, poliittisen historian dosentti ja HEI Schoolsin perustaja. Hän on tehnyt yli 20 vuotta töitä koulutuksen saralla Suomessa ja maailmalla muun muassa tutkijana, opettajana ja rauhankoulu-hankkeissa. Torstin mielestä koulutus on tehokkain tapa muuttaa maailmaa. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Kriittisen ajattelun taito. Ajatteluntaito ei muuttuvassa maailmassa vanhene.”