Lasten tiedekysymykset LIVE

Tiedekulma - Lasten tiedekysymykset LIVE

To 31.1. klo 17
Stage

Helsingin Sanomien suosikkipalsta Lasten tiedekysymykset saapuu yleisön eteen. Kysymysten aiheina ovat anatomia, eläimet, aivot ja ruoka. Miten käy, jos ihmisellä ei ole aivoja? Mikä eläin syö eniten? Miksi ihmisen sydän ei ole piirretyn sydämen muotoinen?

Tiedekulmassa esitettyihin lasten kysymyksiin ovat vastaamassa kehitysbiologian professori Hannu Sariola, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm, eläinten hyvinvoinnin ja käyttäytymisen tutkija Laura Hänninen, psykologian professori Teija Kujala sekä eläintieteilijä Markus Piha Luonnontieteellisestä keskusmuseosta. Tilaisuuden juontaa Helsingin Sanomien tiedetoimituksen esihenkilö Jukka Ruukki.

Lavalle nousevat myös tutkijat Suvi Viranta-Kovanen, Marja Mikkola, Mari Nevas, Sampsa Vanhatalo, Yrjänä Nietosvaara, Mikael Niku ja Jukka Häkkinen.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Helsinki Health Weekiä, joka vie sinut elämäntieteiden huippuosaamisen äärelle. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenne! Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Tutkijaraati

Tiedekulma - Lasten tiedekysymykset LIVE

Mikael Fogelholm, ravitsemustieteen professori, Helsingin yliopisto

@MikaelFogelholm
 
Kuka olet ja mitä teet? Olen Mikael, ja kuten monet yliopiston professorit, opetan, tutkin ja vastailen toimittajien (ja lastenkin) kysymyksiin. Ihmisen ruokavalio ja syöminen ovat toisaalta kaikille tuttuja asioita, mutta kuitenkin erittäin monimutkaisia ja kiehtovia tutkimuskohteita. Ajattelen myös, että työ, jota teen on tärkeää, ja sillä voidaan auttaa ihmisiä sekä Suomessa että kaikkialla maailmassa. Ravitsemukseen liittyvät asiat ovat erittäin tärkeitä esimerkiksi monissa Afrikan maissa. Kun en tee töitä, harrastan maastopyöräilyä, pyöräsuunnistusta ja muuta ulkona tapahtuvaa kestävyysurheilua.

Mieleenpainuvin lapsen tiedekysymys: Mikä on kaikista epäterveellisin ruoka?

Laura Hänninen, kliininen opettaja, eläinlääketieteellinen tiedekunta

@laurathanninen

Kuka olet, mitä teet? Olen eläinten hyvinvointia ja kotieläinten käyttäytymistä opettava ja tutkiva eläinlääkäri. Käyttäytymisen avulla selvitetään, mitä toisen lajin eläimet tuumaavat ihmisen niille rakentamasta ympäristöstä ja käsittelytavoista.

Mieleenpainuvin lapsen tiedekysymys: Kehräävätkö kaikki kissat?

Teija Kujala, psykologian professori, Helsingin yliopisto

Kuka olet, mitä teet? Olen aivotutkija eli tutkin ihmisen puheen, kielen ja niiden häiriöiden aivoperustaa sekä oppimiseen liittyvää aivojen muotoutuvuutta. Ihmisaivot ovat hyvin monimutkaiset, ja on kiehtovaa ymmärtää niitä paremmin sekä keksiä keinoja niiden toiminnan tukemiseksi.

Mieleenpainuvin lapsen tiedekysymys: Miten käy, jos ei ihmisellä ole aivoja? Mitä vastasyntyneet havaitsevat maailmasta?

Markus Piha, suunnittelija, LUOMUS

@MarkusPiha

Kuka olet, mitä teet? Olen eläintieteilijä. Tutkin etenkin lintuja, esimerkiksi niiden runsautta, esiintymistä ja muuttoa. Haluan ymmärtää miksi eläimet runsastuvat tai vähenevät, ja sitä kautta ymmärtää miten lajien uhanalaistumista voisi torjua.

Mieleenpainuvin lapsen tiedekysymys: Voiko myrkkysammakko tappaa toisen myrkkysammakon myrkyllään?

Hannu Sariola, kehitysbiologian professori, Helsingin yliopisto ja lastenpatologian ylilääkäri, HusLab

Kuka olet, mitä teet? Olen tutkija, opettaja ja byrokraatti. Tutkin sikiön kehitystä ja sen häiriöitä sekä opetan lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoita ymmärtämään, miten solusta tulee yksilö. Lisäksi johdan terveyden tutkimuksen tutkijakoulua, jossa tehdään tohtoreita. Minua kiehtoo sikiön kehityksen aikaisten solujen keskustelu, jonka kielen me nyt ymmärrämme.

Mieleenpainuvin lapsen tiedekysymys: Missä minulla oli potta, kun olin äidin vatsassa?