Kuudes sukupuutto

Tiedekulma - Kuudes sukupuutto

Ke 20.3. klo 17.30
Stage

Lajeja katoaa tällä hetkellä maapallolta jopa tuhat kertaa luonnollista sukupuuttotahtia nopeammin. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on jäänyt ilmastonmuutoksen varjoon, vaikka kyseessä on vähintään yhtä tuhoisa ongelma. Miksi kuudennesta sukupuuttoaallosta pitää olla huolissaan? Miten maailman toisella puolella kadonnut perhoslaji vaikuttaa minun elämääni? Ja ennen kaikkea: mitä asialle voi tehdä?

Sukupuuttoaallosta ja sen vaikutuksista kertoo Pasi Sihvonen. Monimuotoisuuden säilyttämisen keinoista keskustelevat Leif Schulman, Eeva Primmer ja Liisa Rohweder. Tilaisuuden juontaa Minna Pyykkö.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Hope for Globe -ohjelmasarjaa, jossa tieto lisää toivoa. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livenä netissä tai katso tallenteena.

Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Keskustelijat

Tiedekulma - Kuudes sukupuutto -tapahtuman puhujat

Eeva Primmer (@EevaPrimmer) on tutkimusjohtaja ja professori Suomen ympäristökeskuksessa, ympäristöpolitiikan dosentti Helsingin yliopistossa ja YK:n alaisen luonnonvarapaneelin jäsen. Eeva rakentaa siltoja ympäristötutkimuksen ja erilaisten päätöksentekoprosessien välille. Hän on tutkinut niitä toimijoita, prosesseja ja päätöksiä, jotka vaikuttavat luonnon suojeluun, ekosysteemien toimivuuden turvaamiseen sekä luonnonvarojen ja alueiden käyttöön – suoraan ja epäsuorasti. Eevaa kiehtovat ihmiset, ammattilaiset, organisaatiot, intressit, motivaatiot, oikeudet, velvollisuudet, säännöt, vuorovaikutus. Vinkki kestävämpään elämään: “Siirrä kulutuspäätöksesi tuonnemmaksi tai tee siitä pienempi versio. Välttämiset ovat investointeja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Muista säästäminen ja kestävä käyttö myös, jos olet päättäjä tai toimit esimerkiksi yritysmaailmassa.”

Liisa Rohweder (@LiisaRohweder) on WWF Suomen pääsihteeri, jonka työmaata on koko planeetta Saimaan norppavesiltä Himalajan jäätiköille tai Tansanian savanneille. Hän on toiminut eri kansainvälisissä luottamustehtävissä kestävän kehityksen parissa ja kirjoittanut aiheesta useita kirjoja. “Hyvinvoiva luonto on kaiken perusta, niin ihmisten hyvinvoinnin kuin myös taloudellisen toiminnan. Kun luonto voi hyvin me ihmisetkin voimme hyvin”, kertoo Liisa inspiraatiokseen. Vinkki kestävämpään elämään: “Syö vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia sekä kestävästi pyydettyä kalaa. Luonto ja terveys kiittävät!”
 
Leif Schulman (@Leif_Sch) on professori ja Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen johtaja. Luomuksen johtajana hänen tavoitteenaan on mahdollistaa parhaat edellytykset tutkijoille tutkia luonnon monimuotoisuutta sekä koko Luomuksen henkilöstölle levittää tutkimuksen tuottamaa tietoa yhteiskuntaan. “Luonto on kaikki - elinehtomme, inspiraation lähteemme, asuinpaikkamme – eikä sen ihmeellisyys koskaan lakkaa hämmästyttämästä!” Leif sanoo. Vinkki kestävämpään elämään: “Äänestä luontoa kunnioittavia, arvostavia ja suojelevia päättäjiksi!”

Pasi Sihvonen (@pasi_sihvonen) on yli-intendentti ja Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen hyönteistiimin esihenkilö. Pasi edistää luonnontieteellisten kokoelmien digitointia ja tiedon avointa saatavuutta, tuo julkisessa keskustelussa esiin hyönteisnäkökulmaa ja opettaa hyönteisten monimuotoisuutta Helsingin yliopistossa. Tutkimuskohteena ovat perhoset, erityisesti eteläisen pallonpuoliskon heikosti tunnettu ja välittömän katoamisuhan alla oleva lajisto. Hyönteisissä kiehtoo niiden sopeutumiskyky ja monimuotoisuus, joka on edelleen suurelta osin tuntematonta. Vinkki kestävämpään elämään: "Vähennä kulutusta, aloita muutos itsestä ja rohkaise muita mukaan."