Kohteena Etelämanner

Tiedekulma - Kohteena Etelämanner

MA 27.8. KLO 17
STAGE

Suomi on ollut läsnä Etelämantereella jo 30 vuoden ajan. Talvimyrskyjen ja jään keskeltä etsitään vastauksia maapallon suuriin kysymyksiin, kuten jättimäisten tulivuortenpurkausten aiheuttamiin katastrofeihin.

Tutkijat Mika Kalakoski, Arto Luttinen ja Sanni Turunen kertovat, minkälaista on elämä ja tieteenteko ankarissa olosuhteissa. He ovat viettäneet aikaa Antarktiksella tutkimuksen ja käytännön kysymysten parissa.

Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimin välityksellä tai katso tallenteena tästä linkistä!

Keskustelijat

Tiedekulma - Kohteena Etelämanner

Mika Kalakoski (vas.), Arto Luttinen, Sanni Turunen

Mika Kalakoski on Suomen arktisen tutkimusohjelman, FINNARPin, päällikkö, joka vastaa retkien logistiikasta ja käytännön suunnittelusta. Kalaskoski kertoo esimerkiksi siitä, miten mittavia valmisteluja Antarktikselle matkustaminen ja siellä eläminen vaatii.

Arto Luttinen on geologi ja Luonnontieteellisen keskusmuseon yli-intendentti. Luttinen on käynyt Etelämantereella toistuvasti. Hän on tutkinut 500 miljoonaa vuotta sitten muodostunutta Gondwanan jättimannerta, joka peitti esimerkiksi nykyisen Afrikan ja Antarktiksen.

Sanni Turunen on geologi, joka tekee väitöskirjaa Luonnontieteellisessä keskusmuseosssa. Turunen oli hiljattain FINNARP-retkikunnan mukana Etelämantereella, jossa hän vieraili ensimmäistä kertaa.