Kielen tila

Tiedekulma - Kielen tila

TI 10.10. KLO 17
STAGE

Mitä Suomessa puhutaan sadan vuoden kuluttua? Mikä on suomen kielen asema maailman kielten joukossa nyt ja tulevaisuudessa?

Keskustelemassa kielen tilasta Matti Miestamo, Hanna Lehti-Eklund ja Heini Lehtonen. Keskustelua ohjaa toimittaja Ville Eloranta.

Keskustelun jälkeen Tiedekulman kielipajoissa voit opetella tervehtimään, kiittämään ja pyytämään anteeksi esimerkiksi itähelsingiksi, swahiliksi tai hepreaksi. Tee seuraavalla ulkomaanmatkallasi vaikutus paikallisiin! Pikakursseja tarjolla seuraavista kielistä: liettua, puola, tsekki, heprea, swahili, isixHosa, hindi, kiina, muinaiskieli sumeri ja itä-helsinki. Osan kielipajoista opetus on englanniksi.

Illan aihe kuuluu uuden Tiedekulman avaussarjaan Pieni maa, suuri muuttuja, jossa syvennetään ymmärrystä Suomea kohtaavista muutoksista.

Tilaisuus on avoin ja maksuton. Voit seurata tilaisuuden keskusteluosuutta klo 17-18 myös verkossa suorana tai tilaisuuden jälkeen tallenteena tästä linkistä.

Keskustelijat

Kielen tila -tapahtuman puhujat

Hanna Lehti-Eklund (vas.), Heini Lehtonen, Matti Miestamo, Ville Eloranta

Hanna Lehti-Eklund on pohjoismaisten kielten professori, joka on muun muassa tutkinut ruotsin kielen käyttöä ja oppimista suomalaisissa kouluissa.

Heini Lehtonen on sosiolingvisti, joka on tutkimuksissaan keskittynyt Itä-Helsingin monikielisyyteen, erityisesti nuorten kieleen ja vuorovaikutukseen.

Matti Miestamo on Helsingin yliopiston yleisen kielitieteen professori ja johtaa kansainvälistä Kielellisen diversiteetin ja digitaalisten menetelmien maisteriohjelmaa. Hänen tutkimuksensa kuuluu kielitypologian alaan, mikä tarkoittaa maailmanlaajuista vertailevaa näkökulmaa. Hän on tutkinut erityisesti kiellon ilmaisua maailman kielissä sekä kielten monimutkaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Lisäksi hän on työskennellyt koltansaamen kielen dokumentaation parissa.

Ville Eloranta on Helsingin Sanomien toimittaja ja kielenhuoltaja sekä suomen kielen lautakunnan jäsen. Hän on käsitellyt kielen kehitystä lehtikirjoituksissaan ja professori Jaakko Leinon kanssa tekemässään kirjassa Sanaiset kansiot – Suomen kielen vaietut vaiheet (Gaudeamus 2017).