Keppiä, porkkanaa vai Linkolaa?

Hope for Globe - Keppiä, porkkanaa vai Linkolaa?

TO 12.4. KLO 17.30
STAGE

Onko hiilijalanjälkemme paljon energiaa kuluttavassa Suomessa jo lähtökohtaisesti kestämätön? Miten paljon henkilökohtaiset valinnat painavat vaakakupissa, jos ongelmaan ei tartuta rakenteellisella tasolla? Kun tavoitteena on maapallon pelastaminen, vastuun on oltava yhteinen. Mutta kenen tehtäväksi jää kepin ja porkkanan heiluttaminen ja mistä löytyvät toimivimmat keinot ilmastonmuutoksen taklaamiseen?

Ilta alkaa Tiedekulman Debatilla, jossa ovat mukana ympäristöpolitiikan professori Janne Hukkinen, Demos Helsingin tutkija Satu Lähteenoja ja tietokirjailija Marko Ulvila. Ohjelma jatkuu kansalaiskeskustelulla energia- ja ilmastopolitiikasta asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen kanssa. Tilaisuuden juontaa Reetta Rönkä.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Hope for Globe -teemaa, jossa tieto lisää toivoa. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena tästä linkistä. Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa!

Tapahtuma järjestetään yhdessä ympäristöministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

Keskustelijat

Tiedekulma - Keppiä, porkkanaa vai Linkolaa?

Janne Hukkinen, Satu Lähteenoja, Marko Ulvila, Kimmo Tiilikainen

Janne Hukkinen on ympäristöpolitiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän opettaa ja tutkii kestävyyden sosio-kognitiivisia ulottuvuuksia. Niiden ymmärtäminen auttaa vaikuttavamman ympäristöpolitiikan suunnittelussa. Vinkki kestävämpään elämään: “Kun yksilö vähentää punaisen lihan osuutta ruoassaan, hän ja hänen ympäristönsä kestävät kauemmin.”

Satu Lähteenoja on ajatushautomo Demos Helsingin tutkija ja kestävän kulutuksen ja tuotannon asiantuntija. Hän auttaa yrityksiä ja julkisia organisaatioita kohti resurssiviisasta, hiilineutraalia tulevaisuutta. Ilmastonmuutoksen kannalta fiksut uudet ratkaisut ovat myös elämänlaatua parantavia ja arkea helpottavia. Vinkki kestävämpään elämään: “Järjestä arkesi niin, että joudut autoilemaan mahdollisimman vähän. Mutta koska yksi vinkki ei sovi kaikille, on melkein helpompi kertoa 100, niin on mistä valita.”

Marko Ulvila on tietokirjailija ja Siemenpuu-säätiön puheenjohtaja. Hän toimii myös aktivistina muutamissa järjestöissä ja aloitteissa. Kaikessa hänen toiminnassaan on tavoitteena järjestää hyvä elämä kaikille, muita lajeja ja tulevia sukupolvia kunnioittavalla tavalla. Vinkki kestävämpään elämään: “Pienennä tulojasi esim. työaikaa lyhentämällä, kaikella todennäköisyydellä ekologinen jalanjälkesikin pienenee.”

Kimmo Tiilikainen on asunto-, energia- ja ympäristöministeri, jonka aikomus on pelastaa maailma politiikan keinoin. Työssään häntä inspioi samalla asialla olevat ja samalla lailla ajattelevat ihmiset, joita on on paljon Suomessa ja eri puolilla maailmaa, sillä yhdessä olemme enemmän. Vinkki kestävämpään elämään: "Syö se minkä ostat, kuluta vain mitä tarvitset, nauti palveluista tavaran sijaan."