Itsevaltiaiden paluu

Tiedekulma - Itsevaltiaiden paluu

KE 12.9. KLO 17
STAGE

Autoritaariset hallinnot ovat voimissaan ja yksilöjohtajuus on luikerrellut takaisin demokratiaan. Miksi suurmieskultti vaikuttaa palanneen? Etsitäänkö kaoottisessa tilanteessa uudenlaista johtajuutta? Mihin eri maiden johtajien valta ja suosio perustuvat ja millaisiin tunteisiin nykyjohtajat vetoavat?

Aiheesta ovat keskustelemassa Juhana Aunesluoma, Anu Kantola ja Heikki Pihlajamäki. Tilaisuuden juontaa Ville Blåfield.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Crazy World -teemaa, joka tarkastelee maailman henkistä tilaa ja löytää kiristyneen kansainvälisen ilmapiirin ja vastakkainasettelujen keskeltä myös valopilkkuja ja ratkaisuja. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena! Klikkaa itsesi mukaan myös Facebookissa.

Keskustelijat

Tiedekulma - Itsevaltiaiden paluu

Juhana Aunesluoma (vas.), Anu Kantola, Heikki Pihlajamäki

Juhana Aunesluoma on Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtaja ja valtiotieteellisen tiedekunnan varadekaani. Hän tutkii ja opettaa Suomen ja Euroopan historiaa toisen maailmansodan jälkeisellä ajalla. Aunesluomaa kiinnostaa erityisesti valta ja vallankäyttö sekä yhteiskuntien ja maailman pitkän aikavälin hidas muutos. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Yksittäiset toimijat eivät muuta maailmaa, mutta he voivat saada sen hetkeksi sekaisin. Maailma muuttuu ainoastaan laajan kollektiivisen toiminnan tuloksena. Siksi on järkevää keskittyä yhteistyöhön.”

Anu Kantola on viestinnän professori Helsingin yliopistosta. Hän tutkii erityisesti viestintää, vallankäyttöä ja tunteita. Tutkimustyössään Kantolaa inspiroi monitieteisyys, yhteyksien löytäminen ja yllätysten ymmärtäminen. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Puhu aina kun sinulla on asiaa.”

Heikki Pihlajamäki on vertailevan oikeushistorian professori Helsingin yliopistosta. Hän tutkii oikeushistoriaa kansainvälisestä ja vertailevasta perspektiivistä. Tämä on hänen näkökulmansa Suomen, Euroopan ja maailman historiaan: Suomea ei voi ajatella ilman Eurooppaa eikä Eurooppaa ilman muuta maailmaa. Oikeuden muutos ja pysyvyys sekä niiden ymmärtäminen ovat modernin maailman kehityksen kannalta keskeisiä teemoja. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Maailma muuttuu jo, ja ainakin pidemmälle tähtäimellä rajat kaatuvat: ajatellaan positiivisesti.”