Itämeri käy kuumana

Tiedekulma - Itämeri käy kuumana

Ti 19.3. klo 17
Stage

Matala ja vähäsuolainen Itämeri kohtaa ilmastonmuutoksen etunenässä ja ennakoi siksi maailman merien tulevia muutoksia.  Helsingin yliopiston tutkijat kertovat sanoin ja kuvin, miten ilmastonmuutos näkyy Itämeressä jo nyt ja mitä haasteita muuttuvat olosuhteet asettavat lähimeremme suojelulle.

Itämeren nykytilasta ja tulevaisuudesta keskustelevat Joanna Norkko, Alf Norkko ja Kari Hyytiäinen. Tapahtuman juontaa Reetta Rönkä.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Hope for Globe -ohjelmasarjaa, jossa tieto lisää toivoa. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livenä netissä tai katso tallenteena.

Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Keskustelijat

Tiedekulma - Itämeri käy kuumana -tapahtuman puhujat

Kari Hyytiäinen (@karihyytiainen) on Itämeren suojelun ekonomian professori ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen varadekaani Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Hän koordinoi vuosina 2015-2018 BONUS BALTICAPP -hanketta, jossa tarkasteltiin ilmastonmuutoksen ja globaalien yhteiskunnallisten muutosten mahdollisia vaikutuksia Itämeren kuormitukseen ja tilaan. “Minua inspiroi kysymys vesistöjen eri käyttömuotojen tasapainoisesta yhteensovittamisesta siten, että samalla turvaamme tulevien sukupolvien mahdollisuudet ammentaa hyvinvointia yhteisistä vesistöistä”, Kari sanoo. Vinkki kestävämpään elämään: “Kohtuullinen ja vastuullinen kulutus on perimmäinen avain ympäristöongelmien ratkaisuun.”

Alf Norkko (@anorkko) on Itämeri-tutkimuksen professori Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla. Hän tutkii merenpohjien ekologiaa mm. Itämeressä, Etelämantereella ja Uudessa Seelannissa, mm. merenpohjien monimuotoisuuden kytköksiä niiden toimintaan ja miten ihmisen aiheuttavat ongelmat kuten rehevöityminen ja ilmastonmuutos vaikuttavat meriin. “Joka kerta kun sukellan, minua kiehtoo meren eliöstö, miten hyvin se on sopeutunut mereen ja miten arvokasta tämä kaikki on. Tämä tunne ei ole kadonnut vuosien varrella”, Alf kertoo. Vinkki kestävämpään elämään: “Kävele niin paljon kun mahdollista. Se säästää luontoa ja rahaa, kohentaa kuntoa ja antaa mahdollisuuden tarkkailla ympäröivää luontoa.”

Joanna Norkko (@JoannaNorkko) on tutkimuskoordinaattori ja vt. aseman johtaja Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla. Kenttäaseman tutkimuskoordinaattorina hän pääsee tutustumaan ilmastonmuutokseen liittyvään Itämeri-tutkimukseen laajasti eri tutkimusryhmien kautta. Joannan oma tutkimusaihe on merenpohjan ekosysteemit ja rehevöitymisen, hapettomuuden, tulokaslajien ja ilmastonmuutoksen vaikutukset niihin. “Tiedämme meristä yllättävän vähän ja nyt ilmastonmuutos muuttaa niitä hurjaa vauhtia. Haluan ymmärtää ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista mahdollisimman paljon”, hän sanoo. Vinkki kestävämpään elämään: “Vähennä kulutustasi ryhtymällä tietoiseksi kuluttajaksi.”