Ilmaston muuttujat

Tiedekulma - Ilmaston muuttujat

Ma 18.3. klo 17
Stage

Maapallomme on kokonaisuus, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Miten ilmastojärjestelmä toimii, miten hiili kiertää ja kuinka ihminen on systeemiä sekoittanut? Miksi joidenkin muuttujien vaikutuksia on niin vaikea ennakoida? Tule ottamaan ilmastonmuutoksen perusteet haltuun!

Napakan aloituspaketin ilmastotiedonjanoisille tarjoilevat tutkijat Laura Riuttanen, Pauli Paasonen ja Tuomo Kalliokoski.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Hope for Globe -ohjelmasarjaa, jossa tieto lisää toivoa. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livenä netissä tai katso tallenteena.

Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Puhujat

Tiedekulma - Ilmaston muuttujat -tapahtuman puhujat

Tuomo Kalliokoski (@TKKalliokoski) on yliopistotutkija Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus INARissa ja Kestävyystieteen instituutti HELSUSissa. Hän tutkii metsien moninaisia ilmastovaikutuksia, kuten sitä, millainen metsien käyttö edistää ilmastonmuutoksen torjumista tehokkaasti. Ilmastonmuutoksen ja metsien tutkimisessa Tuomoa kiehtoo se, miten tästä monimutkaisesta ja kaikkiin elämän osa-alueisiin vaikuttavasta ilmiöstä voi tavoittaa olennaisen mahdollisimman yksinkertaisen kuvauksen kautta. “On samaan aikaan haastavaa ja kiehtovaa olla tutkijana viestimässä metsien ja maankäyttösektorin roolista ilmastonmuutoksen torjumisessa päätöksentekijöille, elinkeinoelämän edustajille ja muille tahoille”, hän kertoo. Vinkki kestävämpään elämään: “Hae elämänlaatua kulutuksen sijaan retkeilemällä metsässä.”
 
Pauli Paasonen (@PauliPaasonen) on apulaisprofessori Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksessa (INAR). Hän tutkii ilmanlaadun, sään ja ilmaston vuorovaikutuksia, muun muassa miten ihmistoiminta tuottaa ilmakehään pienhiukkasia ja kuinka nämä vaikuttavat pilvien muodostumiseen. “Pienhiukkaset ovat haitallisia terveydelle, mutta ne viilentävät ilmastoa. Jotta ilmastonmuutoksen etenemistä voidaan paremmin ennustaa, täytyy pienhiukkasten päästöistä saada lisää tietoa”, Pauli sanoo. Vinkki kestävämpään elämään: “Osta vähemmän, suosi kierrätettyä.”

Laura Riuttanen (@LRiuttanen) on meteorologi, ilmastotutkija ja tutkijatohtori Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus INARissa. Hän koordinoi myös valtakunnallista korkeakoulujen ilmasto-opetuksen kehityshanketta Climate Universityä. Laura haluaa olla tarjoamassa opiskelijoille työkaluja maailman parantamiseen, sillä hänen mielestään maailma tarvitsee muutoksentekijöitä. Vinkki kestävämpään elämään: “Elämän merkityksellisyys syntyy siitä, että tekee merkityksellisiä asioita.”