Ihmeellinen uni

Poika silmät kiinni.

Ti 28.1. klo 17
Stage

Uni on terveydelle elintärkeää. Se luo perustan niin ihmisten kuin eläinten hyvinvoinnille ja oppimiselle. Unen puutteessa mieliala kärsii, suorituskyky laskee ja pidemmän päälle fysiologisista vaikutuksista voi seurata terveysongelmia. Mutta mitä uni oikeastaan on ja miten sitä tutkitaan? Miten eläinten uni liittyy ihmisten uneen?

Helsingin yliopiston unitutkijat tarkastelevat Tiedekulmassa unta ja nukkumista eri näkökulmista. Tapahtuman juontaa Reetta Räty.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Helsinki Health Weekiä, joka vie sinut elämäntieteiden huippuosaamisen äärelle. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenne! Klikkaa itsesi mukaan tapahtumaan myös Facebookissa.

Ohjelma

Mitä uni on? Kurkistus unen biologiaan
Henna-Kaisa Wigren, yliopistotutkija, unitutkimusryhmän nuorempi ryhmänjohtaja

Uni vasikan hyvinvoinnin mittana?
Laura Hänninen, kliininen opettaja, eläinlääketieteellinen tiedekunta

Ihmisen uni – mitä sillä tekee?
Liisa Kuula, kognitiotieteilijä, unitutkija

Masennuslääkkeet ja uni
Tomi Rantamäki, molekulaarisen farmakologian apulaisprofessori, farmasian tiedekunta

Puhujat

Laura Hänninen, Liisa Kuula, Tomi Rantamäki, Henna-Kaisa Wigren

Laura Hänninen, Liisa Kuula, Tomi Rantamäki, Henna-Kaisa Wigren

Laura Hänninen (@laurathanninen) on kliininen opettaja Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskuksessa eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa ja on eläinten hyvinvointiin ja käyttäytymiseen hurahtanut eläinlääkäri. “Eläinten käyttäytyminen on portti niiden mieleen, mahdollisuus saada, edes hämärästi, käsitys, mitä ne ajattelevat, mistä pitävät, mitä tuntevat”, hän sanoo. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Riittävä uni! Nukun paljon, ja mielelläni.”

Tutkijatohtori Liisa Kuula (@LiisaKuula) on kognitiotieteilijä ja unitutkija Helsingin yliopistossa. Hän tutkii ihmisten nukkumista ja siihen liittyviä erilaisia ilmiöitä. Liisasta on merkillistä, että lähes kolmannes elämästämme kuluu unessa. Uni on edelleen tutkimuksellekin mysteeri, ja sen mahdista paljastuu koko ajan uutta tietoa. Tutkimusryhmänsä kanssa Liisa pyrkii löytämään syitä unen määrän, laadun ja ajoituksen vaihtelulle ja selvittämään, miten uneen voi vaikuttaa. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Omaa uniterveyttään voi parantaa menemällä viikonloppuisin vartin aikaisemmin nukkumaan kuin arkisin – helppo ja halpa arvostuksen osoitus itselle.”

Tomi Rantamäki (@TomiRantamki) on molekulaarisen farmakologian apulaisprofessori farmasian tiedekunnassa ja mukana lääketieteellisen tiedekunnan SleepWell-tutkimusohjelmassa. Hän johtaa tutkimusryhmää, joka selvittää masennuslääkkeiden vaikutusten mekanismeja. Perinteisestä farmakologisesta ajattelusta poiketen tutkimusryhmä uskoo parhaiden vastausten löytyvän aivoista itsestään – siitä, miten aivot reagoivat hoitoihin. Erityisen kiehtovana Tomi pitää sitä, miten uni ja sen mekanismit liittyvät masennushoitojen toimintaan. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Ole aktiivinen ja osallistuva, ja ennen kaikkea armollinen itsellesi.”

Henna-Kaisa Wigren on yliopistotutkija SleepWell-tutkimusohjelmassa ja unitutkimusryhmän nuorempi ryhmänjohtaja. Henna-Kaisa väittää, että aivojen toimintaa on mahdotonta ymmärtää tutkimalla pelkästään valvetta. Sen sijaan pitää ymmärtää, miksi vireystilat vuorottelevat ja miten aivojen tiedonkäsittely muuttuu unen ja valveen välillä. Erityisesti häntä kiinnostaa, miksi uni on elintärkeää ja miksi unta tai unenkaltaista tilaa esiintyy kaikilla lajeilla. Vinkki terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen: “Kun tekee valveilla ollessaan intensiivisesti aivoja haastavia asioita, jotka tuottavat mielihyvää, tulee samalla vahvistaneeksi luonnollisen unipaineen kertymistä ja silloin uni on yöllä syvempää, pidempää ja palauttavampaa.”