Finanssikriisit ja lyhyt muisti

Tiedekulma - Finanssikriisit ja lyhyt muisti

TO 13.9. KLO 17.30
STAGE

Maailmanlaajuinen finanssikriisi otti tulta alleen investointipankki Lehman Brothersin kaatumisesta syyskuussa 2008. Mitkä olivat kymmenen vuotta sitten kärjistyneen kriisin opetukset? Millaisilla säännöillä ja kenen ehdoilla taloudessa nyt pelataan?

Talouden tilasta debatoimassa Seija Ilmakunnas, Petteri Orpo, Antti Ripatti ja Antti Ronkainen. Debattia luotsaa toimittaja Paavo Teittinen.

Tapahtuma on osa Tiedekulman Crazy World -teemaa, joka tarkastelee maailman henkistä tilaa ja löytää kiristyneen kansainvälisen ilmapiirin ja vastakkainasettelujen keskeltä myös valopilkkuja ja ratkaisuja. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa verkossa livestriiminä tai katso tallenteena! Klikkaa itsesi mukaan myös Facebookissa.

Keskustelijat

Tiedekulma - Finanssikriisit ja lyhyt muisti

Seija Ilmakunnas (vas.), Petteri Orpo, Antti Ripatti, Antti Ronkainen

 

Seija Ilmakunnas on sosiaalipolitiikan dosentti ja ekonomisti, joka tutkii työmarkkinoita ja seuraa talouspolitiikkaa. Häntä kiinnostaa erityisesti taloustieteen ja talouspolitiikan suhde. Tutkimustyössä Ilmakunnasta inspiroi olennaisten syy-seuraussuhteiden erottaminen monimutkaisissa yhteiskunnallisissa ilmiöissä. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Teknologisen kehityksen vahvistaessa entisestään taloudellisen vallan keskittymistä tarvitaan vastavoimia globaaleille suuryrityksille. Vastavirtaan vaikutetaan esimerkiksi kuluttajien oikeuksien ja ammattiyhdistysliikkeen neuvotteluvoiman vahvistamisella.”

Petteri Orpo on valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja. Hän on valtiovarainministerinä sisällyttänyt kestävän kehityksen valtion budjettiin ja painottanut jokaisen EU-jäsenmaan vastuuta omasta taloudestaan Euroopan talous- ja rahaliiton kehittämisessä. Työssään Orpoa inspiroi lukemattomat mahdollisuudet ratkaista ongelmia ja rakentaa Suomen tulevaisuutta. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Asioita tapahtuu, kun niitä tehdään.”

Antti Ripatti on taloustieteen professori Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Hänen erikoisalana on empiirinen makrotaloustiede. Ripatti tutkii empiirisin tai kvantitatiivisin menetelmin kokonaistaloudellisia ilmiöitä tai talouspolitiikan osa-alueiden kokonaistaloudellisia vaikutuksia. Viime vuosina hän on tutkinut inflaatiota, rahapolitiikkaa, finanssipolitiikkaa ja rahoituksen välittymistä. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Talouden toimintamekanismien ymmärtäminen.”

Antti Ronkainen on väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Hän tutkii keskuspankkien rahapolitiikan ja hallitusten finanssipolitiikan välisen suhteen muutosta finanssikriisin jälkeen. Ronkaista inspiroi työssään muun muassa faktojen tuottaminen ja se, miten politiikka tieteellistyy ja tiede politisoituu. Vinkki maailman muuttamiseksi: “Ajattele ääneen, itseäsi sensuroimatta ja muita loukkaamatta.”