Aivojen elvytysilta

Silmälaseista heijastuu verkkosivujen sisältöjä.

To 28.11. klo 17
Stage

Tahmaavatko aivosi? Karkaako käsi älypuhelimelle, kun pitäisi lukea kirjaa? Keskittymiskyvyn heikkeneminen ja aivojen ylikuormittuminen ovat nykyajan vitsauksia, mutta tilanne ei ole peruuttamaton. Tule Tiedekulmaan antamaan aivoillesi lepohetki ja kuulemaan aivotutkijoiden vinkit pään selkiyttämiseksi.

Tapahtumassa Minna Huotilainen, Mona Moisala ja Virpi Kalakoski kertovat, miten aivomme selviävät älylaitteiden, avotoimistojen ja multitaskaamisen aikakaudella. Keskustelua vetää Ville Blåfield.

Tapahtuma on osa Smart as HEL -ohjelmasarjaa, jossa tutkitaan kiihtyvän digitalisaation ja ihmisen osaamisen rajapintoja. Osallistu tapahtumaan paikan päällä, seuraa livestriimiä tai katso tallenteena! Julkaisemme Smart as HELin sisältöjä myös Tiedekulman Youtube-kanavalla ja podcasteina.

Klikkaa itsesi mukaan Aivojen elvytysiltaan myös Facebookissa.

Tapahtuma on katsottavissa myös streamina ja tallenteena.

Keskustelijat

Minna Huotilainen, Virpi Kalakoski, Mona Moisala

Minna Huotilainen, Virpi Kalakoski, Mona Moisala

Minna Huotilainen (@minnahuoti) on kasvatustieteen professori ja aivotutkija Helsingin yliopistossa. Hän tutkii oppimista ja kouluttaa tulevia koulutuksen, opetuksen ja kasvatuksen ammattilaisia. Minnaa kiehtoo aivojen muovautuvuus ja mukautuvuus moniin tilanteisiin. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Palautumisosaaminen on tärkeä työelämätaito nyt ja tulevaisuudessa.”

Virpi Kalakoski (@VirpiKalakoski) on psykologian tohtori ja johtava tutkija Työterveyslaitoksella. Hän tekee kognitiivisen ergonomian tutkimusta ja kehittää yhdessä työyhteisöjen kanssa hyviä tiedolla työskentelyn ja aivotyön olosuhteita. “Ergonomiassa tavoitteena on sujuva työ, jossa ihmiset voivat hyvin. Minua inspiroi se, että samoilla keinoilla voidaan edistää sekä työn tuloksellisuutta ja turvallisuutta että työntekijöiden hyvinvointia, kaikki siis voittavat”, Virpi sanoo. Virpin mukaan haastetta tuo rakentaa käytännön konkreettisia keinoja ja interventioita, jotka ovat arkisessa työelämässä toteutuskelpoisia ja ottavat huomioon työelämän realiteetit. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Tänään ja tulevaisuudessa työ vaatii jatkuvaa uuden oppimista. Uusien tietojen ja taitojen haltuunotto on tutkitusti tehokkaampaa lyhyissä rupeamissa kuin kerralla paljon.”

Mona Moisala on aivotutkija ja ja psykologian tohtori Helsingin yliopistosta. Hän on tutkinut muun muassa sitä, mitä aivoissa tapahtuu, kun ihminen multitaskaa tai kun aivot ovat ylikuormittuneessa tilassa. Mona on kiinnostunut siitä, miten aivomme sopeutuvat älylaitteiden täyttämään nyky-ympäristöön, jossa painimme informaatiotulvan ja lisääntyneen kiireen tunnun kanssa. “Tavoitteenani on tehdä aivotutkimuksesta kaikille ymmärrettävää ja inspiroida ihmisiä pitämään parempaa huolta aivoistaan joka päivä”, hän sanoo. Tärkeä tieto tai taito tulevaisuuden varalle: “Meidän olisi hyvä oppia käyttämään älylaitteitamme viisaammin. Tulevaisuuden supertaito voisi olla vaikkapa se, että työsähköpostit tarkistaa vain kahdesti päivän aikana, tai se, että kännykän laittaa klo 21 jälkeen lentokonetilaan. Yksinkertaisia asioita, jotka vaativat yllättävän paljon itsehillintää!”