Virtuaaliseikkailu ötököiden maailmassa

Tervetuloa virtuaaliseikkailulle, jossa pääset tutustumaan ötököiden ihmeelliseen maailmaan! Tällä sivulla esitellään kuusi varhaiskasvatukseen ja alakouluun suunnattua videota, joissa ihmetellään erilaisia ötököitä ja niiden elinympäristöjä. Videot muodostavat monialaisen kokonaisuuden, joka sisältää matematiikkaan, kieliin, maantietoon, biologiaan, tietojenkäsittelytieteisiin ja kemiaan liittyviä tehtäviä.

Videoista on koostettu kaksi valmista seikkailupakettia, joiden kuvaukset löytyvät alta. Seikkailupaketit muodostuvat introvideosta ja kolmesta tehtävävideosta. Voit myös koota videoista omalle ryhmällenne sopivan kokonaisuuden. Tehtävien tarkemmat ohjeet opettajaa tai ohjaajaa varten on esitelty videoiden ohessa. 

Oukka ja Riikkinen ovat pikkiriikkisiä ötököitä. Ne asuvat Mahdottoman Suuren Puun juurella. Olet ehkä joskus kävellyt niiden ohi, ehkä jopa nähnyt niiden puuhailevan ötökkäaskareitaan Puun juurella. Tänään pääset auttamaan Oukkaa ja Riikkistä. Ne ovat nimittäin saaneet tehtäväkseen kartoittaa ympäröivää maailmaa sekä Mahdottoman Suurta Puuta.

Ohjaajan ohje tehtävien suorittamiseksi: 

 

1.  Tarinan introvideo

Tarinan introvideo näytetään ennen tehtävävideoita. Introvideo sisältää alkutarinan, johon tehtävävideot liittyvät.

Virtuaaliseikkailun introvideo: Ötököiden valtakunta

 

2.   Tehtävävideo: Haarautuva puu

Tässä tehtävässä tutkitaan kokoeroja ja perehdytään siihen, miten iso kokonaisuus koostuu pienemmistä osista. Tehtävässä harjoitellaan piirtämistä ja nähdään oma piirustus osana koko ryhmän piirustuksista muodostuvaa kokonaisuutta.

Virtuaaliseikkailun tehtävävideo: Haarautuva puu

 

3.  Tehtävävideo: Ötököiden seikkailu puussa

Tässä tehtävässä pohditaan ötököiden kommunikointitapoja ja kokeillaan ohjata kavereita sovittujen komentojen avulla.

Virtuaaliseikkailun tehtävävideo: Ötököiden seikkailu puussa

 

4.  Tehtävävideo: Missä ötökät asuvat?

Tässä tehtävässä rakennetaan tai piirretään kartta, joka sisältää mahdollisimman paljon erilaisia paikkoja, jossa ötökät voisivat asua. Samalla tutustutaan kartan käsitteeseen.

Virtuaaliseikkailun tehtävävideo: Missä ötökät asuvat?

 

Oukka ja Riikkinen ovat pikkiriikkisiä ötököitä. Ne asuvat Mahdottoman Suuren Puun juurella. Olet ehkä joskus kävellyt niiden ohi, ehkä jopa nähnyt niiden puuhailevan ötökkäaskareitaan Puun juurella. Tänään pääset auttamaan Oukkaa ja Riikkistä. Ne ovat nimittäin saaneet tehtäväkseen selvittää, millaisia ötököitä Mahdottoman Suuren Puun ympärillä asuu. 

Ohjaajan ohje tehtävien suorittamiseksi: 

1.  Tarinan Introvideo

Tarinan introvideo katsotaan ennen tehtävävideoita. Introvideo sisältää alkutarinan, johon tehtävävideot liittyvät. 

Virtuaaliseikkailun introvideo: Omituisia ötököitä

 

2.  Tehtävävideo: Piirrä oma monsteriötökkä

Tehtävässä tutustutaan geometrisiin muotoihin, lukumääriin ja ötököiden erilaisiin ruumiinosiin. Omalla piirroksella luodaan elämyksellinen suhde geometriseen muotoon ja piirroksen kautta harjoitellaan myös lukumääriä.

Virtuaaliseikkailun tehtävävideo: Piirrä oma monsteriötökkä

 

3.  Tehtävävideo: Monsteriötököiden kokous

Tehtävässä lapset tarkastelevat edellisessä tehtävässä piirtämiään monsteriötököitä ja keksivät niille mielikuvituksellisia elintapoja.

Virtuaaliseikkailun tehtävävideo: Monsteriötököiden kokous

 

4.  Tehtävävideo: Ötökät veden varassa

Tehtävässä pohditaan, miten osa ötököistä voi kävellä veden pinnalla. Pintajännitystä havainnollistetaan hauskalla kokeellisella työllä.

Virtuaaliseikkailun tehtävävideo: Ötökät veden varassa

 

Tämä virtuaaliseikkailu perustuu Jukka Laajarinteen kirjoittamaan ja Mari Luoman kuvittamaan teokseen Mahdottoman Suuri Puu - Tarina äärettömästä (Gaudeamus 2020). Virtuaaliseikkailussa käytetyt kuvat ovat Mari Luoman kuvituksia kirjasta.

Jukka Laajarinteen ja Mari Luoman Mahdottoman Suuri Puu on lapsille suunnattu tietokirja, joka on laadittu yhdessä Helsingin yliopiston Tiedekasvatuskeskuksen kanssa. Uuden sarjan aloittava teos on seikkailutarina, jossa pohditaan äärettömyyttä matemaattisen ja filosofisen ajattelun kautta.

Teos nivoo matemaattisen ja filosofisen pohdiskelun äärettömästä osaksi mukaansatempaavaa seikkailukertomusta. Lastenkirja kannustaa luovaan ja itsenäiseen ajatteluun, ihmettelyyn ja pohdiskeluun. Kaikkialla luonnossa on matemaattisia ilmiöitä, joita kirja tuo esille ja mietittäväksi.

Tutustu kirjaan halutessasi tarkemmin Gaudeamuksen verkkosivuilla