Uudenmaan StarT-festarit 2019

Tuomarointia Uudenmaan StarT-festareilla 2017

Uudellamaalla StarT-ohjelmassa opiskeluprojekteja tehneet lasten ja nuorten tähtitiimit saavat tilaisuuden loistaa, esitellen omaa osaamistaan sekä jakaen tekemisen iloa ja riemua. Pääsy festareille projektitöitä esittelemään on palkinto sinänsä, mutta ansioituneimpia palkitaan erikseenkin.

Festareilla on myös oheisohjelmana 'Kumpulan noitien ja velhojen koulun' oppitunteja.

Lisäksi eri asteiden oppimisyhteisöjen opettajat esittelevät hyviä monialaisten oppimiskokonaisuuksien tai teemakurssien toteutuskäytänteitään. Tapahtuma on opettajille erinomainen mahdollisuus saada ideoita ja kuulla hyväksi havaituista käytänteistä kollegoilta.

Tapahtumaan on vapaa pääsy!

Tapahtuman järjestävät yhdessä Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskus & Aalto-yliopisto Junior.

Aika

perjantai 12.4.2019 klo 10.15–13.45 

Paikka

Physicum, Gustaf Hällströmin katu 2, Kumpula, Helsinki

Ohjelma

10.15–10.25 Tapahtuman avaus
10.30–11.30 Lapset ja nuoret esittelevät opiskeluprojektejaan
12.05–13.10 Opettajat esittelevät hyviä käytänteitään
12.10–13.05 Oheisohjelmaa lapsille ja nuorille
13.15–13.45 Ansioituneimpien opiskeluprojektien ja käytänteiden palkinta
14.00–14.30 Science on Stage -toiminnassa palkittujen sveitsiläisten opettajien hyvän opetuskäytänteen esitys opettajille (englanniksi)

Oheisohjelmana 'Kumpulan noitien ja velhojen koulun' oppitunteja

  • Muinaiset salakielet. Tässä taikapajassa opit salaamaan loitsusi niin, etteivät ulkopuoliset osaa niitä lukea. Muinaiset riimut ja antiikin salakirjoitukset viitoittavat tietä kohti moderneja salauksia. (Oppitunti sopii n. 10–12-vuotiaille.)
  • Numerologia. Tutustutaan numeroiden maagisiin ominaisuuksiin. Kokeillaan, miten yksinkertaisista numeroista voidaan loihtia taputusloitsulla musiikkia, ja testataan, millaisia numeroiden ominaisuuksia eräs piirrostaika paljastaa. (Oppitunti sopii eskareista lukiolaisiin.)
  • Taikaeliöt. Taikaeliöiden tutkija on loitsinut pienennetyn version eräästä laaksosta voidakseen tutkia, miten eri otukset vuorovaikuttavat toistensa ja ympäristönsä kanssa. Loitsu kuitenkin epäonnistui hiukan ja kaikki eliöt jäivät puuttumaan kopiosta - oppilaiden tehtävä onkin keksiä ihmeotukset, joilla laakso täytetään, ja muotoilla ne taikataikinasta kierrätys- ja luonnonmateriaaleja hyödyntäen. Samalla pohditaan eliöiden sopeutumista ympäristöönsä ja ravintoketjujen toimintaa. (Oppitunti on suunnattu alakouluikäisille.)
  • Taikajuomat. Tervetuloa taikajuomien oppitunnille! Tällä oppitunnilla opit olomuotoa muuttavista aineista väriä vaihtavien taikajuomien, saippuakuplan sisälle vangittujen sumupilvien ja pimeässä hohtavan liman kanssa itse kokeilemalla. (Oppitunti sopii eskareista lukiolaisiin.)
  • Taikanäkö. Tässä taikapajassa mm. näemme pimeässä (ja seinän läpi!) sekä käytämme taikanäköä ilmastonmuutoksen ymmärtämiseen. (Oppitunti sopii n. 10–12-vuotiaille.)
  • Veden taianomainen liike. Lisätyn todellisuuden hiekkalaatikolla pääsee loihtimaan sadetta ja tutkimaan veden käyttäytymistä maastossa. Taikasauvaa ei tarvita, käsi riittää! (Oppitunti sopii n. 10–12-vuotiaille.)

Mikä StarT?

StarT

StarT on suomalaisten tiede- ja teknologiayliopistojen yhteisen LUMA-keskus Suomi -verkoston toteuttama ohjelma, joka tarjoaa materiaaleja, koulutusta, “lähettiläitä” ja yhteisöllisiä tapahtumia mm. monialaisten oppimiskokonaisuuksien ja teemaopintojen toteutuksen tueksi eri asteiden oppimisyhteisöissä, harrastusryhmissä, kodeissa ym. Ohjelmaan kuuluu myös kansainvälinen kilpailu.

Tiesithän: Voit iloita ja inspiroitua tekemisen ja oppimisen riemusta myös StarT:in yleisöäänestyksessäTutustu opiskeluprojekteista ja käytänteistä tehtyihin videoihin ja äänestä 7.4. mennessä. 

Ilmoittautuminen mukaan StarT-ohjelmaan lukuvuodeksi 2019–2020 alkaa toukokuussa. StarT:ista kiinnostuneiden kannattaa tilata StarT:in uutiskirje ja seurata StarT:ia Facebookissa.