Tiedettä ja taidetta

Gadolin

Tervetuloa tutustumaan tiedettä ja taidetta yhdisteleviin tutkimustehtäviin!

Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat tehneet tiiviisti yhteistyötä Forssan lasten ja nuorten kuvataidekoulun kanssa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja LUMA-keskus Suomen toteuttamassa LUMA2020-ohjelmassa.

Tehtävät sopivat alakoululaisille ja heidän perheilleen yhteiseksi tekemiseksi.

Päivitämme sivulle työohjeita kevään 2020 ajan.

SATEENKAARIPAPERIA

Askartelussa tärkeää on omistaa paljon värikkäitä ja erilaisia papereita. Käyttäkäämme siis kemiaa hyödyksi ja tehdään yhdessä kauniita papereita korttipohjiksi ja askarteluun! Muista suojata pöytä sotkulta, esim. levittämällä sanomalehtiä.

Tarvikkeet:

 • kulho
 • viileää vettä
 • mustaa kartonkia
 • läpinäkyvää kynsilakkaa
 • sakset

Työohje:

 1. täytä kulho viileällä vedellä
 2. leikkaa kartonki sen kokoiseksi, että se mahtuu kulhoon hyvin
 3. upota kartonki viileään veteen
 4. tiputa veden pinnalle pisara kynsilakkaa ja odota pari sekuntia
 5. nosta kartonki varovasti vedestä ja aseta kuivumaan
 6. vaihda vesi ja toista kohdat 1-5

Käytä apunasi oheista videota.

Tiede taiteen takana

Kynsilakka koostuu nestemäisestä muovista, joka kuivuu ilman kanssa kosketuksessa ollessaan. Tämän takia, kun sen tiputtaa vedenpäälle, se ei liukene veteen vaan leviää veden päälle kalvoksi. Kynsilakan levitessä, sen kyky heijastaa valoa muuttuu. Tällöin se heijastaa hieman eri aallonpituuksia eri kohdissa luoden sateenkaaren veden pinnalle. Kun kartonki nostetaan vedestä, tämä kalvo tarttuu kartonkiin ja kuivuttua liimaantuu siihen kiinni. Musta pohja vahvistaa kynsilakan luomaa sateenkaarta niin, että sen näkee helpommin.

Ympärillä oleva valo sisältää kaikki värit, valon osuessa pintaan se imee osan valonsäteistä eli aallonpituuksista ja heijastaa osan takasin. Takaisin heijastuvat värit vaikuttavat siihen minkä värisenä kohde havaitaan. Läpinäkyvät esineet heijastavat kaikki valonsäteet takaisin.

MARMORIPAPERI

Tarvikkeet:

 • kulho
 • partavaahtoa
 • nestemäisiä elintarvikevärejä
 • hammastikkuja/pillejä/yms.
 • valkoista paperia/kartonkia
 • sakset

Työohje:

 1. Levitä kulhon pohjalle n. ½ cm paksuinen kerros partavaahtoa.
 2. Leikkaa kartonki sen kokoiseksi, että se mahtuu käyttämääsi kulhoon.
 3. Ripottele muutama pisara elintarvikeväriä partavaahtoon. Voit laittaa yhtä tai useampaa väriä, kokeile ja pidä hauskaa.
 4. Vetele hammastikulla tai pillillä viivoja partavaahtoon samalla sekoittaen värejä keskenään.
 5. Paina kartonki huolella kauttaaltaan partavaahtoon ja anna sen olla siellä n. 10 sekuntia.
 6. Nosta kartonki pois ja pyyhi partavaahto kartongista pois
 7. Anna kartongin kuivua
 8. Samalla partavaahdolla voit marmoroida hyvin useammankin kartongin palan.  Kun haluat vaihtaa värit tai tehdä uuden siistimmän kuvion voit helposti huuhdella vanhan vaahdon pois, lisätä kulhoon uuden kerroksen vaahtoa ja toistaa kohdat 3-7.

Käytä apunasi paperin marmoroinnissa oheista videota.

Tiede taiteen takana
Vaahto on seos, jossa nestemäisen tai kiinteän aineen väliin on jäänyt kaasukuplia. Partavaahto on veden ja öljyn sekoitus, joka on vaahdotettu. Elintarvikevärit liukenevat veteen, mutta eivät öljyyn. Näin ollen värit eivät liukene kokonaan partavaahtoon vaan jäävät pinnalle.

Kartonki painetaan vaahtoon ja se imee itseensä vaahdossa olevan veden ja samalla värit. Kartongin kuivuessa sen imemä vesi haihtuu siitä jättäen värit kartonkiin. Kartonki värjäytyy kauniin marmoriseksi.

VAAHTOMAALI

Vaahtomaali eli puffy paint on monipuolinen askartelumateriaali kaiken ikäisille maalaajille. Voit valmistaa sitä helposti itse liimasta, partavaahdosta, jauhoista ja elintarvikeväristä. Kuivuessaan maali kovettuu hauskasti koholle.  

Tarvikkeet:

 • 3dl partavaahtoa
 • 1dl jauhoja
 • 1dl valkoista liimaa (esim. Erikeeper)
 • Elintarvikeväriä
 • pahvia
 • Siveltimiä

Työohje

 1. Sekoita partavaahto, jauhot ja liima keskenään varovasti, jotta vaahdossa olevat kuplat eivät häviä
 2. Jaa seos sopivan kokoisiin osiin sen mukaan kuinka montaa eri väriä haluat valmistaa
 3. Värjää jokainen vaahtomaalin osa elintarvikeväreillä haluamasi värisiksi
 4. Maalit ovat nyt valmiita ja voit alkaa maalaamaan. Paperin sijaan kannattaa käyttää pahvia, sillä maali on aika märkää ja paperi vettyy helposti. Maalatessa ei kannata olla kovin kovakourainen eikä painaa maalia liikaa, jottei maalin kuohkeisuus kärsi. 
 5. Jätä taideteos kuivumaan pariksi vuorokaudeksi.

Tiede taiteen takana

Vaahdot ovat seoksia, joissa nestemäisen tai kiinteän aineen joukkoon on sekoitettu kaasua. Kaasukuplat jäävät seokseen ikään kuin jumiin, jolloin lopputulos on kuohkea ja tilavuudeltaan suurempi kuin mitä neste tai kiinteä aine yksinään olisivat. Partavaahto on veden ja öljyn seos, joka on vaahdotettu. Muut ainekset sekoittuvat veteen ja öljyyn. Sekoittaessasi varovasti vaahto pysyy seoksena, jossa nyt on osina vesi, öljy, jauho, liima, väriaine ja kaasu eli ilmakuplat.

Kuivuessaan liima vangitsee ilmakuplat pysyvästi kuivuneen maalin sisälle. Jauho estää liiman kovettumisen kovaksi pinnaksi, jolloin saat mukavan pehmeän maalauksen. Kuivuttuaan maali muistuttaa paljon pehmeitä kohotarroja, kokeile vaikka!

KOHOMAALI

Toisinaan tavallinen maali ei vain riitä! Tämän helpon ja hauskan ohjeen avulla voit valmistaa hienoa kiteistä kohomaalia kotoa löytyvillä välineillä.

Tarvikkeet:

 • 2dl suolaa
 • 2dl jauhoja
 • 2dl vettä
 • Elintarvikeväriä
 • Kartonkia
 • Levittämiseen lusikoita/pillejä/yms.

Työohje:

 1. Sekoita suola, jauhot ja vesi keskenään.
 2. Jaa seos sopivan kokoisiin osiin riippuen siitä, kuinka montaa eri väristä maalia haluat valmistaa. 
 3. Värjää jokainen kohomaalin osa elintarvikeväreillä.
 4. Maalit ovat nyt valmiita käyttöön. Maalia on koostumuksensa vuoksi hankalaa levittää siveltimellä. Käytä siis esimerkiksi lusikkaa tai pilliä ja maalaa niiden avulla taideteoksesi kartongille.
 5. Jätä taideteos kuivumaan 1-3 päiväksi, kuivumisaika riippuu siitä, kuinka paksusti maalia on kartongilla.

Tiede taiteen takana

Veden tehtävä on auttaa jauhoa ja suolaa sekoittumaan keskenään, se toimii niin sanotusti liuottimena. Jauho ja suola ovat maalin tärkeimmät osat värin lisäksi. Jos meillä olisi pelkkää vettä ja elintarvikeväriä, työn kuivuessa meille jäisi pelkkä väri paperille. Tällöin se toimisi kuin normaali maali. Kun olemme sekoittaneet jauhoa ja suolaa joukkoon, kuivuessa suola ja jauho myös kuivuvat kartonkiin kiinni muodostaen kohotaideteoksen. Suola on kiteistä ja kuivuessa suolan kiteisyys pitkin pintaa muodostaa jauhon tasaisen pinnan kanssa kauniin kristallisen pinnan kohomaalaukseesi.

Maalit eivät sekoitu keskenään vaikka laittaisitkin niitä päällekkäin!

Maitotaidetta

Kokeile mitä tapahtuu maidon pinnalle tiputelluille väripisaroille, kun ne pääsevät kosketuksiin saippuan kanssa.

Tarvikkeet

 • Kevytmaitoa
 • Syvä lautanen
 • Pumpulipuikko
 • Elintarvikevärejä
 • Tiskiainetta

Työohje

1. Kaada lautasen pohjalle n. ½ cm syvyinen annos maitoa. Anna maidon tasaantua hetki.
2. Ripottele muutama pisara kutakin elintarvikeväriä keskelle maitolautasta. Ripottele pisarat vierekkäin lähelle toisiaan.
3. Kasta pumpulipuikko tiskiaineeseen.
4. Laske pumpulipuikko maitoon väripisaroiden keskelle ja pidä paikallaan.
5. Kokeile uudestaan tiskiaineiseen kastetulla pumpulipuikolla, mutta laske puikko eri kohtaan maitoa.

Tiede taiteen takana

Maito koostuu muun muassa vedestä ja rasvasta. Rasvat ovat herkkiä ympäröivän liuoksen eli maidon muutoksille. Tiskiaineen vaikutuksesta maidossa olevien vesimolekyylien pintajännitys vähenee, jolloin elintarvikeväri pääsee liikkumaan vapaasti. Samalla tiskiaineen saippua alkaa sitoutua rasvamolekyyleihin. Värien räjähdys tapahtuu, kun maidon molekyylit alkavat kulkeutua eri suuntiin väistyessään pois saippuan ja rasvan tieltä. Tämän vuoksi värien räjähdys onnistuu sitä paremmin mitä rasvaisempi maito on käytössä.