Summamutikka

Matematiikan tiedeluokka Summamutikassa matematiikka näyttäytyy uusissa muodoissa ja yhteyksissä. Matematiikkaan tutustutaan leikkien, pelaten, piirtäen tai vaikka tanssien. Summamutikan varastosta löytyy askartelutarvikkeita, opetusvälineitä, pelejä ja palikoita joka lähtöön, mutta moni ongelma tai arvoitus ratkeaa myös kynällä ja paperilla – tai vaikka luokan piirtopöydille piirtämällä!

Summamutikassa kohtaavat yliopisto- ja koulumatematiikka, opetuksen kehitys, toiminnallinen matematiikka ja matematiikan nykytutkimus. Yliopistomatematiikkaakin voidaan pohtia lasten kanssa, kunhan kysymykset ja ideat tuodaan sopivalle tasolle vaikkapa tarinan tai pulmapelin kautta. Myös koulumatematiikan opetukseen kehitetään Summamutikan toiminnassa jatkuvasti uusia toiminnallisia lähestymistapoja. Opettajaopiskelijat pääsevät kokeilemaan opetusideoitaan, kun oppilasryhmät varhaiskasvatuksesta lukioon vierailevat luokassa.

Summamutikka-keskus perustettiin Helsingin yliopiston silloiselle Matematiikan laitokselle vuonna 2005 vahvan kouluyhteistyötoiminnan ja toiminnallisen matematiikan opetuksen kehitystyön pohjalle. Vuonna 2011 Summamutikka-keskus sai toiminnan tilakseen Origo-luokan. Vuodesta 2017 toiminta ja tiedeluokka on tunnettu nimellä Summamutikka.

Luokka on avoinna opettajien ja oppilaiden toiminnallisille opintokäynneille ja muulle matematiikan tiedekasvatustoiminnalle. Kun luokka ei ole vierailukäytössä, se toimii harjoitus- ja luentotilana yliopisto-opetuksessa.

Summamutikka-vierailulla tutustutaan matematiikkaan toiminnallisesti pelien, leikkien, askartelun tai erilaisten pulmatehtävien parissa. Lisäksi vierailu voi sisältää lyhyen esittelyn yliopistolla opiskelusta ja kierroksen kampusalueella.

Summamutikan suosikkitehtäviin ovat vuosien varrella kuuluneet muun muassa monenlaiset geometriset rakentelutehtävät, verkkoteorian pulmat ja tiimityöt, lukuisat salakirjoitusarvoitukset, matemaattiset taikatemput sekä taidetta ja matematiikkaa monin tavoin yhdistelevät luovat projektit.

Summamutikassa matematiikka on hauskaa, luovaa ja jännittävää. Kaikki saavat osallistua, onnistua ja oivaltaa!

Matikkaluokka Summamutikan blogista löydät esimerkkejä menneistä vierailuista »

Luokan toiminnassa kehitetyt ja testatut toiminnalliset ideat kootaan Summamutikan materiaalipankkiin, josta löytyy jo lähes sata erilaista ohjetta toiminnallisen matematiikan opetukseen. Sivulla on sekä opettajan ohjeita että valmista materiaalia oppilaille esimerkisi virtuaaliseen käyttöön.

 

Matematiikan etäopintokäynnit syksy 2021

Alakoulut: Seurataan lituskaisten seikkailuja tasomaassa ja kartoitetaan tasomaan muoto. Tutustutaan erilaisiin avaruuskappaleisiin ja niiden pintoihin. Askarrellaan Möbiuksen nauha, mihin tarvitaan paperia, sakset ja liimaa/teippiä. Kesto n. 45 min.

Yläkoulut: Seurataan lituskaisten seikkailuja tasomaassa ja kartoitetaan tasomaan muoto. Tutustutaan erilaisiin avaruuskappaleisiin ja niiden pintoihin. Askarrellaan lieriö, torus ja Möbiuksen nauha, mihin tarvitaan paperia, sakset ja liimaa/teippiä. Pohditaan myös Pythagoraan lauseen toteutumista erilaisilla pinnoilla. Kesto n. 45 min.

Lukiot: Tutustutaan erilaisiin avaruuskappaleisiin ja niiden pintoihin. Opetellaan konstruoimaan erilaisia pintoja hyödyntämällä ekvivalenssirelaatiota. Askarrellaan lieriö, torus ja Möbiuksen nauha, mihin tarvitaan paperia, sakset ja liimaa/teippiä. Pohditaan myös Pythagoraan lauseen ja paralleeliaksiooman toteutumista kaareutuvilla pinnoilla. Kesto n. 75 min.