Opintokäynti Kemianluokka Gadoliniin

Kemianluokka Gadolin tarjoaa unohtumattomia ja innostavia kokemuksia kemiasta aina varhaiskasvatuksesta aikuisopiskelijoille. 

Opintokäyntikokonaisuudet on suunniteltu tukemaan opintosuunnitelmien perusteita, laajentamaan oppijoiden ymmärrystä kemian merkityksestä yhteiskunnassa ja kestävän tulevaisuuden rakentamisesssa sekä laajentamaan käsitystä kemian alan työpaikoista.

Opintokäynti voi sisältää kokeellisen työn tai demon, siihen liittyviä tehtäviä ja molekyylimallinnusta, kampus- tai laboratorio esittelyn, asiantuntijan tai opiskelijan haastattelun.

Kemianluokka Gadolinin ohjaajina toimii ohjaajakoulutuksen saaneita kemian opettajaopiskelijoita. 

Voit toivoa kielitaitoisilta ohjaajiltamme opetuksen tällä hetkellä suomeksi tai englanniksi. Voit myös tiedustella mahdollisuutta saada opetusta ja ohjeistusta ruotsiksi. Pyrimme parhaamme mukaan toteuttamaan kaikki kielitoiveet, joten mainitsethan kielitoiveesi varausta tehdessäsi.. Alta löydät tietoa varauskäytänteistä, kokeelliset työohjeemme, yhteystietomme ja saapumisohjeet.

Kemianluokka Gadolinin toiminta on keskitetty etäoppimisratkaisujen tuottamiseen lukuvuoden 2020-2021 ajan. Opetukseen ja oppimiseen soveltuvia sähköisiä materiaaleja päivitetään VirtuaaliGadolinin verkkosivulle.

Kevätlukukauden 2021 opintokäyntitoiminta tullaan toteuttamaan virtuaalisesti etäyhteyksiä hyödyntäen. Avaamme etäopintokäyntien varauskalenterin helmikuussa 2021 ja tiedotamme siitä lähiaikoina tarkemmin verkkosivuillamme, sähköpostilistojen sekä Facebook-sivumme kautta.

 

Etäopintokäynnit toteutetaan videoyhteyden välityksellä koulujen ja oppimisyhteisöjen omissa tiloissa ja heidän omia välineitään hyödyntäen. Opettaja vastaa kokeellisissa töissä tarvittavien välineiden ja reagenssien hankkimisesta, videoyhteyden toimimisesta sekä opetustilan valmistelusta etäopintokäyntiä varten hyvissä ajoin etukäteen. Opettaja vastaa myös työturvallisuuden toteutumisesta koko opintokäynnin ajan. 

Käytännön ohjeita etäopintokäynnin järjestämiseen. 

Kemianluokka Gadolinin ohjaajat vastaavat kokeellisten töiden teoriasisältöjen sekä työvaiheiden läpikäymisestä sekä niissä opastamisesta videoyhteyden välityksellä. He jakavat opettajille myös mielellään huomioita ja ideoita liittyen valittujen kokeellisten töiden käytännön toteuttamiseen luokkahuoneessa.

Gadolin-ohjaajat ovat itse yhteydessä opettajaan etäopintokäynnin tarkemman sisällön ja niihin liittyvien yksityiskohtien sopimisen suhteen sähköpostitse tai puhelimitse. Opettaja voi suoraan ohjaajan kanssa sopia vierailun tarkemmasta aikataulutuksesta, keskustella työn käytännön toteutukseen liittyvistä huomioista sekä suunnitella yhdessä etäyhteyden käyttöön liittyvistä yksityiskohdista. 

Etäkäynti on toteutettavissa myös etäkoulun aikana. 
 

Kemianluokka Gadolinissa on tarjolla keväällä 2021 valikoima kokeellisia töitä,  jaoteltuna kahteen pääteemaan.

Kaikki opintokäynneille valittavissa olevat työt liittyvät kestävään kehitykseen, kestävään kemiaan ja kiertotalouteen. Työt on jaoteltu kahden alateeman alle: 

 1. Materiaalit
 2. Hyvinvointi ja terveys

Vuonna 2021 opintokäyntejä tarjotaan Gadolinin toimintasuunnitelman mukaisesti kohderyhmille, jotka ovat:

 • esikoulu
 • 4. luokka
 • 8. luokka
 • toinen aste

Kemianluokka Gadolinin laajasta materiaalipankista löydät edelleen kaikki tiedeluokkamme työt. Näitä työohjeita saa vapaasti käyttää ja soveltaa omaan opetukseen omalla vastuulla, työturvallisuus hyvin huomioiden.

Kevätlukukauden 2021 opintokäyntien varauskalenteri on nyt avattu. Pidätämme oikeuden muutoksiin ja seuraamme aktiivisesti covid-19-tartuntatautitilannetta. Kevään opintokäynnit tullaan toteuttamaan virtuaalisesti etäyhteyksiä hyödyntäen. 

Mikäli haluat liittyä Helsingin yliopiston Kemian opettajankoulutusyksikön alumnien sähköpostilistalle, syötä sähköpostiosoitteesi sähköiseen liittymislomakkeeseen.

Huomioithan myös vierailumahdollisuudet muihin tiedeluokkiimme.

1. Aloita vierailun valmistelu ajoissa. Varaus tulee tehdä viimeistään kolme (3) viikkoa ennen suunniteltua vierailuajankohtaa, mutta suuren kysynnän vuoksi emme voi taata, että vierailu järjestyy.

 • Tutustu edempänä esiteltyihin mahdollisuuksiin, mm. tarjolla oleviin kokeellisiin töihin.
 • Mieti, mitä tavoitteita suunnittelemallasi vierailulla on, esimerkiksi opetusryhmäsi oppimisen näkökulmasta ja opettamasi kurssiin/aiheeseen liittyen. 
 • Huomioithan, että vierailun voi varata vain tarjotuille ajankohdille

2. Varaa aika Kemianluokka Gadolinin sähköisestä varauskalenterista tai ota yhteyttä Kemianluokka Gadoliniin vierailukäynnin varaamiseksi.

 • Tee varaus suoraan varauskalenteriin. Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen kemianluokkagadolin@helsinki.fi tai soittaa  meille numeroon 0294150400.
 • Onnistuneesta varauksesta saat varauskalenterin automaattisen vahvistusviestin sähköpostiisi.
 • Olemme sinuun yhteydessä hyvissä ajoin ennen opintokäyntiä, kuitenkin viimeistään n. viikkoa ennen vierailua Gadolin-ohjaajiemme toimesta.
 • Otathan vierailunne ohjaajan puhelinnumeron talteen.
 • Ohjaajat ottavat ryhmänne vastaan Chemicum-rakennuksen aulassa sovittuna ajankohtana. Jos saavutte Kumpulaan myöhässä, ilmoitathan asiasta ohjaajalle.

Huom! Jos kalenterissamme on täyttä, voitte ottaa yhteyttä Aalto-yliopisto Junioriin, jonka Junior Lab toimii Espoossa Otaniemen kampuksella tai Tiedekeskus Heurekaan, jotka kumpikin järjestävät ohjattuja opintokäyntejä.

Kemianluokka Gadolin tarjoaa kouluille erinomaisen puitteet tulla aitoon kemian opiskelijalaboratorioon. Laboratoriossamme on käytettävissä paljon sekä perinteisiä laboratoriovälineitä että uutta modernia laboratoriotekniikkaa. 

Kokeellisten töiden ja laitteiden käytön opetus antavat selkeät perustiedot kemian tutkimusmenetelmistä ja teorioista töiden takana. Opetus tukee oppilaan ymmärrystä ja kiinnostusta sekä aktivoi oppilaat ajattelemaan ja oivaltamaan itse. Pyrimme käyttämään tutkivan oppimisen opetusmenetelmää ja antamaan tutkijan roolissa olemisen tunteen.

Laboratoriomme on varustettu riittävällä määrällä laboratoriotakkeja, suojalaseja kuin tarvittaessa käytettäviä suojakäsineitä. Nämä ovat tutkijoiden ja kemian opiskelijoiden vakiovarusteita laboratorioissa työskenneltäessä. Työskentely kanssamme on turvallista ja mielenkiintoista.

Gadolin laboratorio