Matikkaluokka Summamutikan teemapaketit syksylle 2020

Alla on listattuna matikkaluokka Summamutikassa syksyllä 2020 tarjolla olevat teemapaketit. Kaikki teemapaketit sopivat sekä lähivierailulle että etävierailulle ja ovat tunnin mittaisia. Teemapaketteja on tarjolla kaikille asteille varhaiskasvatuksesta lukioon. Teemapakettien kohderyhmät näet kunkin paketin kohdalta, mukautamme ohjauksen aina kulloisellekin kohderyhmälle sopivaksi.

Kaikkiin tehtäviin liittyy lyhyt aiheetta pohjustava ennakkotehtävä, jonka lähetämme kun vierailusta on sovittu.

Huomioithan, että etävierailu saattaa vaatia pieniä esivalmisteluja luokan omalta opettajalta. Etävierailu toteutetaan Zoomilla ja vierailun edellytyksenä on, että luokassa on videotykki ja kaiuttimet tai muu järjestely, jolla kaikki oppilaat voivat seurata videolähetystä.

Syksyn 2020 teemapaketteja testataan ja kehitetään koko kauden ajan, jonka jälkeen valmiit tehtäväohjeet siirretään Summamutikan materiaalipankkiin. Mikäli teemapaketeista ei löydy teille sopivaa ohjelmaa, voitte tiedustella mahdollisuutta räätälöidystä ohjelmasta.

Kohderyhmä: varhaiskasvatus, esikoulu, 1.-2. lk

Kesto: 60 min

Kuvaus: Fraktaalimetsässä asuu jos jonkinlaista vipeltäjää! Vierailulla piirretään ja askarrellaan yhteistyössä kokonainen metsä fraktaalipuita ja metsän asukkeja. Matkalla törmätään erilaisiin muotoihin, kokoihin ja säännönmukaisuuksiin, ja tutkimuksissa tarvitaan aimo annos mielikuvitusta!

Kohderyhmä: varhaiskasvatus, esikoulu, 1.-2. lk

Kesto: 60 min

Kuvaus: Millaisia otuksia ovat matikkamonsterit ja ihmeelliset ameebat? Vierailulla piirretään omia monstereita käyttäen apuna geometrisia muotoja ja lukuja. Montako jalkaa sinun monsterillasi on? Ameebat puolestaan ovat värikkäitä otuksia! Osaatko värittää omasi vain kahdella värillä? Tässä täytyykin ehkä vähän hoksata ja päätellä...

Kohderyhmä: 3.-6. lk

Kesto: 60 min

Kuvaus: Pahamaineinen rikollisjengi suunnittelee ryöstökeikkaa lähialueen kouluihin. Poliisi on onnistunut saamaan käsiinsä rikollisjengin salattuja keskusteluja ja tarvitsee nyt oppilaiden apua salakoodien purkuun. Vierailulla tutustutaan salakirjoitukseen, päästään purkamaan salaisia viestejä ja salakirjoitetaan myös omia viestejä.

Kohderyhmä: 3.-6. lk

Kesto: 60 min

Kuvaus: Kuinka suuri on ääretön ja onko sitä olemassa? Tai voiko jokin olla äärettömän pieni? Entä onko avaruus ääretön? Lähde tutkimusmatkalle äärettömyyksien hämmästyttävään maailmaan, kohtaa kummallisia kuvioita, mittaa mystisesti muuttuvia pituuksia, ota osaa kiihkeään äärettömyysväittelyyn tai ratko kinkkinen äärettömyyspulma!

Kohderyhmä: 7.-9. lk, lukio, ammatillinen oppilaitos

Kesto: 60 min

Kuvaus: Tällä teematunnilla tutustutaan salakirjoituksen saloihin. Tiesitkö, että esimerkiksi toisen maailmasodan aikana kehitettiin erilaisia salakirjoituksia, joita purkamaan palkattiin parhaita matemaatikkoja? Vierailulla tutustutaan salakirjoitusjärjestelmiin, päästään purkamaan salaisia viestejä ja salakirjoitetaan myös omia viestejä.

Kohderyhmä: 7.-9. lk, lukio, ammatillinen oppilaitos

Kesto: 60 min

Kuvaus: Mistä digitaaliset kuvat koostuvat? Mitä värit ovat tietokoneen ruudulla? Mitä kuvalle tapahtuu kun vaikka vaalennat sitä kuvankäsittelyohjelmalla? Digitaalisten kuvien maailma on täynnä matematiikkaa! Entä voiko numeroista tai matematiikasta tehdä taidetta? Saattaa kuulostaa oudolta mutta aika moni taiteilija vastaa: kyllä voi! Vierailulla tutustutaan valokuvauksen matematiikkaan ja siihen millaisia taideteoksia matematiikasta ja vaikkapa numeroista voi tuottaa. Ehkä pääset luomaan myös oman matemaattisen taideteoksesi!