Maastossa opiskelun välineet

Näiden välineiden varaustilanteen näet varauskalenterista. Voit varata näitä välineitä käyttöösi varauslomakkeella.

Välineiden säilytyspaikka: Geopiste, huone A115, Physicum-rakennus, Gustaf Hällströmin katu 2, Kumpulan kampus, Helsinki. Laitteet noudetaan lainaan erikseen sovittavana ajankohtana. Laitteita voidaan toimittaa lainaan muille paikkakunnille ainoastaan siten, että lainaaja järjestää laitteille noudon ja palautuksen omaan laskuunsa valitsemansa kuriiripalvelun välityksellä.

Kysymyksiä välineistä: geopiste[@]helsinki.fi

Geopisteen kotisivu

GPS-laitteita lainataan n. viikoksi kerrallaan.

Käytössä olevat laitteet:

 • 4 kpl 4 kpl Garmin GPSmap64s (painikeohjaus)
 • 4 kpl Garmin Oregon 550t (kosketusnäyttö)
 • 4 kpl Garmin eTrex Venture Cx (painikeohjaus)
  • lisätietoja
  • Nämä ovat varsin vanhoja, pelkästään varakäytössä.
 • 1 kpl autonavigaattori Garmin nüvi 200W

Laitteet toimivat AA-paristoilla tai vastaavilla akuilla. Lainaukseen kuuluu mukaan akut.

4 kpl Haglöf-merkkisiä pistokairoja (Uittokalusto Oy)

 • maaperän tutkimiseen
 • pituus 70 cm
 • näytteen läpimitta 14 mm

Lainattavissa on 1 kpl venäläinen suokaira, jolla on mahdollista ottaa näytteitä suolla enintään 12 metrin syvyydestä. Kaira on varsin painava, käytännössä vaatii autokuljetuksen.

Kaksi kappaletta DTM-20 lämpömittareita ilman lämpötilan mittaamiseen. Mittausalue: -40°C – +180°C

Lainattavissa on 4 kpl infrapunalämpömittareita. Näillä mittareilla tutkitaan pintojen lämpötiloja. Mittarit sopivat esimerkiksi erinomaisesti tilanteeseen, jossa vertaillaan erilaisten pintojen albedoa ulkona aurinkoisella säällä, esim. lumikasan vertailu asfalttipintaan. Laitteiden tarkkuus ei riitä tieteelliseen tutkimukseen, mutta ilmiöiden toteamiseen ne sopivat hyvin. Näillä mittareilla ei voi mitata ilman lämpötilaa.

Neljä kappaletta puikkolämpömittareita, joilla voi mitata nesteiden, ilman ja maan lämpötilaa,

Mittausalue: -50°C – +300°C (Noin korkean lämpötilan mittaamiseen voisi tosin suhtautua varauksella)

Tarkkuus: +- 1°C

Kaksi kädessä pidettävää tuulimittaria.

Lainattavissa on 5 kpl melumittareita. 2 kpl (LImit 7000) on sellaisia joilla voi mitata myös melun keskiarvoa haluttuna aikana.

Lainattavissa on 2 kpl Leican etäisyysmittareita. Laitteet mittaavat laserin avulla etäisyyden erittäin tarkasti n. 120 metriin asti. Näillä voi harjoitella vaikka kartoittamista tai mitata turvallisesti jokiuomien leveyksiä.

Lainattavissa on myös 1 kpl Nikon Aculon -etäisyysmittari, jolla voi maastossa mitata etäisyyksiä 500 metriin asti 1 metrin tarkkuudella. Laite toimii hyvin myös kirkkaassa ulkoilmassa.

Lainattavissa on yksi kenttäkelpoinen ammattikäyttöön suunniteltu Hach HQ40d- vesianalysaattori veden pH:n ja ja sähkönjohtavuuden mittaamiseen. Voit toteuttaa esim. koulun lähistön virtaavien vesien laadun tutkimuksen oppilaidesi kanssa.