Maantieteen ohjeita

Tältä sivulta löydät harjoitusohjeita ja opetusmateriaaleja maantieteen opetukseen liittyviin teemoihin.

Geopisteen kotisivu

Katso myös:

Palapeleillä voi harjoitella korkeuskäyrien hahmottamista sekä pelissä esiintyvien kohteiden luonnetta. Pelien vaikeustasoon voi vaikuttaa muuttamalla palojen määrää Play As -valikon kautta. Peli kannattaa muuttaa koko ruudun kokoiseksi pelin oikeassa alareunassa olevasta Maximize-napista. Palapelien kuvat on tuotettu Maanmittauslaitoksen avoimena aineistona saatavasta 2 metrin tarkkuuden korkeusmallista QGIS-ohjelmalla. 

Saana, Kilpisjärvi. Käyräväli 10m.

Salpausselkä, Lahti. Käyräväli 10m.

Meanderointi, Suukisvaara/Enontekiö. Käyräväli 2m.

Drumliinit, Pieksämäki. Käyräväli 5m.

Sisältää Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan 04/2020 aineistoa.

 

  • Lataa tämä tiedosto QGIS:iin ennen kuin alat työskennellä, niin saat valmiiksi käyttöön Openstreetmapin ja Maastotietokannan. Huom! Tämä toimii ainoastaan QGIS 2.xx versioilla.
  • Huom! Droneohjeessa mainittu Precisionmapper-verkkopalvelu on valitettavasti sulkeutunut kesäkuussa 2019. Vastaava maksutonta palvelua ei ole löytynyt. Aineistoa on mahdollista prosessoida Geopiste-tiedeluokkakäyntien yhteydessä Pix4D-sovelluksella.

 

Tiedonkeräys Epicollect Five -sovelluksella

Käytä tätä tiedon keräämiseen maastossa mobiililaitteilla (Android tai iPhone)

Vaihtoehto Epicollectilla kerätyn datan visualisoimiseksi, koneelle asennettava QGIS-ohjelmisto

Vaihtoehto Epicollectilla kerätyn datan visualisoimiseksi, verkkopalvelu

 

Tiedonkeräys Gis Cloud-sovelluksella (vanhempi tapa):

 

Videot (vanhempi tapa)

 

Wet Cityn avulla voit selvittää minne kotitalosi katolle satanut vesi päätyy tai mistä hanasta ottamasi vesi oikein tulee. Wet Cityssä käsitellään eri aihepiirejä kuten sadevettä, kaupunkipuroja tai kaupunkilampia. Jokaisesta jaksosta löytyy erilaisia tutkimusideoita. Voitte myös valita luokan kanssa koulun lähellä sijaitsevan kaupunkiveden ja ryhtyä tutkimaan sitä tarkemmin.  Löydä kaupunkivesi ja astu Wet Cityn maailmaan!

WetCity oppimateriaali on tarkoitettu Helsingin 7.-9. luokkalaisille ja sitä voidaan soveltaen käyttää myös lukioissa maantiedon, biologian ja kemian opetuksessa.  Oppimateriaali koostuu oppilaan vihkosta ja erillisestä opettajan materiaalista. 

Wet City materiaalin kirjoittajat: 
Olli Ruth (olli.ruth@helsinki.fi) ja Sanna Vaalgamaa Helsingin yliopiston Geotieteiden ja Maantieteen osastolta.