Tiedejuhlat

Vallitsevasta tilanteesta johtuen emme toistaiseksi järjestä yliopiston tiloissa tiedejuhlia. Suosittelemme lämpimästi tutustumaan virtuaaliseen tiedejuhlamateriaaliimme alta! 

Tiedejuhlia on järjestetty vuodesta 2014 ja ne ovat osa tiedekasvatuksen kehittämis- ja tutkimushankkeita. Tiedejuhlien ohjaajat ovat pääosin Helsingin yliopiston opettajaopiskelijoita. Esillä olevat tiedejuhlapaketit on kehitetty pääosin osana opettajankoulutusta.

Suosittuja ovat esimerkiksi lasten tiedesyntymäpäivät ja yritysten tiedepajat osana virkistys- tai juhlapäiviä.

Osana LUMA2020-ohjelmaa on koostettu innostava virtuaalinen Tiedesyntymäpäivä-paketti, jonka tarkoituksena on tarjota oivaltamisen riemua kaikille lapsille ja aikuisille kaikkialla Suomessa!

Virtuaalitiedesynttärit mahdollistavat tiedejuhlien järjestämisen kotioloissa tarinallisen ja opettavan videomateriaalin avustuksella. Paketti sisältää ohjeet kolmeen hauskaan aktiviteettiin, jotka on helppo toteuttaa turvallisesti kotoa löytyvillä ainesosilla ja välineillä. Kaikki aktiviteetit on testattu lukuisilla Kemianluokka Gadolinin opintokäynneillä ja tiedejuhlilla. Virtuaalisynttärit sopivat n. 6–10-vuotiaille ja ohjaajana voi toimia esimerkiksi oma huoltaja, isovanhempi, vanhempi sisarus tai muu tuttu aikuinen. Virtuaalisynttäripaketti on maksuton palvelu, jota voidaan käyttää kotona, koulussa, päiväkodissa tai vaikkapa kerhossa.

Tilaa virtuaalinen tiedesynttärimateriaalimme käyttöösi tämän linkin kautta!

Virtuaalitiedesynttäripaketti koostuu synttäreillä katsottavasta videosta ja vanhemmille suunnatusta ohjeesta. Mukaansa tempaavan videon kautta synttäreille saapuu savuavan paketin kanssa yllättävä vieras, joka innostaa synttärivieraita tekemään tutkimuksia sekä kertoo kiinnostavia yksityiskohtia töihin liittyvästä kemiasta. Ohjaajan tehtäväksi jää alkuvalmistelujen tekeminen, sekä videon pysäyttäminen tutkimusten ajaksi. Ohjaajien tueksi koostetusta ohjeesta käy ilmi, mitä tarvikkeita tutkimuksissa tarvitaan sekä annetaan vinkkejä lasten oivaltamisen riemun tukemiseen.

Kuka tahansa voi veloituksetta tilata tiedesynttäreiden pitämiseen tarvittavat virtuaaliset materiaalit käyttöönsä. Tilaajilta edellytämme materiaaliin liittyvän palautteen antamista. Virtuaalisynttäreitä kokeilleiden lasten ja aikuisten kokemuksia ja arvokkaita palautteita tullaan hyödyntämään virtuaalisyntymäpäivien tutkimuspohjaisessa kehitystyössä. Palautetta antamalla voit vaikuttaa!

Tilaa virtuaalinen tiedesynttärimateriaalimme käyttöösi tämän linkin kautta!

Virtuaalitiedesynttärihanketta johtaa professori Maija Aksela Helsingin yliopiston Kemian opettajankoulutusyksiköstä. Hanketiimiin kuuluu hänen lisäkseen tutkijoita sekä tulevia kemian opettajia. Virtuaalitiedesynttärivideon ja ohjeiden toteutuksesta vastasivat Ida Koskinen, Pinja Tolvanen ja Jaakko Turkka. Konseptia kehittämässä ovat lisäksi olleet Iisa Rautiainen, Laura Saarinen ja Essi Purhonen. 
 

Tiedeluokissamme järjestät ikimuistoiset tiedejuhlat, kun pääset ystäviesi kanssa pukeutumaan valkoiseen tutkijan takkiin ja astumaan laboratorioomme tai heittäytymään Amazing Race of Math -matikkasuunnistuksen pariin!

Tarjolla on erilaisia valmiita tiedejuhlapaketteja eri aihealueiden mukaisesti. Mikäli mieleistä pakettia ei löydy, voimme myös räätälöidä juhlat vieraiden iän, toiveiden ja kiinnostusten mukaan.

Tiedejuhlissa opitaan ja oivalletaan uutta. Koulutettujen ohjaajien johdolla tutkiminen ja tutkimushaasteiden ratkominen on meillä ennen kaikkea hauskaa ja turvallista!

Tarjoilut tiedejuhlille tilaaja järjestää itse joko tuomalla omat tarjoilut tai tilaamalla ne yliopiston kiinteistössä sijaitsevasta ravintolasta Unicafe Chemicumista (kemiasynttärit) tai Unicafe Exactumista (matikkasynttärit). Ravintoloiden yhteystiedot löytyvät täältä. 

Unicafe Chemicum on koostanut tiedejuhlia varten kaksi valmista tarjoilupakettia, jotka voi heidän kauttaan tilata myös Exactumissa järjestettäviin matematiikkajuhliin.

Tiedejuhlapaketteja on tarjolla Kemianluokka Gadolinissa ja Matikkaluokka Summamutikassa.

Tiedejuhlat koostuvat ohjatusta osuudesta, jonka kesto on 1,5 tuntia, sekä tarjoiluhetkestä, johon varataan yleensä noin 30 minuuttia.

Gadolinissa järjestettävissä juhlissa ohjaaja voi toiveiden mukaan tehdä tarjoiluhetkessä tiedelimua tai hattaraa.  

Olemme koonneet alle erilaisia syntymäpäiväpaketteja. Nämä ovat hyvin sovellettavissa myös muihin juhliin tai virkistyspäiviin! Kaikki syntymäpäiväpakettimme soveltuvat 5-15 vuotiaille, ellei toisin mainita.  Tiedejuhliin vanhemmat, isovanhemmat  ja muut läheiset aikuiset ovat myös lämpimästi tervetulleita mukaan! Tarkemmat kuvaukset jokaisesta työohjeesta löydät täältä.

Maistuvat molekyylit – Syntymäpäivillä päästään sukeltamaan molekyyligastronomian saloihin, valmistamalla itse esimerkiksi jäätelö tai sorbettia. Tätä pakettia suosittelemme yli 9-vuotiaille.

Salapoliisi – Syntymäpäivillä päästään leikkimään salapoliisia ja ratkomaan salakirjoituksia kemian avulla.

Hyytävä kemia – Syntymäpäivillä päästään tutustumaan nestetypen ja kuivajään maailmaan.

Värikästä kemiaa – Syntymäpäivillä kyse on väreistä. Teemme laboratoriossa erilaisia kokeita ja demonstraatioita, joissa värit ovat keskeisessä roolissa.

Pomppivat molekyylit – Syntymäpäivillä pääset itse tekemään oman superpallon tai tutustumaan löllöliman kemiaan. 

Pakohuone - Kemian osastolla on tapahtunut erikoinen rikos: kaikki syntymäpäivien tarjoilut ovat mennyttä! Pakohuonesynttäreillä selvitetään yhdessä kadonneiden herkkujen mysteeri. Nämä synttärit sopivat 7.-9. -luokkalaisille ja korkeintaan 10 henkilön ryhmälle. 

Eikö paketeistamme löytynyt mieleistä? Ei hätää, ota yhteyttä ja rakennetaan teille oma mieleinen tiedejuhlapaketti.

 

The Amazing Race of Math – Seikkaile ympäri Kumpulan kampusta ja ratkaise tehtäviä Amazing Race -hengessä! Matikkasuunnistuksessa tarvitset muun muassa tiimityötaitoja ja iloista asennetta – reipasta seikkailumieltä unohtamatta. Tule seikkailemaan rastilta rastille ja ratkomaan mukaansatempaavia matikkapähkinöitä! 

Eikö teema ollut mieleinen? Ei hätää, ota yhteyttä ja rakennetaan teille oma mieleinen tiedejuhlapaketti.

Kun otat yhteyttä tiedejuhlien tiimoilta, kerrothan seuraavat tiedot: Kuinka monta juhlijaa on saapumassa paikalle? Minkä ikäisiä juhlijat ovat? Onko tiedejuhlille toivepäivämäärää? Otathan yhteyttä vähintään kolme viikkoa ennen toivomaasi ajankohtaa. 

Summamutikka kesälomailee kesä-elokuun, tällöin tiedejuhlia ei järjestetä. 

Hinnat sisätävät arvonlisäveron 24 %.

Kysy erikseen tarjousta työyhteisön pikkujouluihin tai virkistyspäivään.

Matematiikkajuhlien hinnasto

1-10 osallistujaa (1 ohjaaja) 150 € / juhlat

11-20 osallistujaa (2 ohjaajaa) 300 € / juhlat

Kemiajuhlien hinnasto

Kemiasyntymäpäivien hinta riippuu osallistuvien lasten lukumäärästä. Tästä voi kysyä lisätietoja osoitteesta kemianluokkagadolin@helsinki.fi

 

 

Kemianluokka Gadolinissa juhlia järjestetään klo 16.00-18.00 ja Matikkaluokka Summamutikassa klo 16.30-18.30 tai klo 17.00-19.00.

  • Kemianluokka Gadoliniin voit varata tiedejuhlia ja tarkastella vapaita päiviä sähköisen varauskalenterin kautta. Sähköinen varauskalenteri tiedejuhlia varten avataan myöhemmin jälleen syksylle 2021.

    (Epäselvissä tilanteissa voit ottaa yhteyttä myös sähköpostitse kemianluokkagadolin@helsinki.fi tai puhelimitse 02941 50400.)
     

  • Matikkaluokka Summamutikkaan voit varata tiedejuhlia ottamalla yhteyttä sähköpostitse Saara Lehtoon (saara.lehto@helsinki.fi). Ilmoitathan viestissäsi ylempänä mainitut tiedot.

Jotta synttäreiden järjestäminen olisi vaivatonta, tässä vielä valmiit kutsupohjamme.

  • Lataa tästä kutsukortti tiedejuhliin Kemialuokka Gadolinissa
  • Lataa tästä kutsukortti tiedejuhliin Matikkaluokka Summamutikassa