TET-harjoittelu Tiedekasvatuskeskuksessa

Helsingin yliopiston tiedekasvatukseen toi tutustua myös TET-harjoittelun merkeissä. Tällä sivulla on kerrottu tarkempia lisätietoja TET-harjoittelun käytännöistä ja hakemisesta.

TET-harjoittelun aikana voit päästä avustamaan tutkijoitamme työssään, ohjaajiamme opintokäynneillä LUMA-tiedeluokissamme ja tutustumaan opettajankoulutukseen.

Lisätietoja saat osoitteesta tiedekasvatus@helsinki.fi.

Päivitämme tähän linkin elokuussa 2021, jonka kautta pääset hakemaan TET-harjoittelijaksi.

TET-harjoitteluun haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake. Olemme sinuun yhteydessä lomakkeen lähetyksen jälkeen sähköpostitse.

 

Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskus tarjoaa monipuolista ja monitieteistä toimintaa lapsille, nuorille, kouluille, päiväkodeille, opettajille ja perheille. Päätehtävämme on innostaa eri tieteiden opiskelun ja harrastamisen pariin sekä kehittää ja tutkia innostavia monialaisia uusia pedagogisia ratkaisuja. Koulutamme niin tulevia kuin nykyisiäkin opettajia uusien pedagogisten mallien hyödyntämiseen kaikenlaisessa opetuksessa ja monipuolisessa yhteistyössä lukuisten kansallisten ja kansainvälisten tahojen kanssa.

Toimintaamme voit tutustua täällä.

TET-harjoittelijan työnkuvaan voi kuulua esimerkiksi:

 • Koululuokkien tekemillä toiminnallisilla opintokäynneillä avustaminen - lasten ohjaaminen ja opastaminen tiedeluokassa. Apua tarvitaan usein myös opintokäyntien valmisteluissa ja loppusiivouksessa.
 • Tutkimusaineiston käsittely - esimerkiksi kirjaamalla tutkimuslomakkeilla kerättyä tietoa tietokoneelle.
 • Opetusmateriaalien inventaario - esimerkiksi kirjojen, pelien ja muiden oppimismateriaalien lajittelu ja huolto.
 • Tapahtumissa avustaminen - esimerkiksi vieraiden ohjaaminen oikeaan paikkaan ja esitteiden jakaminen.
 • Opetuksen seuraaminen - mahdollisuus päästä seuraamaan yliopiston luentoja ja keskustelemaan opiskelijoiden kanssa.
 • Avustamista opettajankoulutuksen tehtävissä.

Räätälöimme jokaisen TET-harjoittelun ohjelman ja lukujärjestyksen ennen TET-harjoittelujaksoa. TET-harjoittelija saa lukujärjestyksen ja viikon ohjelman/työtehtävät TET-harjoittelujakson ensimmäisenä päivänä.

TET-harjoittelun voi suorittaa yhdessä tai useammassa Helsingin yliopiston tiedekasvatuskeskuksen tiedeluokassa. Tiedeluokkia ovat:

LUMA-tiedeluokat mahdollistavat monia sellaisia aktiviteetteja, joita esimerkiksi tavanomaisissa päiväkodeissa, peruskouluissa ja lukioissa ei tyypillisesti ole mahdollista toteuttaa. Vierailujen yhteydessä on myös mahdollista tavata tutkijoita ja tutustua uusimpaan huippututkimukseen.

LUMA-tiedeluokissa vierailee vuosittain lähes 10 000 lasta ja nuorta opettajineen.

Oppilaalle tarjottava ateria on opetuksen järjestäjän vastuulla.

Tämä tarkoittaa sitä, että emme tarjoa TET-harjoittelijalle maksutonta lounasta. Ruokatauolla (60 min) suosittelemme esimerkiksi, että...

 • TET-harjoittelija syö lounaan omalla koulullaan.
 • TET-harjoittelija syö lounaan muussa lähialueen koulussa sopimuksen mukaan (esimerkiksi toisessa Helsingin kaupungin oppilaitoksessa).
 • TET-harjoittelijalle järjestään lounaseväät oman koulun keittiöstä.
 • koulu tarjoaa TET-harjoittelijan lounaan esimerkiksi kuittia vastaan tai jakamalla lounasseteleitä.
 • vanhemmat/TET-harjoittelija itse maksaa vapaa-valintaisen lounaan tai eväät.

Helsingin yliopiston Unicafe-ravintoloissa TET-harjoittelija saa lounaansa henkilökuntahintaan. Kampuksien läheisyydestä löytyy ruokakauppoja ja kahviloita, joista on myös mahdollista ostaa lounasta.