Saavutettavuusseloste

Tämä on Helsingin yliopiston https://www.helsinki.fi/ -verkkosivujen saavutettavuusseloste, joka on laadittu 22.9.2020 ja päivitetty 7.10.2020.
Saavutettavuus Helsingin yliopistossa

Palvelun on arvioinut ulkopuolinen saavutettavuusasiantuntijaorganisaatio. Suurin osa auditoinnissa havaituista kriittisistä virheistä on korjattu. Lisäksi käytössä on oma saavutettavuusseuranta automaattisen tarkistustyökalun avulla.

Digipalvelu täyttää saavutettavuusvaatimukset osittain

https://www.helsinki.fi/ -verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019) vaatimusten mukainen.

Ei-saavutettava sisältö

 1. (WCAG 1.1.1) Joistakin kuvista puuttuu alt-teksti. Vanhimmilla sivuilla alt-tekstinä voi näkyä kuvan tiedostonimi. Kuvagallerioissa ei ole alt-tekstejä. Myös liitetiedostojen kuvista ja kaavioista puuttuu alt-tekstejä.
 2.  (WCAG 1.3.1, 3.3.2, 4.1.2) Koulutusohjelmien haussa puuttuu syöttökenttien kuvaus/valintaruutujen selite, uutisarkistossa ja avoimien työpaikkojen haussa pudotusvalikko ei anna riittävän tarkkaa tietoa sen roolista ja tilasta.
 3. (WCAG 1.3.1) Joillakin sisältösivuilla on tyhjiä otsikoita.
 4. (WCAG 1.3.1) Otsikkotasojen käytössä on puutteita: joillakin sivuilla väliotsikoita ei ole teknisesti määritelty otsikoiksi.
 5. (WCAG 1.3.1) Suurimmassa osassa liitetiedostoja on ruudunlukijakäyttöä hankaloittavia ongelmia, esimerkiksi rakenne puuttuu ja taulukoissa on puutteita.
 6. (WCAG 1.3.1) Visuaalisesti esitettävä, rakenteellinen tieto ei välity riittävän selvästi avustavalle teknologialle esimerkiksi tapahtumakalenterissa ja alumnilomakkeella.
 7. (WCAG 1.3.2, 2.1.1, 4.1.2) Joillakin sivuilla oleva vanha navigaatio ja etusivu ei toimi kunnolla näppäimistöllä, lukemisjärjestys saattaa olla väärä ja kaikilla käyttöliittymäkomponenteilla ei ole selvää nimeä ja roolia.
 8. (WCAG 1.4.1) Linkit erottuvat tekstikappaleista vain värin perusteella.
 9. (WCAG 1.4.3) Osalla sisältösivuista ei tekstin värin ja taustavärin kontrasti ole riittävän suuri. Kontrastiongelmia on myös liitetiedostoissa ja lomakkeissa.
 10. (WCAG 2.1.1) Koulutusohjelmahaun pudotusvalikkoelementtien käyttö ei onnistu kaikilta osin näppäimistöllä.
 11. (WCAG 2.2.2) Tiedekulman ja Helsinki Programmen herovideossa ei ole pysäytyspainiketta.
 12. (WCAG 2.4.3) Lahjoituslomakkeella on puutteita fokusjärjestyksessä.
 13. (WCAG 2.4.4) Joillakin sisältösivuilla on liian yleisiä linkkitekstejä kuten Read more.
 14. (WCAG 2.4.6) Osa painikkeista on ohjelmallisesti nimetty epäselvästi tai vain englanniksi, esimerkiksi videoupotuksissa.
 15. (WCAG 2.4.7) Henkilöhaussa osa elementeistä ei osoita visuaalisesti näppäinkohdistusta.
 16. (WCAG 3.1.2) Joillakin sivuilla on sisältöä muulla kuin sivun kielellä eikä kielen muuttumisesta ole kerrottu ohjelmallisesti.
 17. (WCAG 3.2.2) Tutkimusryhmälistauksen alasvetovalikon nimikkeen valinta aiheuttaa uuden kontekstin muutoksen.
 18. (WCAG 3.2.4) Selainkontekstin muutokset: linkkejä ja pdf-tiedostoja avautuu samaan välilehteen tai uuteen välilehteen.

Sivustolla on sisältöä, joka ei kuulu lainsäädännön piiriin

 • karttoja, joita ei ole tarkoitettu navigointikäyttöön
 • toimisto-ohjelmien tiedostoja (esim. docx, pdf), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018
 • suoria video- tai äänilähetyksiä, joita ei tallenneta säilytettäväksi tai uudelleen julkaistavaksi
 • video- tai äänitallenteita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020
 • käyttäjien sosiaaliseen mediaan tuottamaa sisältöä.

Yliopistolla on vanhalla alustalla jonkin verran verkkosivuja, joita ollaan poistamassa.

Kohtuuton rasite

Helsinki.fi -sivustolla julkaistaan vuodessa yliopistoyhteisön toimesta erittäin suuri määrä videoita. Kaikkia videoita emme vielä pysty julkaisemaan saavutettavassa muodossa. Syynä tähän on kohtuuton rasite.  Teemme jatkuvasti töitä saavutettavuuden parantamiseksi ja puutteen korjaamiseksi. Automaattisten tekstitysjärjestelmien kehittyessä pystymme tarjoamaan jatkuvasti enemmän videoita tekstitettyinä.

Olemme sitoutuneet digipalveluiden saavutettavuuden parantamiseen

Nykyisen sivuston vanhimmat osat on julkaistu jo 2015, ja yliopiston konsernisivuja sekä yksiköiden, tutkimusryhmien, koulutusohjelmien, konferenssien jne. sivuja on yhteensä noin 25 000.

Helsinki.fi-sivustouudistusprojekti on käynnissä. Kaikki Helsinki.fi:n sivut tulevat korvautumaan uusilla, saavutettavuuskriteerit täyttävillä sivuilla seuraavan puolentoista vuoden aikana. Uudistuksessa saavutettavuusvaatimukset on huomioitu jo sivuston suunnittelusta alkaen.

Huomasitko saavutettavuusongelman sivustossamme?

Voit antaa saavutettavuuspalautetta sähköpostitse digiviestinta@helsinki.fi. Otsikoi viestisi (Saavutettavuuspalautetta) ja kerro viestissäsi, mistä sivusta ja millaisesta ongelmasta on kyse. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.

Helsinki.fi-verkkosivujen saavutettavuudesta ja palautteen käsittelystä vastaa VYS/digitaalinen viestintä.

Täytäntöönpanomenettely

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus@avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000