Raskaana oleville naisille oma ruokaohjelma Etelä-Koreassa

Raskaana oleville naisille on käynnistynyt oma ruokaohjelma Etelä-Koreassa vuoden 2020 alusta alkaen. Ohjelman tarkoitus on tarjota ympäristöystävällisesti tuotettua ruokaa raskaana olevalle 45 000 naiselle ja uusille äideille. Koronavirus-pandemian takia ohjelmaa on laajennettu koskemaan 80 000 naista.

Vuonna 2019 Etelä-Korean luomuliike ja maatalousministeriö laativat yhdessä aloitteen. Sen tarkoitus on taata ympäristöystävällisesti tuotettua ruokaa raskaana oleville naisille ja uusille äideille Etelä-Koreassa.

Esityksen mukaan raskaana olevat naiset saavat laatikollisen ympäristöystävällisesti tuotettua ruokaa kahdesti kuukaudessa. Tarkoitus on tukea raskaana olevien, uusien äitien ja vastasyntyneiden lasten terveyttä. Toinen tavoite on vahvistaa ympäristöystävällistä maataloutta edistämällä tuotteiden markkinointia, ylläpitää ekosysteemipalveluita ja luomumaataloutta. Ohjelma on toteutettu liittämällä raskaana olevat naiset ja paikalliset viljelijät toisiinsa internet-sivuston välityksellä.

Ohjelma on yksi kansalaisten osallistavista budjettialoitteista, jossa kansalaiset voivat tehdä suoria budjettialoitteita uusista hankkeista. Yleisöäänestyksessä ehdotus sai suuren äänimäärän ja se hyväksyttiin valtion ja osavaltioiden budjeteihin.

Naiset tekevät ruokatilauksia erillisellä nettisivustolla valitsemalla itselleen sopivan vaihtoehdon seuraavista:
1. Tilaamalla yksittäisiä elintarvikkeita.
2. Tilaamalla ruokalaatikon, jonka sisältö vaihtelee sesongin mukaan.
3. Valitsemalla kestotilauksen 3-12 kuukaudeksi.

Naiset voivat tilata elintarvikkeita ohjelmassa enintään 360 eurolla vuodessa, maksaen itse  vain 20 % elintarvikkeiden kustannuksista. Lopun kustantaa valtio ja osavaltiot.

Tämä aloite on saanut suuren suosion Etelä-Koreassa – varsinkin korona-virus-pandemian aikana. Ohjelma on hyvä esimerkki siitä kuinka hallinto voi olla aloitteellinen auttaen paikallisia viljelijöitä ja edistää turvallisen ja ravitsevien elintarvikkeiden toimituksia väestölle.

Lisätietoja

Uutinen IFOAM:n sivuilla: Launch pregnant women scheme South-Korea

Eco-friendly Agricultural Products

Act on the promotion of environmental-friendly agriculture and fisheries and the management of and support for organic foods, etc

Sivun toteutus: Jukka Rajala