Ainoa todellinen tae gm-saastumisen välttämiseksi on kieltää muuntogeeniset organismit, mitä IFOAM suosittaa voimakkaasti. IFOAM kannattaa myös gmo-vapaiden alueiden ja maiden perustamista siellä, missä tämä on mahdollista.
IFOAM kannattaa geeniteknologian täyskieltoa. Samalla IFOAM toteaa, että geenimuunneltuja organismeja on jo kaupallisessa käytössä sekä kenttätutkimuksissa. Näissä tilanteissa huomio tulee kiinnittää siihen, miten gm-saastumisen riskiä voidaan vähentää.
IFOAM on vastustaa pyrkimyksiä pakottaa luomutuottajat kantamaan vastuu muiden aiheuttamista geenitekniikasta aiheutuvista ongelmista. IFOAM:in kanta on, että vastuu gm-saastuttamisesta kuuluu saastuttajille. Geenimuunneltujen organismien tuottajien ja käyttäjien on kannettava täysi vastuu geenimuunneltujen organismien ja niiden ominaisuuksien leviämisen ehkäisemisestä. Luomuviljelijöiden ei tule joutua todistamaan viljelykasviensa puhtautta gm-jäämistä. Hallituksia kehotetaan säätämään lakeja, jotka tekevät gmo-oikeuksia omistavat yritykset vastuullisiksi kaikesta omistamiensa tuotteiden aiheuttamista geneettisestä saastumisesta ja perustamaan riittäviä suojavyöhykkeitä geenimuunneltujen kasvien ja muiden viljelykasvien välille.
Tämä lähestymistapa ei lähde siitä, että luomutuottajien sertifiointi peruutettaisiin saastumisen vuoksi, vaan siitä, että kaikilla viljelijöillä on oikeus pitää tilansa geneettisestä saastumisesta puhtaina.
Gm-saastumisen mahdollisuus ei vaikuta siihen, että luomusertifiointi on luonnonmukaisen tuotantotavan eikä lopputuotteen takuu. Luomutuotteita ei ole määritelty tai sertifioitu ei-toivotusta saastumisesta puhtaiksi. Samoin kuin luomuviljelijät eivät voi taata täyttä saasteettomuutta torjunta-aineista, joita he eivät käytä itse, heillä ei ole keinoa taata, että luomutuotteet eivät ole saastuneet vähäisillä määrillä muuntogeenisiä organismeja.
Saastuminen, joka johtuu toimijasta riippumattomista syistä, ei välttämättä muuta toiminnan luonnonmukaisuuden statusta. Tämä tahattoman esiintymisen taso vaihtelee ei-havaittavissa olevasta hyvin alhaiseen riippuen useista tekijöistä, joista useimmat ovat tuottajien valvonnan ulkopuolella. IFOAM ei tue geneettisen saastumisen vähimmäistasojen käyttöönottoa, koska kynnysarvot joudutaan asettamaan mielivaltaisesti eivätkä ne vastaa luonnonmukaisuuden periaatteiden noudattamista. Siksi geneettisen saastumisen pakollista testausta ei tulisi ottaa käyttöön luonnonmukaisen tuotannon tarkastuksissa. Sertifiointilaitokset voivat käyttää testausta tietyissä tilanteissa, kuten epäiltäessä laiminlyöntiä tai petosta tai arvioitaessa suojatoimien riittävyyttä.
Joka tapauksessa luomutuottajien ja -toimijoiden on ryhdyttävä kaikkiin kohtuullisiin toimenpiteisiin, joilla minimoidaan ja hallitaan geneettisen saastumisen riskiä. Tämä on erityisen tärkeää siementen osalta, koska jos luomutoimijoiden käyttämät siemenet saastuvat, se vaikuttaa tulevaan tuotantoon. Luomutuottajien on ponnisteltava erityisesti, että heidän käyttämänsä siemenet eivät ole saastuneet. Luomusertifiointilaitosten on varmistettava, että kaikki toimijat noudattavat tarvittavia varotoimenpiteitä ja tarvittaessa autettava toimijoita neuvonnalla ja tiedotuksella. Luomualan järjestöt avustavat jäseniään saastumattomien siementen hankkimisessa. IFOAM:in tulisi puolestaan auttaa tässä maailmanlaajuisesti.
Luomumarkkinoilla voi olla toimijoita, jotka haluavat tiukempia gm-saastumista koskevia vaatimuksia, jotka vaihtelevat eri maissa ja mahdollisesti myös eri tuotteittain. IFOAM ei tue näitä vaatimuksia, koska ne aiheuttavat sekaannusta ja voi vaikeuttaa luomutuottajien markkinoille pääsyä. Lisäksi ne heikentävät pyrkimyksiä luoda yhtenäistä kantaa asiaan. Kuitenkin IFOAM myöntää, että niiden välttäminen voi olla mahdotonta ja se noudattaa kuluttajan oikeutta valintaan. Se on myös dynaamisempi ja joustavampi lähestymistapa kuin pakollisten standardien perustaminen. Siksi IFOAM suhtautuu tällaisiin aloitteisiin neutraalisti.