Eläimen subjektiiviset kokemukset vaikuttavat sen hyvinvointiin. Kokemukset voivat olla positiivisia (ilo, mielihyvä, onnellisuus) tai negatiivisia (kipu, ikävystyminen, frustraatio). Haasteena on näiden tilojen arvioiminen. Preferenssitesti antaa eläimen valita mieluisimman tai paremman kahdesta tai useammasta vaihtoehdosta. (Tai jos eläimelle annetaan valittavaksi huonoja vaihtoehtoja, voidaan päätellä, mistä se pitää vähiten.) Lehmillä on preferenssitestien avulla tutkittu mm. makuualustoja. Testeissä lehmät ovat valinneet lähes aina pehmeimmän alustan, kuten sellaisen, jossa on paljon kuivikkeita.
Testeillä voidaan myös mitata, kuinka kauan eläin käyttää ainoaa tarjolla olevaa vaihtoehtoa, esim. makuuaikaa mittaamalla. Motivaatiotesteissä selvitetään, miten paljon ”työtä” eläin on valmis tekemään halutun vaihtoehdon puolesta. Näiden testien avulla on selvitetty mm., että minkeille pääsy uima-altaalle on tärkeää. Kanat haluavat päästä (yöksi) orsille sekä kuivikkeille. Eläimille epämieluisia olosuhteita tutkitaan mm. toistettavilla välttämistesteillä.
Epänormaali käyttäytyminen, kuten esim. emakoiden putkien pureminen, voi olla merkki ongelmista eläimen tuotantoympäristössä. Eläimen tarpeita voi huomata myös tarkkailemalla sen normaalia käytöstä. Esim. nälkäinen porsas kerjää emakolta maitoa imetysten välillä hieromalla utaretta ja äännellen.
Monet tavanomaisessa tuotannossa rutiininomaisesti tehdyt toimenpiteet, kuten polttomerkitseminen, kastraatio, häntien katkaisu ja sarvien poistaminen, aiheuttavat eläimille kipua ja pahaa oloa. Kivun arvioimiseen on kehitetty eläimen käyttäytymiseen pohjautuvia menetelmiä ja niiden avulla etsitään vähemmän kivuliaita vaihtoehtoja. Välittömän kivun lisäksi voidaan arvioida kipua, joka jatkuu tunteja tai useita päiviä toimenpiteen jälkeen. Vasikoiden sarvien aiheiden tuhoaminen kuumalla raudalla polttamalla aiheuttaa kipua, joka jatkuu 12 – 24 tuntia. Tänä aikana vasikat ovat aktiivisempia ja niiden käytös poikkeaa normaalista. Tähän sisältyy pään pudistuksia, korvien heilutusta ja pään hankaamista tai painamista. Ketoprofeenin (kipulääke) antaminen maidon seassa ennen nupoutusta ja sen jälkeen poisti lähes kokonaan toimenpiteen jälkeiselle kivulle tyypillisen käyttäytymisen.
Tiivistelmä artikkelista:
Lund, V. & Weary, D. Understanding animal behavior and its use in organic animal husbandry. Teoksessa: Mette Vaarst, Stephen Roderick, Vonne Lund & Willie Lockeretz.(eds.) 2004. ANIMAL HEALTH AND WELFARE IN ORGANIC AGRICULTURE. Chapter 6. p. 95-115.