3.11.2011
Julkisten ammattikeittiöiden tulee tarjota 60 prosenttia luomuruokaa hallituksen uuden tavoitteen mukaan. Uuden tavoitteen julkisten ammattikeittiöiden luomuruoan osuudelle on asettanut Tanskan uusi elintarvikeministeri Mette Gjerskov. Tavoitteen saavuttamiseksi luvataan rahoitusta mm tehostettuun neuvontaan. Toimenpide on osa hallituksen esitystä ensi vuoden Luomun kehittämispaketiksi.
Tanskassa julkisissa keittiöissä tarjoillaan nykyisin 500 000 ateriaa. Tulevina vuosina 60 prosenttia sairaaloiden, koulujen, päiväkotien ja muiden julkisten ruokapalvelujen toimipisteiden aterioista tulee olla luomuraaka-aineista valmistettua. Hallitus esittää 10 miljoonan euron Luomun kehittämipakettia vuoden 2012 budjettiin mm. tämän tavoitteen saavuttamiseksi.
Luomu tarjoaa monia etuja koko yhteiskunnalle. Tukemalla luomuruoan käyttöä mm. ylläpidetään esimerkiksi luonnon hyvinvointia ja juomavesien puhtautta.
Elintarvikeministeriö tulee tukemaan julkisia keittiöitä niiden siirtymisessä käyttämään luomuelintarvikkeita. Kokemukset osoittavat, että luomuruokaan siirtyminen on mahdollista keittiöiden ominkin varoin ja jopa ilman ruoan hankintamäärärahojen lisäystä. Ruokamäärärahojen käyttöä tarkentaa, kun ruoan hävikkiä pienennetään, ostetaan enemmän vuodenajanmukaisia tuotteita sekä tarjoillaan kasvisvoittoisempia aterioita.