Tiina Harrinkari, agronomi, lampuri, Yrjölän marjatilalta Hämeenkyröstä johdattaa ikivanhaan ”ruoka olkoon lääkkeemme” ajatteluun. Tuotantoeläinten kasvattamisen lähtökohtana on: kasvun edistäminen pysytellen sellaisessa tasapainotilassa, missä eläin tuottaa mahdollisimman paljon ilman että se sairastuu. Ja myös siten ettei eläintuotteita syövän ihmisen terveys heikkene.
Kotieläinten ruokintatiede lähti liikkeelle 1800-luvun lopulla eläinten perustarpeiden tutkimuksesta ja niiden tyydyttämisen toteuttamisesta. Nykyajan analyysitekniikan ja laskentatekniikan avulla pystytään monipuolistamaan ruokinnan suunnittelua yhä tarkemmaksi.
Käytännön tiloilla perusravintoaineiden saannin tyydyttäminen, kivennäisaineiden ja seleenin riittävä saanti ja isojen vitamiinien, eli ADE-vitamiinien, ruokinta on oltava kohdallaan ennen kuin alamme miettiä ruokinnan hienosäätöä. Harrinkari muistutti, että aina on myös tunnettava lähtökohtana kullekin eläinlajille ominainen lajinmukainen ruoansulatuskanavan toiminta.
Luentopäivän aikana Harrinkari kertoi perusrehujen täydennykseksi käytettävistä terveysvaikutteisista kasveista. Kasveja löytää omasta lähiympäristöstä ympäri vuoden ja niitä voi ostaa valmisteina maatalouskaupasta. Käyttötapoja ovat ruokinnan mukana antaminen erityisesti sisäruokintakaudella ja laidunaikaan laitumen laajentaminen metsänreunoihin sekä viljeltyjen yrttikasvustojen perustaminen laitumelle.
Tästä voit lukea kaksi Tiina Harrinkarin luennon dia-esitystä PDF-muodossa:
- Harrinkari Tiina: Johdanto yrttien käyttöön
- Harrinkari Tiina: Kasvien käyttö
Kuva: Tiina Harrinkari piirsi vasemmalle märehtijän ja oikealle kanan ruoansulatuskanavat.