Lehmän syöntikyky on ratkaisevaa kotoisiin rehuihin perustuvassa ruokinnassa. Sitä tulisi pyrkiä lisäämään kaikin keinoin. Nurmirehuja lehmä voi syödä hyvinkin paljon, mikäli sato korjataan riittävän varhaisessa vaiheessa ja saadaan säilymään ruokinnalliselta arvoltaan huippulaatuisena ruokintapöydälle asti. Kotoisiin rehuihin perustuvasta ruokinnasta kertoi tri Hindrek Older Virossa Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen –seminaarissa. 20.2.2013.
Tavoitteena tulisi olla mahdollisimman kotoinen ja karkearehuvaltainen ruokinta. Nurmirehujen tulee sopia karjatilalla erilaisiin tarpeisiin. Tulee tuottaa valkuaispitoisuudeltaan ja sulavuudeltaan erilaisia rehuja. Palkokasvien avulla voidaan seosnurmista tuottaa valkuaispitoisia ja väkeviä rehuja pienin tuotantokustannuksin valitsemalla kasvit ja lajikkeet sekä viljelytekniikka sopiviksi. Eläinten ruokinta tulee suunnitella mahdollisimman suuressa määrin karkearehuihin perustuvaksi.
Suuri väkirehun syöttö vähentää nurmirehun syöntiä. Kun väkirehun syöttö ylittää 5-6 kg tason lehmää kohti päivässä, niin nurmirehujen syönti vähenee 0,4 kg syötettyä väkirehun lisäkiloa kohti. Mikäli ruokintapöytä on tyhjä yli 4 tuntia, niin lehmä syö vähemmän seuraavalla ruokintakerralla.
Lehmä on kuitenkin märehtijänä nurmirehun syödä. Väkirehujen käytön lisääminen aiheuttaa ongelmia mm eläinten terveydelle. Seurauksena on mm. hapan pötsi, sorkkatulehdukset, hedelmättömyys, utaretulehdukset ja vastustuskyvyn heikkeneminen. Suurilla väkirehumäärillä (15-18 kg/pv) saadaan toki suuria maitotuotoksia, mutta lehmät jäävät hyvin lyhytikäisiksi, koska ne on poistettava terveysongelmien takia.