YK:n maatalousjärjestö FAO on tuottanut elintarvike- ja maatalousyritysten kestävyyden määrittämiseen menetelmän ja työkalun, jonka avulla eri yritykset voivat määrittää kestävyyden. Uusi järjestelmä mittaa kestävyyden eri osa-alueet yhteismitallisesti ja vertailtavasti eri puolilla maailmaa. SAFA tarjoaa reiluutta yritysten väliseen kilpailuun, auttaa yritysten johtamisessa kestävämmin toimiviksi ja tuo läpinäkyvyyttä kuluttajille.
FAO on tuottanut ja julkaissut Elintarvike ja maatalousyritysten kestävyyden määritysmenetelmän Sustainability Assessment of Food and Agriculture systems (SAFA). SAFA on kehitetty viiden vuoden aikana asiantuntijakokousten ja nettikeskustelun avulla.
Kestävällä kehityksellä on monia määritelmiä ja sen ekologiset, taloudelliset ja sosiaaliset hyväksyttiin kansainvälisesti Earth Summit -kokouksessa vuonna 1992. Kestävä maan käyttö on tärkeä osa kestävää kehitystä. Kestävyyden eri osa-alueiden seurantatyökalujen kehitys ja käyttöönotto yrityksissä on ollut haasteellista. Eri tasoilla on toki investoitu kestävyyden seurantatyökalujen kehittämiseen.
Yli sadassa maassa on laadittu kansallisia strategioita kestävän kehityksen edistämiseksi. Monet yritykset ovat ottaneet käyttöön jonkin 120 kehitetystä järjestelmästä kestävyyden seurantaan ja raportointiin.
Monet yritykset ovat myös alkaneet markkinoimaan kestävämpiä, eettisiä ja “vihreitä” tuotteita. Mutta kestävyyden yksityiskohtaisemmat määritelmät ovat puuttuneet. Eri järjestelmien vertailtavuus on ollut heikkoa.
FAO:n tavoitteena on nyt tarjota työkalu reilulle kilpailulle kehittämällä elintarvikeketjun kestävyyden määrittämiselle kansainväliset ohjeet, jotka muodostavat perustan ruokaketjun kestävyyden määrittämiselle. Työkalu on kehitetty ensisijaisesti elintarvikkeita jalostaville yrityksille ja kaupalle.