Oikomishoidossa

Oikomiskojeiden puhdistus
Oikomishoidon aikana hampaiden puhdistus vaatii erityistä huolellisuutta. Hampaat on harjattava huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla ja mielellään myös jokaisen ruokailun jälkeen. Mikäli harjaus ruokailun jälkeen ei ole mahdollista, on suu kuitenkin huuhdeltava, jotta ruuantähteet lähtevät hampaiden pinnoilta.

Katso myös video oikomiskojeiden puhdistuksesta. Video sisältää ohjeistuksen huolelliseen hampaiden puhdistukseen, retentiokaaren ja -levyn puhdistukseen sekä ohjeistuksen ortodonttisen suojavahan käyttöön. Katso myös hampaiden puhdistuskuvat sivun alalaidasta.

Harjaus
Käytä harjauksessa pehmeää käsiharjaa tai sähköhammasharjaa sekä fluorihammastahnaa. Aseta hammasharja hampaan pinnalle siten, että harjakset pääsevät puhdistamaan hampaan pinnat myös ienrajasta, kaarilangan alta ja renkaiden vierestä. 

Kiinteän oikomiskojehoidon aikana on suositeltavaa käyttää puhdistuksessa apuna hammasväliharjoja ja -tikkuja sekä 0,05 % fluoripurskuttelua.

Ortodonttinen hammasharja
Kiinteän oikomiskojehoidon aikana voit käyttää hampaiden puhdistuksessa apuna ortodonttista hammasharjaa, jonka harjakset on leikattu siten, että ne ulottuvat puhdistamaan hampaat kiinnikkeiden vierestä.

Hammasväliharja
Hammasväliharjalla saat puhdistettua hampaat kaarilangan alta sekä kiinnikkeiden vierestä. Pidä hammasväliharja pystyasennossa ja kuljeta sitä edestakaisin kaarilangan alla hampaan pintaa vasten. Huuhdo väliharja jokaisen hampaan jälkeen.

Harjatikku
Harjatikulla saat puhdistettua hampaiden välit. Vie harjatikku hampaiden väliin ja liikuta sitä edestakaisin useita kertoja.

Superfloss-hammaslanka
Vie hammaslangan muovitettu pää kaarilangan ali ja puhdista hampaan pinta edestakaisella liikkeellä hammaslangan paksummalla keskiosalla.

Fluoripurskuttelu
Oikomishoidon aikana on suositeltavaa käyttää aamuin illoin 0,05 % fluoripurskuttelua, jolloin hammasta vahvistava fluoridi pääsee jokaiselle hampaan pinnalle.

Vaha
Kiinteiden kojeiden metalliosat voivat joskus hangata posken limakalvoa ja tällöin kiinnikkeiden päälle voi laittaa suojavahaa.

Retentiokaaren puhdistus
Oikomishoidon jälkeen hampaiden sisäpinnalle asetetaan retentiokaari, joka ylläpitää oikomishoidon tulosta. Harjaa hampaat aamuin illoin fluorihammastahnaa käyttäen ja kiinnitä erityistä huolellisuutta kaaren harjaukseen.

Irtokojeen puhdistus
Irtokoje on puhdistettava päivittäin käytön jälkeen. Kojeen voi puhdistaa nestemäistä astianpesuainetta ja puhdistukseen varattua tavallista käsihammasharjaa käyttäen. Voit myös hankkia muita irtokojeen puhdistukseen tarkoitettuja tuotteita apteekista.

Käytä hampaiden puhdistukseen joko pehmeää käsiharjaa tai sähköhammasharjaa sekä fluorihammastahnaa.Oikomishoidon aikana oikomiskojeet hankaloittavat hampaiden puhdistusta, joten hampaiden huolelliseen puhdistukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Aseta hammasharja siten, että sen harjakset puhdistavat myös hampaan ienrajan.Huomioi, että hammasharjan harjasten tulee puhdistaa hampaan pinta myös kaarilangan alta.Varmista, että hampaan pinta puhdistuu myös renkaiden vierestä. Muista puhdistaa myös takimmaiset hampaat.Yläetualueella hammasharjan voi nostaa pystyasentoon.Kiinteän oikomiskojehoidon aikana saat puhdistettua hampaat hyvin käyttämällä apuna ortodonttista hammasharjaa.Ortodonttinen hammasharja puhdistaa hyvin hampaan pinnat kiinnikkeiden vierestä, koska harjakset on muotoiltu kiinnikkeiden muotoa ajatellen.Käytä puhdistuksessa apuna hammasväliharjaa, jolla voit puhdistaa hampaan pinnan kaarilangan alta ja kiinnikkeiden vierestä.Hammasväliharjalla saat puhdistettua hyvin myös renkaissa olevat koukut.Voit vaihdella hammasväliharjan asentoa, jotta saat puhdistettua hampaan pinnat kaaren alta.Hammasväliharja mahtuu hyvin myös kaaren kapeimpiin kohtiin.Voit puhdistaa hampaiden välejä harjatikulla liikuttamalla tikkua edestakaisin hammasvälissä.Superfloss-hammaslanka on kätevä puhdistettaessa hampaiden pintoja oikomishoidon aikana.Superfloss-hammaslangalla pääset puhdistamaan aivan kaarilangan kiinnikkeiden vierestä.Voit saada hammashoitolastasi suojavahaa, jota voit käyttää mikäli oikomiskojeiden metalliosat hankaavat posken limakalvoa.Voit pyöritellä vahasta pienen pallon ja kiinnittää sen oikomiskojeen hankaavan kohdan päälle.Voit pujottaa pienen liuskan vahaa oikomiskojeen kaaren alle ja taittaa loppuosan vahasta kaaren päälle, jolloin vaha pysyy hyvin kiinni.Vaha estää kaaren mutkia hankaamasta posken limakalvoja.Oikomishoidon päätyttyä hampaiden sisäpinnalle asetetaan retentiokaari. Puhdista retentiokaari huolellisesti jokaisen hampaiden harjauksen yhteydessä.Sähköhammasharja pieni pää puhdistaa retentiokaaren ja sen viereiset hammaspinnat hyvin.Voit puhdistaa hammasvälit retentiokaaren alta harjatikulla.Superfloss-hammaslangan saa pujotettua retentiokaaren ali tavallista lankaa helpommin, sillä Superfloss -hammaslangassa on muovitettu pää. Myös tavallinen hammaslanka sopii puhdistukseen, mikäli saat pujotettua langan hammasväliin.Jos käytössäsi on irtokoje, muistathan puhdistaa sen päivittäin käyttäen nestemäistä astianpesuainetta ja hammasharjaa.