Ikäihmiset

Yhä useampi suomalainen ikääntyy omat hampaat suussaan. Purennallisesti toimiva, tulehdukseton ja kivuton suu tuntuu hyvältä ja lisää elämänlaatua. Pureskelu helpottuu, ja on mahdollista syödä monipuolisesti. Tämä tukee ikäihmisen hyvinvointia ja yleisterveyttä.

Yleissairauksien ja niiden myötä lisääntyneiden lääkitysten aiheuttama suun kuivuus on yksi ikäihmisen suunterveyden merkittävistä haasteista. Lisäksi hampaiden reikiintyminen, kiinnityskudossairaudet sekä suun limakalvosairaudet kuten sieni-infektiot voivat vaivata. Ikäihminen voi huomata hampaiden puhdistuksen olevan aiempaa hankalampaa esimerkiksi heikentyneen käden motoriikan tai huonon näön vuoksi. Tällaisessa tilanteessa läheisen tai hoitajan tuki on tarpeen. 

Säännöllinen hammaslääkärin tekemä suun ja hampaiden tutkimus ja tarpeen mukainen hoito on tärkeää myös ikäihmiselle. Hammaslääkärin ja muiden suun terveydenhuollon ammattilaisten antamat yksilölliset omahoito-ohjeet edistävät ikäihmisen suunterveyttä ja auttavat ikäihmistä toimivien omahoitotapojen hallinnassa. 

 

Huolellinen hampaiden harjaus fluorihammastahnalla kaksi kertaa päivässä edistää suun ja hampaiden terveyttä.Säännölliset hammashoitokäynnit ovat osa terveyden ylläpitoa. Hammaslääkärin on tärkeää tietää kaikki käytössä olevat lääkkeet, sillä niillä voi olla vaikutusta kokonaishoitoon ja suun terveyteen.Proteesit voi puhdistaa proteesiharjalla vedellä täytetyn altaan päällä. Veteen pudotessa proteesi säilyy paremmin ehjänä.Hammasvälit on hyvä puhdistaa päivittäin joko hammasväliharjalla, harjatikulla, hammaslangalla tai hammastikulla.Monipuolinen ravinto on yleisterveyden kannalta tärkeää.Hedelmät ja vihannekset ovat hyviä välipaloja.Vesi on paras janojuoma ja helpottaa myös suun kuivuutta.