Aikuiset

Suun ja hampaiden terveyttä edistät harjaamalla hampaat aamuin illoin pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla.

Puhdista hammasvälit päivittäin hammasväliharjalla, hammaslangalla tai harjatikulla.

Monipuolinen ravinto säännöllisinä ruoka-aikoina sekä makeiden välipalojen ja juomien välttäminen auttaa pitämään suun terveenä. Vältä päihteiden käyttämistä, sillä ne lisäävät suun sairauksien riskiä. Säännölliset suun ja hampaiden tutkimukset hammaslääkärillä ovat tärkeitä terveyden ylläpitämisessä.

Suun ja hampaiden puhdistus

Hampaiden huolellinen puhdistaminen kahdesti päivässä on tärkeintä suunterveyden ylläpitämisessä. Hampaiden harjaus aamuin illoin fluorihammastahnalla ja hammasvälien puhdistaminen kerran päivässä estää hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta.

Lue tarkempi ohjeistus:

Ravinto

Monipuolinen ja terveellinen ravinto on hyödyksi niin suun ja hampaiden kuin koko kehon terveydelle. Hampaiden reikiintymistä voi ehkäistä

  • syömällä ruoka-aikoina ja välttämällä napostelua
  • valitsemalla janojuomaksi veden
  • välttämällä sokerin runsasta käyttöä
  • käyttämällä täysksylitolituotteita säännöllisesti aterioiden jälkeen

Karieksen hallinnan Käypä hoito -suositus:

  • Runsaasti sokeria sisältävät tuotteet on tarvittaessa hyvä korvata sokerittomilla tai vähän sokeria sisältävillä tuotteilla.
  • Aikuiset saavat pääosan sokereista makeutesokerista, makeisista, kahvileivistä ja juomista.

Työikäisen on huolehdittava säännöllisestä suun tutkimuksesta ja hoidosta. Tutkimusvälit sovitaan hoitavan hammaslääkärin kanssa. Hammaslääkärin on tärkeää tietää potilaan sairaudet ja terveydentila sekä käytössä olevat lääkkeet. Yleissairailla suun alueen tulehdusten hoito on erityisen tärkeää.

Päihteet

Tupakkatuotteet ja alkoholi vaikuttavat haitallisesti sekä yleisterveyteen että suunterveyteen. Erityisesti yhdessä käytettyinä ne lisäävät suusyövän riskiä merkittävästi.

Lue lisää päihteiden haitoista

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudossairaus

Parodontiitti on hampaan kiinnityskudosta tuhoava sairaus. Pitkälle edennyt kiinnityskudostuho voi johtaa hampaan liikkuvuuden lisääntymiseen ja hampaan menettämiseen. Parodontiitti saa aikaan elimistössä matala-asteisen tulehdustilan, jolla on yhteys myös joihinkin yleissairauksiin, kuten diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Diabetesta sairastavan on erityisen tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärin tutkimuksessa ja huolehtia suun ja hampaiston terveydestä, sillä suun alueen tulehdukset voivat heikentää pitkäaikaista verensokerin (HbA1c) hoitotasapainoa.

Sairastumisriski krooniseen parodontiittiin vaihtelee yksilöittäin, ja krooniselle parodontiitille altistavat mm. tupakointi, huono suuhygienia sekä tietyt yleissairaudet ja lääkitykset. Hampaiden huolellinen harjaaminen kahdesti päivässä sekä hammasvälien puhdistaminen päivittäin ehkäisee hampaiden kiinnityskudossairauksia eli parodontiittia.

Karies eli hampaan reikiintyminen

Hampaan pinnalla elävät happoa tuottavat mikrobit aikaansaavat hampaiden reikiintymisen. Suun bakteerit pystyvät tuottamaan ravinnon sokereista happoja, ja syntyy ns. happohyökkäys. Hapot liuottavat hampaan pintaa, ja pikkuhiljaa hammas reikiintyy. Hampaan reikiintymiseen vaikuttaa aika, jonka mikrobit viettävät hampaan pinnalla. Hampaiden huolellinen harjaaminen ja hammasvälien puhdistaminen poistaa bakteeripeitteen hampaiden pinnalta ja ehkäisee reikiintymistä.