Tulossa syyskuussa 2021: MOOC-kurssi Kulttuuri-, katsomus- ja kielitietoinen koulu: yhteisöllisyys, opetus ja arviointi

Piirroskuva, keskellä puolikas aurinko, jossa koulu, puita, joissa lintuja, silmä, jonka iiris muistuttaa maapalloa, alla puolikas maapallo. Taustalla kannettava tietokone/vihko, aivot ja kynä.

Kulttuuri-, katsomus- ja kielitietoinen koulu: yhteisöllisyys, opetus ja arviointi (5 op) on maksutonta, tutkimuspohjaista, erityisesti opettajille ja opettajaopiskelijoille suunnattua koulutusta. Kurssilla käydään vertaisverkkokeskusteluja muiden osallistujien kanssa sekä tehdään tehtäviä, jotka liittyvät konkreettisesti opettajan työhön. Monipuolisiin kurssimateriaaleihin sisältyy videoita, podcasteja, opetustekstejä sekä artikkeleita, jotka ovat myös kuunneltavissa kurssialustalla. Rohkaisemme osallistumaan kurssille vaikka kollegan tai opiskelutoverin kanssa, jos siihen on mahdollisuus, sillä osan kurssitehtävistä voi halutessaan suorittaa yhteistyönä parin kanssa.

Kurssin ajankohta ja toteutus:

Kurssi on MOOC-kurssi, jota opiskelijat voivat suorittaa täysin vapaasti omaan tahtiinsa ja oman aikataulunsa mukaisesti kurssin aukiolon ajan eli 1.9.–7.12.2021. Kurssi toteutetaan mooc.helsinki.fi-alustalla. Kurssi sisältää kaksi vertaisverkkokeskustelua, jotka toteutetaan kirjallisesti kurssialustan keskustelualueella. Myös vertaiverkkokeskustelut voi suorittaa vapaasti milloin vain kurssin aukioloaikana. Tarjoamme mahdollisuuden korvata halutessaan 1. vertaisverkkokeskustelun osallistumalla to 23.9. klo 18.00 - 19.00 Zoomissa toteutettavaan keskustelupajaan, jossa kouluttajat ja osallistujat keskustelevat 1. vertaisverkkokeskustelun aiheista. Keskustelupajaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Kurssin keskeiset tavoitteet:

• tukea opettajan oman ja kouluyhteisön kulttuuri-, katsomus- ja kielitietoisen pedagogisen osaamisen vahvistamista opetuksessa ja arvioinnissa
  • antaa opettajille eväitä OPS:n laaja-alaisen osaamisen L2-tavoitteiden (kulttuuriosaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu) huomioimiseen opetuksessa sekä kielitietoisen ja monikielisen pedagogiikan toteuttamiseen
  • tarjota kriittistä kulttuuri-, katsomus- ja kielitietoisuuden näkökulmaa oppimateriaaleihin ja niiden käyttöön
  • tarjota tutkimuspohjaa ja käytännön näkökulmaa yhdistäviä vinkkejä monikielisen pedagogiikan ja kielitietoisen oppimisen tuen toteuttamiseen
  • tukea yhdenvertaisuutta kouluyhteisössä

Kurssin keskeiset sisällöt:

• kulttuuri, katsomus ja kieli koulun kehittämisen käsitteinä
  • kouluyhteisön moninaisuuden huomioiminen koulun toimintakulttuurissa
  • oppimateriaalien kulttuuri-, katsomus- ja kielitietoinen valinta, muokkaus ja käyttö
  • kielitietoinen ja monikielinen pedagogiikka
  • vastasaapuneen oppilaan oppimisen tukeminen kielitietoisesti
  • oppimisen tuki ja arviointi kulttuuri-, katsomus- ja kielitietoisuuden näkökulmasta

Kurssin ilmoittautuminen on avoinna ja päättyy 15.11.21. Ilmoittaudu mukaan kurssille täällä.

OBS! Kursen ordnas också på svenska. Anmäla dig till kursen här.