Ahomansikka

Ahomansikan vuosisykli on kevään ja kesän osalta tyypillinen pohjoisten alueiden kasveille: lämpötilan kohotessa keväällä lepotilassa olevan lehtiruusukkeen keskellä oleva kärkisilmu aktivoituu, ja siitä kasvaa uusia lehtiä.

Myöhemmin kesällä mansikka kukkii ja tuottaa ”marjoja”. Kesän aikana mansikka myös leviää kasvullisesti pintarönsyjen avulla. Uusien rönsyjen muodostuminen kuitenkin päättyy ennen talveentumisen alkamista syksyllä.

Syyskuussa ahomansikan lehtiin tulee punertava ruskan väri, ja hieman myöhemmin lehdet lakastuvat. Ahomansikka ei kuitenkaan talvehdi lehdettömänä, vaan lakastuvia kesälehtiä pienemmät syksyllä kasvavat talvilehdet korvaavat kesälehdet. Talvilehdissä on rakenteellisia sopeumia, joiden avulla mansikka pystyy yhteyttämään lepokauden aikana. Talvilehdet lakastuvat keväällä tai alkukesästä kun uudet kesälehdet ovat muodostuneet.

Ahomansikan kohdalla vuoden jakaminen lepo- ja kasvukauteen ei ole siis lainkaan selkeää: lehtien osalta kasvuunlähtö tapahtuu sekä keväällä että syksyllä, ja rönsyjen muodostumisen kausi ajoittuu kesään. Talvellakin ahomansikkka yhteyttää, vaikka kasvua ei tapahdu.

Lue lisää ahomansikan kesä- ja talvilehdistä:

Åström H., Metsovuori E., Saarinen T., Lundell R. and Hänninen H. 2015. Morphological characteristics and photosynthetic capacity of Fragaria vesca L. winter and summer leaves. –Flora 215: 33-39.