Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen opettajankoulutuksen hankkeessa (1.8.2018–31.7.2021) selvitetään, kuinka edistää demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen osaamistavoitteita laajemmin opettajankouluksessa. Hanke pohjautuu aiempiin tutkimuksiin, hankkeisiin ja selvityksiin. Kansallista korkeakouluverkostoa koordinoidaan Helsingin yliopistolta osana UNESCO-professuurin Values, Dialogue and Human Rights in Education -yhteistyötä.
Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen sisällöt ovat keskeinen osa opettajan ammattitaitoa ja yhä tärkeämpiä moninaisemmassa yhteiskunnassa. Yleisesti lähtökohdat Suomessa demokratia- ja ihmisoikeuskasvatukseen ovat hyvät. Haasteina tutkimukset kuitenkin osoittavat, että opettajien demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen osaaminen on vaihtelevaa, oikeudellisesta normiperustasta irrallista ja yksittäisten toimijoiden aktiivisuuden varassa. Aiheiden käsittelyä osana opettajankoulutusta on toivottu, mutta kaikille yhtenäinen demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta käsittelevä opettajankoulutus puuttuu.
Hankkeen tavoitteet 2018–2019
- Tehdä materiaalikartoitus demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen opettajille soveltuvista materiaaleista. Yli 170 materiaalia on julkaistu Opetushallituksen sivuilla Demokratia, ihmisoikeudet ja osallisuus.
- Kehittää ja pilotoida demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksen verkkokurssi opettajille.
- Tuottaa hankeraportti tilanteesta ja tukemaan jatkotoimenpiteitä opettajankoulutuksessa. Voit ladata raportin heldasta.
Tavoitteet 2019–2020
- Tuottaa esite demokratia- ja ihmisoikeuskasvatuksesta Suomessa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Esite löytyy myös Ihmisoikeuskeskuksen koulutus-sivuilta.
- Tuottaa oppimateriaali perus- ja ihmisoikeuksista opetus- ja kasvatusalalla. Lataa opas heldasta.
- Vahvistaa ja tukea kansainvälistä ja kansallista yhteistyötä, saavutettuja tuloksia, koordinaatiota ja tutkimusta.
Tavoitteet 2020–2021
- Tuotetaan ihmisoikeuskasvatuksen teemakoulutuksia ja materiaaleja (vammaisuus, alkuperäiskansa, esteettömyys).
- Kansallisen verkoston koordinaatiotuki ja pilotoidun opintojakson edelleenkehittäminen.
- Vahvistetaan tutkimusta, yhteistyötä ja tuloksia.
Hankkeessa selvitetään, miten demokratia- ja ihmisoikeuskasvatusta kehitettäisiin systemaattisemmaksi osaksi opettajankoulutusta ja etsitään keinoja yhtenäisen koulutuksen muodostamiselle. Aihetta selvitetään korkeakouluverkoston yhteistyössä ja haastattelemalla keskeisiä toimijoita. Voit lukea lisää yhteistyöstä täältä.