Ensimmäisen vuoden yliopisto-opinnot kaikille avoimina ja ilmaisina

Digital Education For All -hanke tarjoaa tietojenkäsittelytieteen ensimmäisen vuoden yliopisto-opinnot kaikille avoimina ja ilmaisena. Hankkeen suorituksia voi myöhemmin käyttää osana yliopistotutkintoa, ahkerimmille opiskelijoille on tarjolla jopa varsinainen opiskelupaikka tietojenkäsittelytieteen yliopisto-opintoihin.
Opiskelijaksi

Digitaalista opetusta kaikille

Helsingin yliopisto koordinoi DEFA-hanketta (Digital Education For All), joka avaa tietojenkäsittelytieteen ensimmäisen vuoden opinnot kaikille avoimiksi. Hanke on toiminnassa koko laajuudessaan syksystä 2019 lukuvuoden 2021 loppuun. DEFA-opiskelijaksi voi ryhtyä kuka tahansa ilman erillistä ilmoittautumista tai sitoutumista. Opintoja voi suorittaa yksittäisinä kursseina, joista voi halutessaan koota itselleen mielekkään kokonaisuuden, tai riittävällä lukuvuosisuorituksella voi hakea jopa varsinaista opinto-oikeutta johonkin osallistuvista yliopistoista. Lukuvuoden alkupää muodostuu pääosin MOOC-kursseista (massive open online course), jotka on toteutettu niin, että niitä voi suorittaa samanaikaisesti jopa monituhatpäinen joukko. Tällaisesta esimerkkinä on HY:n ja Reaktorin yhteistyönä huhtikuussa käynnistynyt MOOC, Elements of AI, jonka on aloittanut jo yli 215 000 opiskelijaa. Ahkerille ja halukkaille DEFA-opiskelijoille on lukuvuoden loppupäässä tarjolla myös lähiopetusta.

Ketkä tuottavat opintoja?

Digital Education for All -hankkeeseen osallistuu useampi yliopisto, joista jokainen tarjoaa useampia tietojenkäsittelytieteen kursseja. Kursseja tarjoavat Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto ja Turun yliopisto. Kukin yliopisto määrittelee itsenäisesti opintotarjontansa sekä yliopisto-opiskelijaksi pääsemiseen vaadittavat opinnot. Tarjolla on myös joitakin matematiikan ja tilastotieteen kursseja.

Miten pääsen mukaan?

Opintoihin ei ole erillistä ilmoittautumista. Opiskelijalle luodaan avoimeen yliopistoon opiskelijatunnus siinä vaiheessa, kun sitä ensimmäisen kerran tarvitaan (oppimisympäristö tai suorituksen kirjaus vaatii sellaista).

Lisätietoja hankkeesta

Lisätietoja sähköpostitse osoitteesta DEFA-help@cs.helsinki.fi