Sienijuuret eli mykorritsat ovat sienen ja kasvin muodostamia symbiooseja, jotka yleensä ovat mutualistisia eli sekä kasvi että sieni hyötyvät suhteesta. Sienirihmat ovat kasvin juuria tehokkaampia keräämään ravinteita ja vettä, ja kasvi ottaa osan näistä sienen keräämistä resursseista itselleen. Sieni puolestaan saa kasvin yhteyttämällä tuottamia hiilihydraatteja. Sienijuurilla on hyvin merkittävä rooli kasvien ekologiassa. Lähes kaikilla maailman kasveilla on näitä symbiooseja.
Tuoreessa tutkimuksessa kerättiin juurinäytteitä Ahvenanmaan heinäratamopopulaatioista, jotka erosivat toisistaan härmätautihistorialtaan. Geneettisistä näytteistä selvitettiin juuriston sieniyhteisön rakenne. Tutkimalla eroa terveiden ja tautisten populaatioiden välillä, voidaan nähdä, mikäli verson sienitaudit vaikuttavat juuriston sieniyhteisöön. Tämänkaltaista juurten ja versojen mikrobistojen keskinäistä suhdetta on tutkittu luonnon kasvipopulaatioissa vain vähän.
Geneettisistä näytteistä tarkastellaan myös tautisienten ja mutualististen sienten esiintymistä heinäratamon juurissa. Lisäksi juurinäytteistä etsitään mikroskoopilla sienijuuria. Suurempi sienijuurien määrä on yleensä hyväksi kasville. Mutualistiset sienet juuristossa saattavat vahvistaa kasvin omaa puolustautumista tauteja vastaan.
Tulosten analysointi on vielä osin kesken, mutta alustavat tulokset osoittavat vaihtelua heinäratamopopulaatioiden juuriston sieniyhteisöissä. Yhteisöön näyttäisi vaikuttavan ainakin kasvipopulaatio ja hiukan myös populaation härmätautihistoria. Seuraavaksi on tarkoitus selvittää, onko tautia aiheuttavien juurisienten ja mutualististen juurisienten osuuksilla eroa härmäisten ja härmättömien populaatioiden välillä, sekä ovatko jotkut maanalaiset sienet yleisempiä härmäisissä populaatioissa.