Kielten kandiohjelmassa opit ymmärtämään, miten kieli toimii kulttuurissa, yhteiskunnassa ja kulttuurien välisessä viestinnässä. Sen lisäksi kehität taitoasi yhdessä tai useammassa kielessä. Kandiohjelman opintosuunnat jakautuvat kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä ryhmässä ovat ne kielet, joiden opintojen aloittaminen edellyttää aikaisempaa peruskielitaitoa:
- englanti
- espanja
- italia
- ranska
- saksa
- venäjä vieraana kielenä
- venäjä äidinkielenä
Toisen ryhmän muodostavat kielet, joiden opinnot eivät edellytä aikaisempaa kielitaitoa. Näihin alkeista alkaviin kieliin haetaan hakukohteen ”maailman kielet ja kielitieteet” kautta. Näistä kielistä ottavat uusia opiskelijoita joka vuosi
- antiikin kreikka
- latina
- muinaisen Lähi-idän kielet
- portugali
Seuraavat opintosuunnat ottavat uusia opiskelijoita vain parillisina vuosina (2020, 2022 jne.):
- heprea
- kiina
- korea
- latvia
- puola
- swahili
Seuraavat opintosuunnat ottavat uusia opiskelijoita vain parittomina vuosina (2021, 2023 jne.):
- arabia
- eteläslaavilaiset kielet (erityisesti bosnia/kroaatti/montenegro/serbia)
- hindi ja urdu
- japani
- liettua
- tšekki
Kolmannen ryhmän muodostaa yksi opintosuunta:
jossa tutkitaan ja vertaillaan kaikkia maailman kieliä ja etsitään ihmiskielten yhteisiä ominaisuuksia yleisen kielitieteen, fonetiikan ja kieliteknologian menetelmin. Myös kielitieteisiin haetaan hakukohteen ”maailman kielet ja kielitieteet” kautta.
Kandiohjelmasta valmistuttuasi sinulla on hyvä kielitaito valitsemassasi kielessä. Osaat myös analysoida kielen rakennetta, tunnet kielen välittämää kirjallisuutta ja muuta kulttuuria. Ymmärrät, mikä on kielen rooli yhteiskunnassa ja kansainvälisessä viestinnässä. Kielitieteiden opintosuunnassa opitaan erityisesti kielten analyysin yleisiä taitoja, joita voi soveltaa sekä tuttujen kielten että pienten uhanalaisten kielten tutkimukseen.
Kandiohjelmassa opit kuvaamaan kielitaitoasi ja omia taitojasi kielen, kielenkäytön ja kielen kulttuuriympäristön asiantuntijana. Valmistuttuasi sinulla on valmiudet jatkaa maisteriohjelmissa, joista voit valmistua esimerkiksi kielenopettajaksi, kääntäjäksi, tulkiksi tai muuksi kielialan ammattilaiseksi.
Humanististen tieteiden kandidaatin (HuK) tutkinto on laajuudeltaan 180 opintopistettä.
Tutkintoon kuuluvat seuraavat opinnot:
- tieteenalaopinnot (sisältävät kandiohjelman yhteisiä opintoja sekä oman opintosuuntasi perus- ja aineopintokokonaisuudet)
- valinnaiset opinnot (omasta tai muista koulutusohjelmista, voivat sisältää perus- ja aineopintokokonaisuuksia)
- yleisopinnot (15 opintopistettä kaikille yhteisiä kieli- ja viestintäopintoja ja tietotekniikkaopintoja)
HuK-tutkinnon tavoiteaika on kolme vuotta kokopäiväisiä opintoja.
Opintojen alussa suoritat oman opintosuuntasi perusopintoja ja koko kandiohjelman yhteisiä opintoja. Sen jälkeen etenet opintosuuntasi aineopintoihin ja valinnaisiin opintoihin. Yleensä opintojen alussa suoritat opintoja etukäteen suunnitellun aikataulun mukaan. Mitä pidemmälle etenet opinnoissasi, sitä enemmän voit itse vaikuttaa siihen, mitä opintoja suoritat missäkin järjestyksessä.
Opintoja suoritat suunnitelmallisesti. Opintosi alkavat opintoihin orientoivalla jaksolla, jonka aikana laadit ensimmäisen henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi (hopsin). Myöhemmin päivität tekemääsi suunnitelmaa. Oman opintosuuntasi opettajat ovat tukena opintojen suunnittelussa. Alkuvaiheessa myös toiset opiskelijat (opiskelijatuutorit) antavat vertaistukea.
Valinnaiset opinnot
Valinnaisia opintoja voit ottaa oman mielenkiinnon ja urasuunnittelun pohjalta. Voit ottaa niitä omasta kandiohjelmastasi, omasta ja muista Helsingin yliopiston tiedekunnista. Suurinta osaa oman tiedekunnan aineista voi opiskella vapaasti, ja vapaasti opiskeltavia aineita löytyy myös Helsingin yliopiston muista tiedekunnista. Lisäksi voit suorittaa Joustavan opinto-oikeuden opintoja (JOO) muissa Suomen yliopistoissa sekä ulkomailla (esimerkiksi opiskelijavaihdossa).
Opiskelijan tutkintoon mahtuu toinen kieli tai muu koulussa opetettava aine niin laajana, että kandiohjelman jälkeen hänellä on mahdollisuus valmistua maisteriohjelmasta kahden aineen opettajaksi. Toisen kielen ottaminen tutkintoon voi vaatia tasokokeen suorittamista kyseisessä kielessä. Useimmat niistä kielistä, joissa ei vaadita aikaisempaa kielitaitoa, ovat kuitenkin vapaasti valittavissa tutkinnon toiseksi kieleksi.
Aikaisemmin mainittujen kielten lisäksi kandiohjelmassa opetetaan alkeista alkaen somalia, josta voi suorittaa perus- ja aineopinnot (60 opintopistettä). Pienempiä opintokokonaisuuksia tarjotaan joistakin muista kielistä: baski, galego, hollanti, katalaani, turkki ja ukraina.
Tutustu kielten kandiohjelman opintosuuntiin.