Hakuaika on syksyllä 1.–30.9. ja keväällä 1.–31.3. Hakuun tarvitaan vapaamuotoinen hakemus, jossa hakija ilmaisee hakemansa dosentin arvon alan sekä yhteystietonsa, yliopistoportfolio / CV / ansioluettelo, julkaisuluettelo sekä arvioitavat julkaisut.
Hakijat lähettävät hakemuksensa osoitteeseen hr-oiktdk@helsinki.fi.
Hakuajan päättymisen jälkeen tiedekunnan tutkimustoimikunta arvioi alustavasti, täyttääkö hakija dosentin arvon myöntämisen edellytykset julkaisuluettelon ja ansioluettelon perusteella. Jos arvio on myönteinen, toimikunta tekee tiedekuntaneuvostolle esityksen kahdesta asiantuntijasta. Tutkimustoimikunta ottaa kantaa myös dosentuurin alaan. Sekä asiantuntijoiden valinnassa että alan määrittelyssä toimikunta voi konsultoida alan professoreita. Hakijan opetuskokemukseen liittyen toimikunta voi konsultoida opetustaitotoimikunnan puheenjohtajaa.
Jos tutkimustoimikunnan arvio on kielteinen, hakija voi joko vetää hakemuksensa pois, tai pyytää tiedekuntaneuvostoa päättämään, lähetetäänkö hakemus prosessissa eteenpäin. Tiedekuntaneuvosto päättää asiantuntijoista ja haettavasta alasta tutkimustoimikunnan esityksestä.
Opetustaitotoimikunta antaa lausunnon hakijan opetustaidosta. Tiedekuntaneuvosto päättää tieteellisten asiantuntijoiden ja opetustaitotoimikunnan lausuntojen perusteella, esittääkö se kanslerille dosentuurin myöntämistä.
Mihin tieteellisen pätevyyden arvioinnissa kiinnitetään huomiota?
- Tieteellinen, erityisesti vertaisarvioitu tuotanto haettavan alan kannalta. Edellytetään vähintään kahden väitöskirjan verran korkeatasoista tutkimusta (sekä monografiat että tutkimusartikkelit otetaan huomioon).
- Kehittymisen itsenäisenä tutkijana osoittaa erityisesti väitöksen jälkeen tehty vertaisarvioitu tutkimus. Hakijalta edellytetään myös uusia avauksia väitöskirjan aihepiirin ulkopuolelle.
- Opetustaidon arvioinnissa käytetään tiedekunnan yhteisiä opetustaidon arvioinnin kriteereitä.
Hakemuksen liitteet
Hakemus sekä liitteet lähetetään osoitteeseen hr-oiktdk@helsinki.fi. Hakemuksen voi jättää vain hakuaikana. Hakemukseen tulee liittää seuraavat pakolliset liitteet:
- Vapaamuotoinen hakemus, jossa hakija ilmaisee hakemansa dosentin arvon alan sekä yhteystietonsa.
- Yliopistoportfolio, CV tai ansioluettelo, josta käy ilmi myös hakijan yliopistotasoinen opetuskokemus.
- Julkaisuluettelo, joka on laadittu noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisutyyppiluokittelua. Hakijaa pyydetään erittelemään julkaisuluettelonsa alussa, (a) mitkä julkaisuista ovat päällekkäisiä ja missä määrin väitöskirjan sisällön kanssa ja (b) mitkä julkaisut ovat uusia avauksia teemoista, jotka osoittavat väitöskirjan jälkeen laajentunutta asiantuntemusta ja kehittymistä tutkijana. Jos hakijalla on yhteisjulkaisuja, häntä pyydetään liittämään mukaan selvitys osuudestaan niissä.
- Tarvittava määrä julkaisuja. Jokaisen tiedoston nimen alkuun on lisättävä kirjainyhdistelmä DOS sekä numero julkaisuluettelon mukaisesti. Jos julkaisua ei ole saatavilla sähköisessä muodossa eikä sen skannaaminen sähköiseen muotoon onnistu, tulee julkaisu toimittaa kahtena kappaleena tiedekuntaan.
- Ulkomaalaisen hakijan tulee liittää hakemukseensa kahden henkilön oikeaksi todistama jäljennös passista. Yliopistoportfolioon liitettävästä tutkintotodistusjäljennöksestä tulee toimittaa englanninkielinen käännös, mikäli todistus on annettu muulla kuin suomen, ruotsin tai englannin kielellä.