Lastenklinikan tutkijakoulutusohjelman (TKO) tarkoituksena on ohjata ja tukea nuoria lastentautiopin tai siihen läheisesti liittyvien alojen tutkijoita. TKO käynnistettiin Kliinisen laitoksen pilottihankkeena vuonna 2001 ja on sen jälkeen vakiinnuttanut toimintansa. Koulua johtaa professori Kim Vettenranta. Tutkijakouluun liityttäessä jokainen tutkimusprojekti evaluoidaan senioritutkijoiden muodostamassa arviointiryhmässä ja jokaiselle projektille asetetaan seurantaryhmä. Tutkijakoulutusohjelmasta valmistuu vuosittain keskimäärin 6-7 väitöskirjaa. Tutkijakoulutusohjelma järjestää tutkijoille koulutustilaisuuksia ja se voi jakaa myös matka-apurahoja. Tutkimusprojektien rahoitus on järjestettävä yliopiston ulkopuolisista lähteistä. Tämä on kunkin projektin vastuuhenkilön tehtävä.
Johtaja
Professori Kim Vettenranta, kim.vettenranta@hus.fi
Johtoryhmän muut jäsenet:
prof. Taneli Raivio
prof. Mikko Pakarinen
dos. Samppa Ryhänen
LL Lilli Leimi
Lastenklinikan tutkijakoulutusohjelman tärkeimmät elementit ovat
- projektien evaluointi työn alkaessa
- seurantaryhmän asettaminen
- vuosittaiset raportit
- koulutustilaisuudet
- matka-apurahat
Jokainen Lastenklinikan piirissä väitöskirjatutkimusta tekevä otetaan mukaan TKO-ohjelmaan. Uudet tutkimusprojektit evaluoidaan tilaisuudessa, johon kutsutaan tutkijan ja hänen ohjaajiensa lisäksi väitöskirjan seurantaryhmä sekä evaluaatioryhmä. Väitöskirjatöiden evaluaatiotilaisuuksia järjestetään sopimuksen mukaan, yleensä kerran kuussa lukukausien aikana. Seurantaryhmään (kokoontuu tutkijan kanssa vähintään kerran vuodessa) ohjaajat pyytävät 2 kokenutta tutkijaa, joista toinen on mielellään klinikan ulkopuolelta. Evaluaatioryhmään (kokoontuu vain projektin alussa) kuuluvat mm. Lastenklinikan professorit, eettisen toimikunnan puheenjohtaja, statistiikka-asiantuntija sekä ko. projektin seurantaryhmä. Evaluaatiotilaisuudessa on tutkijan lisäksi mukana väitöskirjatyön ohjaaja. Evaluaatiotilaisuus järjestetään kullekin projektille vain kerran.
Aika evaluaatiotilaisuuteen varataan TKO:n sihteeriltä carola.antman@hus.fi, jolle tulee jakelua varten toimittaa myös tutkimussuunnitelma sähköisessä muodossa viimeistään 2 viikkoa ennen evaluaatiotilaisuutta. Evaluaatiotilaisuudessa tutkija esittelee projektinsa, sen jälkeen projektin arviokeskusteluun käytetään aikaa noin 30 min. Tutkija voi esittelyssään käyttää joko suomen, ruotsin tai englannin kieltä.
Tutkimussuunnitelman laadintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota ja muokata se apuraha-anomuksen perusrakennetta vastaavaksi. Suunnitelman keskeiset osat tuolloin ovat: tiivistelmä (max ½ sivua), introduktio (max 2 sivua), hankkeen tavoitteet ja merkitys mukaan lukien näkemys siitä, miksi tutkimus on tarpeen tehdä juuri Suomessa, kysymysasettelu/hypoteesit selkeästi numeroiden tai ranskalaisin viivoin esitettynä, oma osuus hankkeessa, metodit tehokkaasti viitteitä käyttäen ja menemättä liian syvälle yksityiskohtiin, kriittinen arvio hankkeen ”sudenkuopista” (pitfalls), hankkeen aikataulu, arvio hankkeen toteuttamiseen liittyvistä eettisistä näkökohdista sekä lyhyt kuvaus rahoituksesta. Suunnitelma tulee laatia englannin kielellä ja on hyvä muistaa, että kuvat ja taulukot parantavat luettavuutta merkittävästi.
Evaluaatiotilaisuudet
Evaluaatiotilaisuudet vuonna 2021 klo 15-16.30, LKL opetusyksikkö (Puistosairaala):
14.1., 18.2., 11.3., 15.4. ja 20.5.
Tutkijakoulutusohjelmaan kuuluvat myös Lastenklinikan vuosittainen tutkimusiltapäivä, tiedemeetingit ja Journal Clubit sekä muut yhteiset koulutustilaisuudet.
Tarvittaessa lisäinformaatiota TKO:sta antaa prof. Kim Vettenranta, kim.vettenranta@hus.fi.
TKO:lle tulee toimittaa vuosittain seuraavat dokumentit osoitteeseen tko.info@hus.fi
- TKO vuosiraportti (15.11. mennessä). Lomakkeen täyttävät tutkija ja seurantaryhmä yhdessä
- Tutkimusiltapäivään lähetetty lyhennelmä (15.1. mennessä)
- Tieto väitöskirjan rekisteröinnistä tiedekuntaan (kerran)
Dokumentit
Matka-apurahan hakeminen
TKO:n matka-apurahaa voi hakea tieteellistä kokousta tai väitöskirjasuunnitelmaan liittyvää koulutusta varten. Oma esitys kokouksessa ei ole ehdoton edellytys matka-apurahan myöntämiselle. Maksimisumma on 1000€/vuosi/tutkija.
Toimintaohje
Toimita täytetty matkalaskulomake alkuperäisten kuittien kera hyväksyttäväksi osoitteeseen:
Marjaana Peussa
Biomedicum 2 C
Tukhomankatu 8 c
00029 HUS
Mielenkiintoista matkaa!
Kim Vettenranta
Sampo Kallio
Matkaraportti
Matka-apurahan saajan tulee pitää kokouksestaan/koulutuksestaan matkaraportti (n. 5-10 minuutin esitys) TKO:n joulutapaamisessa.
Vuosikello
Tammi-helmikuu
* Tutkimusiltapäivä
Elokuu
* TKO:n kesäkoulutus
Marraskuu
* TKO:n vuosiraporttien jättäminen (15.11)
Joulukuu
* Matkaraporttien esitykset