Sami Nikander ja Henriikka Palva, ohjelmistotuotanto

Sami Nikander ja Henriikka Palva DigiHubissa_3

Sami Nikander ja Henriikka Palva työskentelevät Helsingin yliopiston tietotekniikkakeskuksen (Tike) ohjelmistotuotantotiimissä Helsingin ytimessä. Kollegoiden tiet Tikelle polveilivat erilaisista taustoista, mutta johtivat lopulta vankasti HY:n ohjelmistokehityksen pariin.

 

Millaista on työskennellä tietotekniikkakeskuksessa? Mikä innosti tulemaan Tikelle?

Sami: Olen generalisti eli jokapaikanhöylä, alkuperäiseltä ammattitaustaltani ohjelmistokehittäjä ja käyttöliittymäsuunnittelija. Nykyään löydän itseni kuitenkin yhä useammin ratkaisemassa (tai selittelemässä) jotain IT-mysteeriä tai prosessisolmua. Olen jonkinlainen Full Stack -setäselittäjä – ymmärrän siis vähän kaikesta, mutta en ole minkään yksittäisen osa-alueen huippuasiantuntija. Puhun sujuvaa koodaria ja arkkitehtia, hallitsen UX-suunnittelijoiden alkemistiset symbolit ja yliopistobyrokraattien lyhenteet ja osaan tulkata näitä kaikkia eri suuntiin. Ymmärrän myös loppukäyttäjiä ja pidän neuvonnasta ja kouluttamisesta.

Täytyy myöntää, että alun perin tulin tänne töihin 2009 melko vaatimattomin odotuksin, ajatuksella "nyt on kiire saada duunipaikka ja pääseehän täältä aina pois”. Varsin nopeasti innostuin kuitenkin tietotekniikkakeskuksesta työpaikkana, koska työyhteisö oli hurjan motivoiva ja kannustava ja hommat monipuolisia. Pidän tätä parhaana tähänastisista työpaikoistani ja kymmenen vuotta tulikin hiljattain täyteen ihan huomaamatta!

Henriikka: Lapsena halusin laulajaksi ja teininä graafiseksi suunnittelijaksi ja sarjakuvapiirtäjäksi, mutta nyt olenkin ohjelmistokehittäjä HY:n tietotekniikkakeskuksessa! Opiskelin ensin Helsingin yliopistolla matematiikkaa, mutta vuoden jälkeen totesin, ettei se ole minun juttuni. Kaverini oli valinnut sivuaineekseen tietojenkäsittelytieteen ja esitteli minulle aikaansaannoksiaan Ohjelmoinnin perusteet -kurssilta. Innostuin ohjelmoinnista, ja vaihdoin sitä myöten pääaineeni tietojenkäsittelytieteeseen.

Tiken ohjelmistotuotantotiimi valikoitui opintojeni maisterivaiheen työharjoittelupaikaksi vuonna 2016, jolloin työskentelin tietotekniikkakeskuksessa puolisen vuotta. Palasin 2017 opintovapaasijaiseksi, ja vuoden lopussa olinkin jo vakituinen tikeläinen!
 

Mikä työssä on mielenkiintoisinta ja innostavinta?

Sami: Tässä hommassa ei aika käy pitkäksi, ei tule kahta samanlaista päivää. Saatan olla maanantaina korjailemassa vanhan tietojärjestelmän tietokantaa, tiistaina vetämässä johdon strategiatyöpajaa, keskiviikkona valitsemassa sisustusarkkitehdin kanssa huonekaluja tiimitiloihin, torstaina opastamassa projektipäällikköä uuden tietojärjestelmän käyttöönotossa ja perjantaina virittelemässä uuden IT-projektin DevOps-työkaluja.

Henriikka: Työskentelen pääasiallisesti tekemiemme softien ylläpidon ja uusien ohjelmistojen kehittämisen parissa. Meidän tiimissä melkeinpä kaikki tekevät kaikkea ohjelmistotuotannon parissa. Minulle mielenkiintoisinta on uuden softan ja uusien ominaisuuksien tekeminen sekä bugien korjaaminen. Voiton tunne on palkitseva, kun ongelma ratkeaa, vaikka bugien setviminen voikin välillä olla raastavaa.
 

Henriikka Palva Digihubissa 2

Bugien jahtaaminen on Henriikka Palvan lempityötehtäviä.

 

Millaiset koulutusmahdollisuudet Tikellä on? Mitä olet oppinut työaikanasi?

Sami: Koulutukseen panostetaan täällä aivan ilmiömäisellä tavalla. Kouluttautuminen ja elinikäinen oppiminen on Tikellä itsestään selvä asia. Olen päässyt käytännössä aina haluamiini koulutuksiin ja alan konferensseihin, ja saanut ostaa kirjoja ja nettimateriaaleja. Tike on tilannut tiimillemme aina tarvittaessa myös räätälöityä hands-on -tyyppistä konsulttiapua esim. uusista teknologioista.

Matkan varrella olen oppinut Lean-ajattelua, fasilitointimenetelmiä, valmentavaa johtamista, konttiteknologioita, mikropalveluarkkitehtuureja sun muita ja yrittänyt samalla (huonolla menestyksellä) pysyä kärryillä kunkin vuoden uusista hipster-ohjelmointiteknologioista. Vuonna 2016 palasin taas asiantuntijatehtäviin toimittuani viitisen vuotta tiimini esihenkilönä. Viime vuodet ovat kuluneet yliopiston digikehittämisen ja kokeilukulttuurin osaamisyhteisöä DigiHubia rakentaessa, selvitellen sähköisen asioinnin hauskaa maailmaa sekä pyöritellen vanhoja tietojärjestelmiä ja suunnitellen niille säädyllisiä hautajaisia.

Vuosi 2020 toi tullessaan taas uudenlaisia hommia, kun ryhdyin kokopäiväiseksi ratkaisukonsultiksi. Nyt päiväni kuluvat kuulostellen yliopistolaisten IT-tarpeita ja ratkoen tavanomaista visaisempia tietojärjestelmämurheita. Eikä toimintakulttuurin kehittäminenkään ole jäänyt tauolle.

Henriikka: Meidän tiimissä on mahdollista käyttää 10 prosenttia työajastaan itsensä kehittämiseen. Koska kehitys kehittyy jatkuvasti, niin pelkästään uutta ohjelmistoa tehtäessä pitää opiskella paljon uusia asioita. Vanhaa ohjelmistoa ylläpitäessä voi taas joutua sivistämään itseään, jos softien ohjelmointikielet eivät ole entuudestaan tuttuja. Kursseille ja konferensseihin saa mennä aina pyydettäessä. Olen oppinut Tikellä monia asioita, joista ensimmäisenä mieleen juolahtaa mm. React.js -kirjaston käyttö.
 

Millainen työyhteisö Tikellä on? Entä millainen Helsingin yliopisto on työnantajana?

Sami: Työnantajana tietotekniikkakeskus on tuntunut ymmärtävän IT-ihmisten ja –ongelmien erityispiirteet ja osaa johtaa asiantuntijoita – ja sopivassa määrin antaa asiantuntijoiden myös johtaa itseään. Hierarkia on matala, sisäistä kyräilyä ja kilpailua ei juuri koskaan näe, työtavat ovat kestäviä ja työhyvinvoinnista huolehditaan. Yliopistolla tuntee tekevänsä työtä, jolla on tarkoitus.

Henriikka: Kohtaamani tikeläiset ovat olleet avuliaita ja hyviä tyyppejä! Arvostan sitä, että täällä kannustetaan kokeilemaan ja virheistä oppii.

Henriikka Palva ja Sami Nikander DigiHubissa

Tikessä ei turhia pönötetä.

 

Lue lisää tikeläisten tarinoita!

Anna Vierikko, tietojärjestelmäprojektipäällikkö
Sami Nikander ja Henriikka Palva, ohjelmistotuotanto

Seuraa Tikeä Instagramissa #tikentyopaiva!