Tietoa vierailijoille

Laitumellelasku toukokuussa

Vuosittain aina toukokuun alussa Viikin tutkimustilalla vietetään lehmien laitumellelaskua. Laitumellelaskussa tilan lehmät pääsevät ensikertaa talven jälkeen laiduntamaan nurmelle.

Tapahtumasta on kasvanut suuri kansanjuhla, jossa tuhannet ihmiset ympäri Helsinkiä kokoontuvat jakamaan eläinten ilon. Tapahtuma toteutetaan yhdessä Valion kanssa. 

Varsinaisen laitumellelaskun lisäksi tapahtumassa on ohjelmaa lapsille, sekä tiedesisältöjä vanhemmille.

Päivä maalla syyskuussa

Päivä maalla on vuosittain järjestettävä, lapsille ja lapsiperheille suunnattu tapahtuma, jonka ohjelmaan kuuluu mm. hevoskärryajelua, poniratsastusta, maatilan koneisiin ja eläimiin tutustumista sekä mukavaa ajanviettoa maaseutumiljöössä. Tapahtuman järjestäjänä toimii maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa ry. Tapahtuman tiedotusta voit seurata facebookista ajankohdan lähestyessä.

Varo työkoneita

Tilan alueella liikkuminen ei ole kielletty, mutta erityistä varovaisuutta tulee kuitenkin noudattaa etenkin piha-alueella ja peltoteillä, jossa työkoneet liikkuvat.

Sulje veräjälangat

Kesällä laidunkaudella osa kulkuväylistä saattaa olla väliaikaisesti suljettu veräjälangalla, kun lehmiä viedään päivittäiselle laiduntuokiolleen tai laitumelta takaisin navettaan. Mikäli avaat tien poikki kulkevan veräjälangan, muistathan myös sulkea sen perässäsi.

Käytä kulkuväyliä, älä liiku pelloilla

Kun tutkimustilan alueella, käytä liikkumiseen tarkoitettuja hiekkateitä. Liikkuminen pelloilla kasvukauden aikana on lähtökohtaisesti kielletty. Pelloilla tehtävistä kuvauksista yms. tulee aina sopia etukäteen tilan henkilökunnan kanssa.

Noudata yleistä siisteyttä ja hyvää käytöstä

Viikin tutkimustila haluaa tarjota vierailijoiden käyttöön ainutlaatuisen maaseutumiljöön keskellä Helsinkiä. Toivomme, että osoitat vierailijana meille samaa kunnioitusta, kuin me osoitamme sinulle. Muista, että roskien heittäminen luontoon ei kuulu nykyaikaan. Esim. pellolle heitetty juomatölkki saattaa, heinäkoneissa rikkoonnuttuaan, aiheuttaa pahimmillaan lehmän kuoleman. Muista luonnossa liikkuessasi myös lintujen pesintärauha keväisin!

 

Laidunkaudella lypsylehmät ovat laitumella pääsääntöisesti noin klo 9-13. Umpilehmät, hiehot ja vasikat laiduntavat kesäaikaan vuorokauden ympäri.

Tilan pelloilla laiduntaa lehmien lisäksi parhaimmillaan monituhatpäisiä hanhilaumoja, jotka valtavina laumoina esiintyessään vahingoittavat viljelyksiä. Huhtikuusta-syyskuuhun tilan pelloilla työskentelee viiden koirakon hanhikoirapartio, joka karkottaa hanhia pois pelloilta. Koirakot tunnistat huomioliiveistä, joissa lukee yliopiston logo ja teksti “hanhikoirapartio”. Valkoposkihanhet ovat rauhoitettuja, joten hanhien karkotukseen on anottu poikkeuslupa ELY-keskukselta. Lupakirjat ovat koirapartioilla aina mukana.

Tutustu hanhikoiriin facebookissa.

Hanhikoirapartion toiminnan esittelyvideo.

 

Kartta tilan viljelykasveista vuonna 2018

Viikin opetus- ja tutkimustila satokartta

Viikin tutkimustilan hallintaan kuuluva Viikin arboretum eli puulajipuisto on noin 20 hehtaarin kokoinen alue tilan peltojen ja vanhankaupunginlahden välissä. Arboretumissa kasvaa noin 250 eri puu- ja pensaslajia. Alueeseen tutustuminen on helppoa seillä risteilevien polkujen ja ulkoiluväylien ansiosta.

Viikin tutkimustilan alue rajoittuu Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueeseen. Yhdessä nämä alueet muodostavat ainutlaatuisen luonto-, ulkoilu ja maaseutualueen keskelle Helsinkiä. Ruovikkoinen Vanhankaupunginlahti on kansainvälisestikin merkittävä lintuvesi, johon Viikin opetus- ja tutkimustilan rakentamattomat peltoalueet kuuluvat olennaisena osana. Vanhankaupunginlahden alueesta saat lisätietoa osoitteesta vanhankaupunginlahti.fi.