Viitteidenhallintaohjelma auttaa sinua pitämään kirjallisuusviitteesi tallessa ja järjestyksessä samassa paikassa. Viitteidenhallintaohjelmissa on samat perustoiminnot. Voit tuoda viitteitä eri lähteistä ja eri tavoilla omaan viitetietokantaasi sekä järjestellä niitä oman tarpeesi mukaan. Voit lisäksi jakaa lähteitä esimerkiksi ryhmätöitä varten.

Viitteidenhallintaohjelmalla voit myös kätevästi lisätä viittauksia kirjoittamaasi tekstiin, esimerkiksi opinnäytetyöhön, ja luoda valitsemistasi viitteistä lähdeluettelon tietyllä viittaustyylillä. Ohjelma helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä etenkin, jos viitteitä on paljon. 

Tarjolla on useita viitteidenhallintaohjelmia. Helsingin yliopisto on hankkinut opiskelijoiden, opettajien, tutkijoiden ja muun henkilökunnan käyttöön lisenssin RefWorks- ja EndNote-viitteidenhallintaohjelmiin. RefWorksin tilaus on voimassa 31.12.2021 asti. RefWorks on käytettävissä selaimella kaikkialla, missä on Internet-yhteys. EndNote on erillinen ohjelma, joka asennetaan yliopiston tietokoneelle Software Centeristä ja omalle koneelle Ohjelmistojakelusta.

Verkossa on lisäksi ilmaiseksi ladattavia viitteidenhallintaohjelmia, kuten Mendeley ja Zotero. Yliopiston tietokoneille nämä asennetaan Software Centeristä ja kotikoneille ohjelmien omilta sivuilta.

Voit käyttää verkosta löytyviä ohjelmien vertailutaulukoita apuna valinnassa. Lyhyet esittelyt joidenkin yliopistolla yleisesti käytettyjen viitteidenhallintaohjelmien ominaisuuksista sekä ohjeet niiden käyttöönottoon:

RefWorksin voivat saada käyttöönsä henkilöt, joilla on Helsingin yliopiston tai HUS:n sähköpostiosoite.

  1. Luo RefWorksiin omat tunnukset osoitteessa https://refworks.proquest.com/
  2. Käytä yliopiston sähköpostiosoitettasi @helsinki.fi (tai @hus.fi) tilin käyttäjätunnuksena. Käytä eri salasanaa kuin yliopiston sähköpostissa.
  3. Saat sähköpostissa aktivointilinkin. Kun olet klikannut aktivointilinkkiä, RefWorks on käytössäsi selaimen kautta.

Sinun ei tarvitse ladata koneellesi erillisiä ohjelmia. Lisäohjelman tarvitset vain silloin, jos käytät RefWorksia Wordin kanssa.

RefWorks toimii Microsoft Wordin ja Google Docsin kanssa. Voit asentaa kumpaankin ohjelmaan lisäosan, joka synkronoi viitteet suoraan RefWorksista viitteidenhallintaohjelmaan, jolloin viitteiden ja lähdeluettelon lisääminen on helppoa. RefWorks Citation Manager -lisäosa asennetaan Wordissa Microsoftin kaupasta (Office Add-ins) ja Google Docsissa Laajennuksista (ohjeet RefWorks-oppaassa).

RefWorks-tilisi toimintopalkista löytyy Bibliography – Quick Cite -toiminto. Se on ‘kopioi ja liitä’ -tyyppinen apuväline, jolla saat viittaukset ja lähdeluettelon tehdyksi Open Officella, Wordilla tai muulla tekstinkäsittelyohjelmalla luotuun tekstiin.

Molemmat ovat RefWorksin tarjoamia lisäosia (plugin), jotka asennetaan Word- tekstinkäsittelyohjelmaan. Näiden avulla voit lisätä tekstin sisäiset viittaukset ja lähdeluettelon omaan tekstiin suoraan tekstinkäsittelyohjelmassa.

RefWorks Citation Manager on Word 2016 ja 2019 kanssa yhteensopiva lisäosa Windows- ja Mac-koneissa. Vastaava lisäosa toimii myös Word Onlinen sekä Google Docsin kanssa.

Vanhempi lisäosa Write-N-Cite ei sovi Macin Word 2016 kanssa, mutta toimii Windows Word 2016:ssa ja muissa vanhoissa Word-versioissa (ohjeet RefWorks-oppaassa).

Jos olet asentanut Office365-paketin yliopiston kautta joskus aiemmin, ei käyttämässäsi vanhassa versiossa ole oikeutta ladata lisäosia Microsoftin kaupasta. Katso mahdollisia ratkaisuja tilanteeseen RefWorks-oppaasta.

RefWorksissa Helsinki-nimellä löytyvät, Harvard-tyyppiset (viittauksessa nimi ja vuosiluku) suomenkieliset tyylit on tehty Helsingin yliopiston kirjastossa Helsingin yliopiston käyttöön. Suomenkielisen numerotyylin löydät hakemalla “Suomen eläinlääkärilehti”. Ruotsinkielisiä tyylejä ovat esim. Soc&kom-tyylit.

Mendeleyssä ja Zoterossa voit kokeilla CSL-tyylien kielen vaihtamista (lokalisointia) suomeksi.

Kirjasto neuvoo Helsingin yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa RefWorks-ongelmatilanteissa.

RefWorksin omaan tukeen voit ottaa yhteyttä omalta RefWorks-tililtäsi sinisen palkin kysymysmerkistä löytyvällä lomakkeella.

Helsingin yliopiston RefWorks-tilaus päättyy 31.12.2021. 

RefWorksia kehitetään jatkuvasti parantamalla sekä perustoiminnallisuutta että esittelemällä uusia ominaisuuksia. Näitä uudistuksia voi seurata RefWorksin ohjesivuston avulla (Release Notes). Jotkin uudistukset ovat tärkeitä kaikille käyttäjille, kun taas toisilla ei ole niin laajaa käyttöä tai ne voivat olla melko huomaamattomiakin.

Voit jatkaa RefWorksin käyttöä valmistumisen jälkeen 31.12.2021 asti. Käy kuitenkin vaihtamassa RefWorksin asetuksissa yliopiston sähköpostiosoitteen tilalle toimiva sähköpostiosoite, jota tarvitset, jos unohdat RefWorksin salasanan. Voit siirtää viitteesi RefWorksista toiseen viitteidenhallintaohjelmaan. RefWorksissä ei ole käytössä suppeampaa ilmaisversiota etkä voi ostaa henkilökohtaista lisenssiä.

Maksuttomien viitteidenhallintaohjelmien (esimerkiksi Mendeley ja Zotero) käyttöä voit jatkaa valmistumisen jälkeen entiseen tapaan.

Jos tarvitset RefWorksissa olevia viitteitäsi, ota viitteet talteen ennen 31.12.2021. Voit tallentaa viitteet RIS-tiedostoon. Liitteet, esim. PDF-tiedostot, pitää tallentaa erikseen. 

Voit siirtää viitteesi toiseen viitteidenhallintaohjelmaan, kuten Endnote, Zotero ja Mendeley. Helsingin yliopistolla on Endnote-tilaus. Zoterosta ja Mendeleystä on käytössä ilmaisversiot. Katso tarkemmat ohjeet, miten viitteet siirretään RefWorksista toiseen viitteidenhallintaohjelmaan.