Helsingin yliopisto kehottaa sekä opiskelijoita, tutkijoita että muuta henkilökuntaa siirtymään työskentelemään kotoa käsin. Kirjasto pyrkii parhaansa mukaan tukemaan yliopistoyhteisöä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.
Kirjasto etätyön ja itseopiskelun tukena
Kirjaston asiantuntijat työskentelevät pääasiassa etätyönä. Asiantuntijoihin saat yhteyden kuten normaalisti. Yhteystiedot löydät kirjaston verkkosivuilta ja Helsingin yliopiston henkilöhausta.
Kaikki kirjaston palveluosoitteet toimivat normaaliin tapaan. Huomaathan, että asiakaspalvelussa voi poikkeustilanteen vuoksi olla pidempi viive.
Kirjaston elektroniset kokoelmat ovat kaikkien yliopistolaisten käytössä etäyhteydellä paikasta riippumatta.
E-aineistoja voivat käyttää Helsingin yliopiston tutkijat, opettajat, opiskelijat ja henkilökunta, sekä Helsingin yliopiston avoimen yliopiston opiskelijat. E-aineistojen käyttö etänä kirjaston toimipaikkojen ulkopuolelta edellyttää yliopiston käyttäjätunnusta.
E-aineistojen käyttö kirjaston tiloissa
Elektronisten aineistojen paikalliskäytössä on rajoituksia poikkeusaikana. Kirjasto suosittelee käyttämään e-aineistoja ensisijaisesti etänä, mikä edellyttää yliopiston käyttäjätunnusta.
Kirjastoon ei voi poikkeusaikana jäädä oleilemaan pitkäksi aikaa, minkä vuoksi e-aineistojen käyttö kirjaston tiloissa ei tällä hetkellä ole mahdollista yliopiston ulkopuolisille asiakkaille.
- Tutkielman tekijän tiedonhankinta -verkkokurssi
- Opiskelijan digitaitojen tiedonhankinta-osion oppimateriaali
- Kirjaston oppaat (mm. RefWorks, aineistonhallinta)
Tiedonhankinnan etäohjaus
Jos tarvitset ohjausta tiedonhakuun tai aineistojen käyttöön, voit varata ajan etäohjaukseen. Löydät etäohjauksen valmistautumisohjeet ja linkin ajanvarauslomakkeeseen ohjesivulta.
Webinaarit
Löydät tarkemmat aikataulut ja ilmoittautumisohjeet Weboodista: Opintotarjonta > opinto-opas > erillislaitokset > Helsingin yliopiston kirjasto, 2020-2021.
Asiakkaiden kaukopalvelutilaukset ja hankintaehdotukset pyritään hoitamaan normaalisti. Poikkeustilanne voi kuitenkin aiheuttaa rajoituksia.
Research Data Management basics -luennot
Aineistonhallinnan luennot (RDM basics) toteutetaan verkossa zoomilla. Zoom-linkki lähetetään ilmoittautuneille, joten ilmoittaudu koulutukseen ensin.
Data Management Plan -ohjaukset
Datanhallinnan työpajojen (DMP workshops) sijaan yliopiston datatuki tarjoaa henkilökohtaista neuvontaa aineistonhallintasuunnitelmien tekemisessä. Ota yhteyttä: datasupport@helsinki.fi
Akatemian haut ja aineistonhallintasuunnitelma
Hakujen yhteydessä järjestettävissä webinaareissa käydään läpi Suomen Akatemian aineistonhallintaan liittyvää ohjeistusta. Ks. lisätietoja kurssisivuilta.
Helsingin yliopiston datatuki
Yliopiston datatuki palvelee Helsingin yliopiston tutkijoita tutkimusdatanhallinnan kysymyksissä. Ole yhteydessä sähköpostitse: datasupport@helsinki.fi
Oppaita ja ohjeita
- Helsingin yliopiston kirjaston opas: Opetuksen tuki: Avoin tiede opetuksessa
Palveluja ja työkaluja
Inspiraatiota opetukseen
Kysy opetuksen ja oppimisen avoimuudesta
Tutkijan palvelut verkossa ja etänä
Kirjaston avoimen julkaisemisen, datanhallinnan, biblio- ja altmetriikan sekä raportoinnin palvelut ovat pääosin yliopistolaisten käytössä kuten normaalisti.
Asiantuntijamme tavoitat puhelimitse, sähköpostitse tai verkossa (Teams-puhelu tai chat).
- Tutkimuksen tuen palveluosoitteet
- Tieteenalayhdyshenkilöiden yhteystiedot
Verkkokoulutukset ja -ohjaukset
- Järjestämme myös avoimen tieteen verkkotapahtumia ja -koulutuksia. Tapahtumien ajankohdat ilmoitamme Flammassa sekä Tutkijan kirjaston sivun uutisissa. Lisätietoja kirjaston järjestämistä kursseista saat kurssit ja työpajat -sivulta.
- Voit saada myös etäohjausta avoimeen julkaisemiseen (email: openaccess-info@helsinki.fi) tai näkyvyyspalveluiden hyödyntämiseen (email: altmetrics-info@helsinki.fi).
- Datanhallinnan koulutukset (RDM basics) ja työpajat (DMP workshops) on toistaiseksi siirretty verkkoon.
- Tuhat-info palvelee julkaisujen vuosiraportoinnissa puhelimitse, sähköpostitse ja Yammerissa.
Oppaat tutkimuksen tueksi
Käytettävissäsi ovat myös kattavat tieteenala- ja teemakohtaiset verkko-oppaamme ja -kurssit, esimerkiksi:
- Avoimen julkaisemisen opas
- Datanhallinnan perusopas
- Measuring Research Impact
- Research visibility & altmetrics
- Metriikan Moodle