Ohjeita lukuohjelmien käyttöön

Kaikkiin yliopiston koneisiin on asennettu valmiiksi Adobe Digital Editions 4.5.

Ohjeet ohjelman asentamiseen omaan laitteeseen

Ohjelman käyttö

  • Ladattuasi kirjan Adobe Digital Editions-ohjelmaan pääset lukemaan kirjaa ”Read”-painiketta klikkaamalla. Takaisin kirjahyllynäkymään pääset klikkaamalla ”Library”-painiketta.
  • Hiiren oikeanpuoleista nappia klikkaamalla saat näkyviin valikon, josta näet lisätietoja, mm. kuinka monta sivua on sallittua tulostaa ja missä hakemistossa kirjatiedosto koneellasi sijaitsee. Valikosta voit myös palauttaa tai poistaa kirjan.
  • Voit valtuuttaa ohjelman Adobe-tunnuksella heti ohjelman ensimmäisellä käynnistyskerralla tai myöhemmin Help-valikon kohdasta ”Authorize Computer”. Voit poistaa valtuutuksen joko näppäinyhdistelmällä ctrl –shift – d. Mac-koneilla command – shift – d tai Help-valikon kohdasta Erase Authorization.
  • Jos haluat lukea samaa teosta useammalla eri laitteella, on Adobe Digital Editions valtuutettava Adobe-tunnuksella. Kirjatiedostot löytyvät koneelta "My Digital Editions" -hakemistosta. Voit valtuutuksen jälkeen käydä kopioimassa kirjatiedoston yllämainitusta hakemistosta ja siirtää sen toiseen laitteeseen, esimerkiksi mobiililaitteeseen. Voit avata siirtämäsi kirjatiedoston mobiililaitteessa Adobe-tunnuksen avulla Bluefire Reader -ohjelmalla.
  • Valtuutuksen poistamista kannattaa kokeilla mm. silloin kun e-kirjan toimivuudessa tai latauksessa ohjelmaan on ongelmia.
  • Adobe Digital Editionsin yhteydessä voit käyttää myös ruudunlukuohjelmia. Windowsiin on saatavana kaksi ohjelmaa: Maksullinen JAWS ja ilmainen NVDA. Mac-laitteisiin saatavana on VoiceOver.

Adobe Acrobat Reader on PDF-katseluohjelma, jolla voit avata ja tarkastella PDF-tiedostoja. 

Ohjelman nouto ja asennus

Adobe Reader päivittyy automaattisesti, päivityksiä ohjelmaan tulee usein.

Ohjelman ulkonäkö vaihtelee version ja käytettävissä olevien optioiden (tulostus, muistiinpanot ym.) mukaan. Useat kustantajat sallivat esim. tulostuksen Adobe Readerista, osa taas rajoittaa tulostusta. Abobe Readeriin on joidenkin kustantajien palveluissa mahdollista tehdä mm. muistiinpanoja.

Adobe Readerista on helppo tarkastaa, onko tulostus, tallennus ym. sallittua. Klikkaa hiiren oikeanpuoleista painiketta tiedoston päällä, valitse avautuvasta valikosta "Document Properties" -> "Security"-välilehti.