Helsingin yliopiston kirjaston hankkii e-kirjoja eri palveluntarjoajilta ja kustantajilta sekä yksittäisinä ostoina että kirjapaketteina, jotka sisältävät yleensä useita satoja e-kirjoja.

Yksittäiset kustantajat ja palveluntarjoajat määrittelevät, miten juuri heidän kirjansa ovat käytettävissä. E-kirjoihin hankitaan lisenssejä, joiden ehdoista kirjasto neuvottelee aina kunkin kustantajan kanssa. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi e-kirjojen käyttöliittymät, laina-ajat, yhtäaikaisten käyttäjien määrät vaihtelevat hieman e-kirjan palveluntarjoajasta ja kustantajasta riippuen. Kirjasto pyrkii aina hankkimaan parhaan mahdollisen lisenssin, jossa esimerkiksi e-kirjan yhtäaikaisten käyttäjien määrä ei ole rajoitettu.

Voit etsiä e-kirjoja samalla tavoin kuin painettuja aineistoja käyttäen Helka-hakua. Voit myös selata e-kirjoja aihealueittain BookNavigatorilla.

Voit lukea Helsingin yliopiston kirjaston hankkimia e-kirjoja helposti selaimella tai ladata e-kirjan luettavaksi omalle laitteellesi.

E-kirjan lukemiseen selaimessa tarvitset:

  • Toimivan verkkoyhteyden
  • PDF-katseluohjelman (suurin osa e-kirjoista avautuu PDF-muodossa)
  • Päivitetyn verkkoselaimen, esim. Firefox, Chrome, Safari
  • Jos haluat ladata e-kirjan omalle tietokoneellesi, tarvitset laitteeseesi lukuohjelman kirjojen lukemista varten. Yleisimmin käytetty ohjelma on Adobe Digital Editions.

Kaikkia e-kirjoja voi lukea mobiililaitteella, mutta kaikkia e-kirjoja ei ole mahdollista ladata mobiililaitteeseen.

Mobiililaitteiden lukuohjelmat

Mobiililaitteessa on oltava e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu ohjelma, esimerkiksi Aldiko tai Adobe Digital Editions.

Aiemmin yleisesti mobiililaitteilla käytetty ohjelma, Bluefire reader, poistuu käytöstä vuoden 2019 syksyllä. Bluefire Readerin sijaan kannattaa käyttää Aldiko-ohjelmaa tai Adobe Digital Editions-ohjelmaa.

iPad ja iPhone  

Asenna sovelluskauppa App Storesta laitteeseesi ilmainen Aldiko.

Android         

Asenna Google Play Storesta ilmainen Aldiko.

Jos haluat ladata e-kirjan omalle tietokoneellesi, tarvitset laitteeseesi lukuohjelma kirjojen lukemista varten. Yleisimmin käytetty ohjelma on Adobe Digital Editions. Ohjelman voi ladata maksutta Adoben verkkosivuilta.

  • Jos haluat lukea lainaamaasi e-kirjaa useammalla eri laitteella, on lukuohjelma valtuutettava Adobe-tunnuksella. Valtuutuksen jälkeen voit siirtää e-kirjatiedoston laitteesta toiseen ja avata sen Adobe-tunnuksen avulla eri laitteilla. E-kirjatiedosto tallentuu oletusarvoisesti "My Digital Editions" -kansioon.
  • Adobe Digital Editionsin konekohtaisen valtuutuksen voi purkaa näppäinyhdistelmällä ctrl+shift+d. Mac-koneilla command+shift+d.

E-kirjoille on olemassa myös omia lukulaitteitaan kuten Amazon Kindle, Kobo ja PocketBook. Lukulaitteiden etu mobiililaitteisiin verrattuna on niiden pitkä akkukesto, e-lukulaitteen akku kestää ilman latausta jopa useita viikkoja.

E-kirjojen lukulaitteet ovat usein sidottuja valmistajien omaan kauppaan (Amazon), mutta uudemmilla lukulaitteilla voi lukea myös Adobe Digital Editionsiin ladattuja kirjoja. Tätä varten tarvitaan Adobe-tunnus jolla valtuutetaan tietokone, johon e-kirja alunperin ladataan. Lukulaite liitetään USB-liitännällä tietokoneeseen, jolloin Adobe Digital Editions pyytää valtuuttamaan myös lukulaitteen. Tämän jälkeen kirjatiedoston voi siirtää lukulaitteeseen, esim. Koboon, ja lukea lukulaitteen omalla lukuohjelmalla.