Sinun kannattaa tehdä kirjasta varaus, sillä muutoin nykyinen lainaaja voi uusia kirjan. Laina voidaan palauttaa jo ennen eräpäivää, mutta myös vasta sen jälkeen. Varattujen kirjojen saapumisesta lähetämme ilmoituksen sähköpostilla. Voit myös seurata varauksen tilannetta reaaliajassa Helkan asiakastiedoissa.

Voit tehdä varauksia kaikkeen kirjaston aineistoon Helka-tietokannassa. Varauksen voi tehdä sekä lainassa olevaan että kirjastossa paikalla olevaan aineistoon. Kurssikirjan voi varata vain silloin, kun kaikki kappaleet ovat lainassa. Lyhytlainoja, joissa on 2 vrk:n laina-aika, ei voi varata. Varausta ei myöskään voi tehdä sellaiseen teokseen, joka on itselläsi jo lainassa.

Varauksen voi tehdä itse verkossa. Kirjaston asiakaspalvelussa annetaan tarvittaessa opastusta varauksen teossa. Varauksen tehdäksesi sinun tulee kirjautua Helka-tietokantaan. Saat sähköpostitse saapumisilmoituksen, kun varaamasi aineisto on noudettavissa. Saapumisilmoituksesta löydät varaustunnuksen, jota tarvitset varausta noutaessasi. Voit myös seurata asiakastiedoissasi Helkassa, milloin varauksesi on noudettavissa. Huomaa kuitenkin, että varaustunnus ei näy asiakastiedoissasi Helkassa.

Varaukset noudetaan itsepalveluna varaushyllystä, josta löydät sen varaustunnuksellasi.

Varastotilauksen voi tehdä itse verkossa. Varastotilaus tehdään Helka-tietokannassa samaan tapaan kuin tavallinen varaus. Tilauksen tehdäksesi sinun tulee olla kirjautuneena Helkaan. Kirjaston asiakaspalvelussa annetaan tarvittaessa opastusta varastotilauksen teossa.

Voit seurata asiakastiedoissasi Helkassa, milloin tilaamasi aineisto on noudettavissa. Saat myös sähköpostitse saapumisilmoituksen, kun tilaamasi aineisto on noudettavissa.

Varauksen tekeminen on maksutonta, mutta jos et nouda tai peru saapunutta varausta asiakastiedoissasi Helka-tietokannassa viimeistään viimeisenä noutopäivänä, joudut maksamaan kolmen euron käsittelymaksun.

Varauksen voi tehdä itse verkossa Helka-tietokannassa. Varauksen voi tehdä myös kirjaston asiakaspalvelupisteellä tai soittamalla palvelupuhelimeen. Varauksia ei voi tehdä sähköpostilla tai kirjeitse.
 

Voit tehdä varauksen itse verkossa. Helka-tietokannassa voit varata niin lainassa kuin hyllyssä olevia kirjoja, muutamin poikkeuksin. Varauksen tehdäksesi sinun tulee olla kirjautuneena Helkaan.

Lue lisää verkkosivulta Tee varaus tai varastotilaus

Kirjastoon saapuneet ja loppukäsittelyssä olevat kirjatilaukset näkyvät Helkassa KÄSITELTÄVÄNÄ-tilassa. Virkailija kirjaston asiakaspalvelupisteellä voi tehdä kirjaan varauksen, jolloin kirjan loppukäsittelyä pyritään nopeuttamaan ja varaaja saa kirjan nopeammin. Käy siis kirjaston asiakaspalvelussa!
 

Kirja on tilattu kirjastoon, mutta sitä ei ole vielä saatu. On vaikea arvioida milloin tilattu kirja saapuu ja joskus käy niin, että tilattuja kirjoja ei saada lainkaan. Tämän vuoksi kirjaa ei voi varata ennen kuin se on saapunut, jolloin se on "käsiteltävänä"-tilassa (katso edellinen kysymys).

Jos otat yhteyttä kirjastoon viimeistään viimeisenä noutopäivänä, kirja voidaan lainata valmiiksi kortillesi ja voit hakea sen myöhemmin.
 

Voi, jos annat hänelle varaustunnuksesi, Helka-korttisi ja korttisi PIN-koodin. Varaukset noudetaan itsepalveluhyllystä, mistä ne löytyvät varaustunnuksellasi. Varausten noutaja tarvitsee Helka-korttisi ja PIN-koodin lainatakseen varatut kirjat lainausautomaatilla. 

Muista kuitenkin, että olet itse vastuussa kaikesta kortillasi lainatusta aineistosta.