Voi. Helsingin yliopiston kirjaston kirjat voi palauttaa mihin tahansa toimipaikkaan riippumatta siitä, mistä ne on lainattu. Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikat ovat Pääkirjasto Kaisa-talossa, Kumpulan kampuskirjasto, Meilahden kampuskirjasto ja Viikin kampuskirjasto.
 
Muiden kuin Helsingin yliopiston kirjaston (esim. muut Helka-kirjastot, Helsingin kaupunginkirjasto tai Kansalliskirjasto) aineistoa ei oteta vastaan Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikoissa.
Kirjan voi omalla vastuullaan palauttaa myös postitse mihin tahansa Helsingin yliopiston kirjaston toimipaikkaan.
HUOM! Käytä osoitteessa kirjaston PL-numeroa. Lainaaja on vastuussa lainasta kunnes se on palautunut kirjastoon.
Pääkirjaston pääsisäänkäynnin (Fabianinkatu 30) vasemmalla puolella on yöpalautusluukku, joka aukeaa kirjastokortilla. Lainat merkitään palautetuiksi seuraavana aukiolopäivänä.
 
Kumpulan kampuksella aineistoa voi palauttaa palautusluukkuun aukioloaikojen ulkopuolella. Palautusluukku sijaitsee Physicumin pääoven (Gustaf Hällströmin katu 2a) oikealla puolella seinässä harmaan sivuoven vieressä. Lainat merkitään palautetuiksi seuraavana aukiolopäivänä.
 
Viikin kampuskirjaston (Infokeskus Korona) palautusluukku on pois käytöstä Viikin infokeskuksen remontin 2020-2021 ajan.
 
Palautusluukkujen tyhjennyksessä on poikkeuksia kesällä kiinni olevissa kampuskirjastoissa.

Ensimmäinen palautuskehotus lähtee eräpäivän jälkeen, toinen 15 vuorokautta eräpäivästä ja kolmas 30 vuorokautta eräpäivästä. Toisen kehotuksen jälkeen olet lainauskiellossa, kunnes laina on palautettu.

Kolmannessa palautuskehotuksessa varoitetaan myöhässä olevan aineiston siirtymisestä perintään.

Menee. Myöhästymismaksu alkaa eräpäivän jälkeisestä päivästä ja kertyy enintään 14 päivältä. Maksuilta voi kuitenkin välttyä palauttamalla kirjan kirjastoon tai uusimalla sen viimeistään eräpäivänä. Lainan voi uusia, ellei kirjaan ole varauksia.

Myöhästymismaksu alkaa eräpäivän jälkeisestä päivästä ja kertyy 14 päivän ajan, jonka jälkeen lainaaja joutuu lainauskieltoon. Eräpäivästä kuukauden myöhässä olevan aineiston perintä siirtyy perintätoimistolle. Kirjan korvausmaksu on vähintään 80 €/nide. Lisäksi asiakas joutuu maksamaan kertyneet myöhästymismaksut ja perintätoimiston kulut.

Katso kurssikirjojen, lyhytlainojen ja muiden kokoelmien myöhästymismaksut kirjaston hinnastosta.

Kun lainat ovat myöhässä 14 vuorokautta eräpäivästä tai maksamattomia maksuja on yhteensä 15 euroa tai enemmän.

Lainauskiellosta pääsee palauttamalla myöhässä olevan aineiston ja maksamalla kaikki kertyneet myöhästymismaksut. Myöhästymismaksuja ei voi maksaa osamaksulla.

Kyllä. Jos olet kadottanut lainaamasi kirjan tai mikäli lainaamasi kirja on vahingoittunut, ota yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun. Kadonneen kirjan korvausmaksu on hinnaston mukaisesti vähintään 80€.

Kun lainat ovat kuukauden myöhässä eräpäivästä, asiakas joutuu perintään sekä maksamaan kadonneen kirjan korvausmaksun (vähintään 80 €), kertyneet sakot eli myöhästymismaksut ja perintätoimiston kulut. Korvausmaksua ei tarvitse maksaa, jos kirja palautetaan kirjastoon. Myöhästymismaksut ja perintäkulut on kuitenkin maksettava. Ennen perintään siirtymistä kirjasto lähettää muistutuskirjeen (Toinen palautuskehotus), jossa varoitetaan perinnästä.

Verkkomaksaminen onnistuu Visa, Visa Electron ja MasterCard -korteilla. Kirjaudu asiakastietoihisi Helkan www-liittymässä. Klikkaa Maksut-kohdasta löytyvää Verkkomaksu-nappia, ja seuraa ohjeita.

Kirjastossa voit maksaa pankkikortilla, Visa Electronilla ja luottokorteista Visalla ja MasterCardilla. Käteisellä voit maksaa vain Kaisa-talossa. UniCard/Lyyra ei käy maksuvälineenä.

Maksuja ei voi maksaa pankkiin, eikä niitä voi maksaa osamaksulla.

Et. Maksuja ei voi suorittaa osissa, vaan kaikki maksut on suoritettava kerralla.

Kirjasto huolehtii kaikkien asiakkaiden tarpeista ja perii siksi takaisin kaikkia myöhästyneitä lainoja. Laina on ennalta sovitun ajan voimassa oleva sopimus, jonka umpeuduttua asiakkaalla on mahdollisuus uusia laina (ellei kirjaa ole varattu). Asiakkaan vastuulla on palauttaa lainansa kirjastoon, kun ei niitä enää tarvitse. Kirja voi olla odotettu/haluttu, vaikkei siitä olisikaan tehty varausta.